AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anestezide derlenme ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.916
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Anestezide derlenme ne demek?​

Derlenme üniteleri, ameliyat sonrası erken dönemde anestezi uzmanlarının, teknisyenlerin, hemşirelerin ve gerektiğinde cerrahların bulunduğu, hastaların hemodinamik ve pulmoner monitörizasyonunun yapıldığı, yoğun gözlem ve bakımın sağlandığı, ameliyat sonrası komplikasyonların izlendiği ünitelerdir1-4.

Ameliyat öncesi hangi ilaçlar kullanılmaz?​

Aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçlar, ağrı kesici ve antiinflamatuar ilaçlar, vitamin hapları, zayıflama hapları ameliyat esnasında ve sonrasında kanamaya neden olacağı için ameliyattan 10 gün önce kesilmelidir ve ameliyattan sonra 10 gün süreyle de kullanılmamalıdır. Bitkisel çaylar (yeşil çay,limonlu çay vb.)

Cerrahi profilaksi ne demek?​

Cerrahi profilaksi ne demek?
Cerrahi proflaksi ise cerrahi alan infeksiyonlarını önlemek için çeşitli cerrahi girişimlerde perioperatif olarak antibiyotik uygulanmasıdır. Cerrahi proflaksi için ideal antibiyotikler bakterisidal, toksik olmayan, ucuz, cerrahi alan infeksiyonlarına neden olan patojenleri kapsayan antibiyotikler olmalıdır.

Ameliyat öncesi hasta eğitimi hangi konuları içerir?​

Ameliyat öncesi hasta eğitimi hangi konuları içerir?
Ameliyat öncesi dönem, ameliyat kararının verilmesi ile başlamakta ve hastanın cerrahi servise kabulü, ameliyattan önceki gece hazırlığı, ameliyat günü hazırlığı, hastanın ameliyathaneye transferi ve ameliyat masasına yatırılmasına kadar geçen süredeki hemşirelik girişimlerini içerir.

Antibiyotik anesteziye engel mi?​

Antibiyotikler, anestetiklerle etkileşerek istenmeyen etki oluşturabilir. Sakinleştiriciler; kan basıncınızı düşürerek şoka neden olabilir. İdrar söktürücüler; potasyum ve sıvı kaybına neden olabilir.

Profilaksi ne zaman yapılır?​

Profilaktik Antibiyotiğin Optimum Uygulama Zamanı: Ameliyattan 60-120 dakika öncedir. Pratik olarak, anestezi indüksiyonu ile verilmesinin en iyi zamanlama olduğu belirtilmektedir. Antibiyotiklerin Profilaktik Olarak Kullanım Süreleri: Genel olarak profilaktik antibiyotiğin tek doz olarak verilmesi yeterlidir.
 
Anestezide derlenme, ameliyat sonrası hastaların yoğun gözlem ve bakımının yapıldığı birimlerde gerçekleşen bir süreçtir. Bu birimlerde anestezi uzmanları, teknisyenler, hemşireler ve gerektiğinde cerrahlar bulunur. Derlenme ünitelerinde hastaların hemodinamik ve pulmoner monitörizasyonu yapılır, ameliyat sonrası komplikasyonlar izlenir ve gerekli tedbirler alınır.

Ameliyat öncesi hangi ilaçların kullanılmaması gerektiği konusunda da önemli bilgiler vardır. Aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçların, ağrı kesicilerin, antiinflamatuar ilaçların, vitamin haplarının, zayıflama haplarının ve bitkisel çayların ameliyat öncesi kesilmesi ve ameliyat sonrası belirli bir süre kullanılmaması kanama riskini azaltmak açısından önemlidir.

Cerrahi profilaksi ise cerrahi alan infeksiyonlarını önlemek amacıyla yapılan bir uygulamadır. Perioperatif dönemde cerrahi girişim öncesi antibiyotik uygulanması, infeksiyon riskini azaltabilir. Ideal cerrahi profilaksi antibiyotiği, bakterisidal, toksik olmayan, ucuz ve cerrahi alan infeksiyonlarına neden olan patojenleri etkileyen bir antibiyotik olmalıdır.

Ameliyat öncesi hasta eğitimi de oldukça önemlidir. Bu süreç, ameliyat kararının alınması ile başlayarak hastanın cerrahi servise kabulü, ameliyat öncesindeki hazırlık süreci, ameliyat günü hazırlığı, hastanın ameliyathaneye transferi ve ameliyat masasına yatırılması gibi adımları içerir. Hasta eğitimi, hastanın ameliyat sürecine hazırlanmasını ve olası komplikasyonlara karşı bilgilendirilmesini amaçlar.

Antibiyotiklerin anesteziye etkisi konusunda önemli bilgiler vardır. Antibiyotikler ile anestetiklerin etkileşimi istenmeyen etkilere neden olabilir. Örneğin, sakinleştiriciler kan basıncını düşürebilir ve şoka neden olabilirken, idrar söktürücüler potasyum ve sıvı kaybına neden olabilir.

Profilaktik antibiyotiğin optimum uygulama zamanı genellikle ameliyattan 60-120 dakika önce olarak belirtilir. Pratik olarak, antiyotiklerin anestezi indüksiyonu ile aynı zamanda verilmesi en iyi zamanlama olarak kabul edilir. Profilaktik antibiyotiğin genellikle tek bir doz olarak verilmesi yeterli olabilir. Bu uygulama, cerrahi alan infeksiyonlarını önlemede etkili bir yöntem olarak değerlendirilir.
 
Geri
Üst