- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Anı ne demek örnek?
Toplum tarafından tanınan bir kişinin tanık oldukları bazı olayları ve durumları daha sonra izlenimlere dayanarak anlattıkları yazı türüne anı veya hatıra denir. Bu tür yazılar genellikle otobiyografinin özelliği taşımaktadır. Anılarda anlatılan olaylar yaşanmakta olan konulardan ziyade yaşanmış olaylardan oluşur.Hatıra özellikleri nelerdir?
Anı (Hatıra) Türü Özellikleri :
Anı nedir açıklama?
Anı, Arapçada “hatıra” sözcüğünün karşılığıdır. Terim anlamı olarak “bir kimsenin başından geçen ya da kendi döneminde ortaya çıkan olay ve olguları gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anlattığı yazı türüdür“. Anıyı, “kişinin özel ya da toplumsal yaşamı için yazdığı yazılar” olarak değerlendirmek de mümkündür.
Olay anısı nedir?
Bir olayı merkeze alarak olay örgüsü, kişi, zaman ve mekan gibi unsurları serim, düğüm ve çözüm bölümleri şeklinde okuyucuya aktaran hikayelere “Olay Hikayesi” denir. Olay hikayeleri sahip oldukları özellikler açısından değerlendirildiğinde romanın kısa halidir şeklinde özetlenebilir.Anı yazıları inandırıcı olmak zorunda mıdır?
Bu itibarla gerçeğe uygunluk bakımından günlükler anılara göre daha fazla inandırıcıdırlar.Hatta kimi anılarda çocukluk ve gençlik dönemine ait küçük ayrıntıların yahut tanık olunan olayların en küçük ayrıntılarına kadar anlatılması anıların inandırıcılık payına gölge düşürür.
Anı yazıları ne zaman çıktı?
Rönesans ile birlikte Batı’da gelişimini artıran anı; 18. yüzyılda Rousseau, Saint-Simon, Goethe, 19. yüzyılda Victor Hugo, Stendhal, Tolstoy gibi isimleri yetiştirmiştir. Bizim edebiyatımızdaki ilk anı örneği olarak ise 7. asırdaki Göktürk Yazıtları kabul edilir.
Herhangi bir olayı merkeze almak suretiyle; serim, düğüm ve çözüm bölümlerini kendi içerisinde barındıran ve olay akışı, şahıs, mekan ve zaman gibi faktörleri içerisinde barındırarak kaleme alınan hikayelere “olay hikayesi” adı verilmektedir.
Olay hikayesi temsilcisi kimdir?
Günümüzde dünyadan olay hikayesinin Türk Edebiyatı’nda yer alan en önemli temsilcisi hiç kuşkusuz ki Ömer Seyfettin olmaktadır. Olay hikayesinin günümüz Dünya Edebiyatı’nda yer alan en önemli temsilcisi ise tüm edebiyat tarafından bilinen Fransız yazar olan Guy de Mauppasant şeklinde yer alır.