- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ani edimli sözleşme ne demek?
A. Ani edim, borçlanılan edimin bir defada, tek bir davranışla yerine getiril- mesinin mümkün olduğu halleri kapsar. Alacaklının ifaya olan çıkarının zaman birimiyle ölçülemeyecek bir an içinde gerçekleştiği durumlarda ani edimin varlığından söz edilir.Sözleşme hazır olanlar arasında hangi anda kurulur ve hangi anda hüküm ifade eder?
➢Hazırlar arasında, sözleşme, muhatabın kabul beyanında bulunduğu anda kurulur; hükümlerini de aynı anda doğurur. ➢Hazır olmayanlar arasında; kabul beyanı, önerene ulaştığı anda sözleşme kurulur (varma anı); hükümlerini ise geçmişe etkili olarak gönderme anında doğurur (gönderme anı).Ani edim ne demek?
ani edim: bir defa da ifa edilen edim. *terzinin 1 ay sonra elbiseyi teslim borcu. borçlunun bir defada ifa ettiği edimlerdir. bir diğer ifade ile alacaklının ifa menfaati, zaman içindeki tek bir davranış ile yerine getirilmektedir. borçlunun ifa davranışı belli bir süreye yayılmamaktadır.
Mütemerrit olmak ne demek?
temerrüte düşen anlamında. borcunu ödemeyen borçlunun düştüğü durum. ki buna borçlu temerrüdü denir. bir de kendince bazı nedenlerle alacaklının borçlunun ödemesinden kaçması durumu vardır ki buna da alacaklı temerrüdü denir. türkçe meali direngen olan sıfat.
Ani edim nedir ornek?
borçlunun bir defada ifa ettiği edimlerdir. bir diğer ifade ile alacaklının ifa menfaati, zaman içindeki tek bir davranış ile yerine getirilmektedir. borçlunun ifa davranışı belli bir süreye yayılmamaktadır. örneğin bir kasabın dükkanına aldığı eti teslim etmesi, eti alanında parayı ödemesinde olduğu gibi.Edim nedir edim türleri?
Edim bir şeyi vermek veya yapmak şeklinde ortaya çıkıyorsa olumlu (müspet) edim; bir şey yapmamak veya katlanmak şeklinde karşımıza çıkıyorsa olumsuz (menfi) edim şeklinde nitelendirilir.Temerrüde düşmek ne anlama gelir?
Temerrüt, kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi hâlidir. Temerrüt alacaklının ve borçlunun temerrüdü şeklinde iki türlüdür. Gerek alacaklı ifa edilmek istenen edimi kabul etmeyerek; gerekse borçlu yerine getirmekle borçlandığı edimi zamanında ifa etmeyerek borca aykırı davranmış olur.