AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anjio ne icin yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anjio ne için yapılır?​

Anjiyo, kalbi besleyen, koroner damar adı verilen damarların görüntülenmesi olarak özetlenebilir. Halk arasında damar sertliği olarak bilinen koroner arter hastalığından şüphe duyulduğunda ya da hastalığın belirtileri ortaya çıktığında bu damarları görüntülemek için kullandığımız bir yöntemdir.

Anjiyo belirtileri nelerdir?​

Belirtileri nelerdir? Hiç belirti vermeden yıllar boyunca ilerleyebileceği gibi, daha önceden olmayan, yeni başlayan çabuk yorulma, eforla gelen ve eforu kısıtlayan göğüs, sırt, kol ağrısı, yeni gelişen eforla alakalı nefes darlığı sık görülen belirtilerdir.
Anjiyo sonrası ne olur?
Anjiyo yapılan bölgede ise birtakım şişlik, ağrı ve morluklar görülebilir fakat bu mühim bir durum değildir. Morlukların muhtemel olarak bir hafta içerisinde geçmesi durumu yaygındır.

Anjiyo sonrası ölüm riski var mı?​

Anjiyonun en önemli riskleri binde iki civarında olan ölüm riski ve binde bir kadar olan felç geçirme riskidir. Binde beş kadar işlemde kasık yada kolda kanama veya başka damar problemleri olabilir.

Kalp anjiyo kaç günde iyileşir?​

Bilekten anjiyo aynı zamanda hastanın hemen işlemden sonra ayağa kalkabilmesine ve 1-2 saat içerisinde taburcu olmasına izin verirken, kasıktan yapılan anjiyo ile hastanın kum torbası ile yaklaşık 6 saat yatakta yatması gerekmektedir.
Anjio olduktan sonra nelere dikkat edilmeli?
Hastaneden taburcu olduktan sonra yiyip, içmesinde sakınca yoktur. Anjiografiden 24 sonra hasta banyo yapabilir. Anjiografiyi takip eden günü evinde dinlerek geçirdikten sonra, ertesi gün normal yaşamına geri dönebilir. Ancak 5 gün boyunca ağır cisim kaldırmamalı, yüzmemeli veya ağır egsersiz yapmamalıdır.
Anjiyo işlemi 10 ile 15 dakika içerisinde yapılan bir işlemdir. İşlem bittikten sonra bölgede kanama olmaması için baskı uygulanır. Anjiyo işlemi kasıktan yapıldıysa hasta 6 saat kadar gözlem altında tutulmaktadır. Kol ya da bilekten yapıldığında yalnızca 1 saat kadar gözlem altında kalması yeterli olacaktır.
Koroner anjiyografi işlemi yaklaşık 10-20 dakika sürer, damarların farklı anatomik yapıları ya da çok kıvrımlı olmaları (özellikle karın ve kasık damarlarının) nedeniyle bu süre biraz daha uzayabilir, by-pass’lı hastalarda da bu süre 20-30 dakikayı bulabilir.
Anjio yapılırken hasta uyutulur mu?
Anjiyo işlemleri yapılırken hasta herhangi bir şekilde uyutulmuyor. Yapılacak olan bölgeye lokal anestezi uygulanarak hastanın o bölgesi uyuşturuluyor. Bunun yanı sıra hastaya farklı ilaçlar verilerek ağrının azalması sağlanabiliyor. Kısa süren bir işlem olmasından dolayı hastanın uyutulmasına gerek duyulmuyor.

Anjiyo korkulacak bir şey mi?​

Anjiyo bize erken tanıyı sağlayan, kalp krizi geçirildiği zaman da hem tanı koyup hem de bunun üzerinden tedavi yapabildiğimiz oldukça değerli bir yöntem. Hastalar anjiyodan korkmasın, ölüm riski oldukça düşük, hatta olmayan bir tetkiktir.”
 
Geri
Üst