Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Androjen hormonu artarsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Androjen hormonu artarsa ne olur?​

Androjen Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Androjen hormon grubunda görülen yükseliş, kadınlarda seste kalınlaşma, amenore olarak tanımlanan adet görememe, erkek tipi saç dökülmesi, kol ve bacak kaslarında artış, klitoriste büyüme gibi sorunlara yol açar.

Androgen ne işe yarar?​

Androgen ne işe yarar?
Cinsel farklılaşmayı başlatan ve sekonder erkek fiziksel özelliklerini (kalın ses ve sakal-bıyık gibi) oluşturmaktan sorumlu hormonlar. Örneğin testosteron hormonu. Kadınlarda da kadın hormonlarının (örneğin estrojen)öncülleri olarak bulunurlar.

Androjen kişilik özelliği nedir?​

Androjen kişilik özelliği nedir?
androjen cinsiyet kimliği, hem erkeklere hem kadınlara özgü davranışlar sergileyen demektir. biraz daha açarsak eğer, erkeklere yakıştırılan kararlılık, soğukkanlılık, bağımsızlık – kadınlara yakıştırılan duygusallık, hassaslık, kırılganlık, bağımlılık gibi kavramlar bu kimlikte yer alıyor.

Kadınlarda androjen nedir?​

Androjen, her iki cinste de bulunan ve çoğunluğu böbrek üstü bezinin korteksindeki zona reticularis’ten salgılanan maddeye denir. Yumurtalıklar da tıpkı erbezleri gibi testosteron yapıcı organlardır. Ama, kadında başlıca testosteron kaynağı, böbreksütü bezi kökenli delta-4-androstenedioldur.

Androjen eksikliği neden olur?​

Androjen eksikliği neden olur?
Tümörler veya genetik bir bozukluk (Kallmannsendromu) gibi belirli koşullar, hipotalamusun hipofiz bezini hormonları salmaya teşvik etmesini önleyebilir. Bu, testisler tarafından testosteron üretimini engelleyecektir. Bu, androjen eksikliğinin nadir bir nedenidir.

Androjenik ilaçlar nelerdir?​

Androjenik ilaçlar nelerdir?
Anabolik steroidler ya da teknik adıyla anabolik-androjenik steroidler veya halk diliyle steroidler, vücutta testosteron veya daha etkin formu olan dihidrotestosteron (temel erkeklik hormonları) etkilerini taklit eden ilaçlardır. Bu ilaçlar hücrelerde protein sentezini arttırarak dokuların gelişimini uyarırlar.

Androjen kişi nedir?​

Androjen kimlik/kişilik/cinsiyet rolü: Hem Erkeksi hem de kadınsı özellikleri yüksek düzeyde sergileyen bireylere denir. Çağdaş toplumlar yeni nesilleri androjen kişiliğe uygun bir şekilde eğitirler. Ör. Bir erkeğin hemşire olması, bir kadının ise otobüs şöforü olması.

Androjen giyim tarzı nedir?​

Androjen giyim tarzı nedir?
Maskülen ve Androjen Giyim Tarzı: Maskülen tarzda erkeksi detayları kadın kıyafetleri üzerinde görürken, Androjen tarzda ise direkt erkek kıyafetleri kullanılıyor. Maskülen tarz, kadınsı detayarın ağır bastığı bir akımdır. Androjen tarz ise, erkeksi görünmek isteyen, daha sert bir duruş isteyen kadınların tercihidir.

Androjen cinsel kimlik nedir?​

Androjen cinsel kimlik nedir?
Her kadının içinde bir erkek, her erkeğin içinde bir kadın vardır. Androjen kimlik denir buna, sanıldığının aksine bizim toplumumuzda da yaygındır.

Kadınlarda androjen kaç olmalı?​

18 ile 29 yaş arası bayanlarda normal değer 65 ile 395 UG/dl aralığındadır. 18 ile 29 yaş arası erkeklerde ise normal değer 108 ile 640 UG/dl aralığındadır. DHEA So4 normal değeri bayanlarda ve erkeklerde farklılık gösterir. Bu değerin altında olması durumuna DHEA So4 düşüklüğü denir.

Kadınlarda testosteron hormonu neden yükselir?​

Kadınlarda testosteron hormonu neden yükselir?
Genetik ve bilinmeyen çevresel faktörler, bazı salgı bezlerini (yumurtalıklar, hipofiz ve böbrek üstü bezleri) tetikleyerek bunların işlevini bozabilir, bu da aşırı testosteron üretilmesine yol açar. Polikistik Over Sendromu (POS) genelde kadınlarda aşırı testosteron üretilmesi sonucu oluşur.
 
Androjen hormonu artışının kadınlarda neden olduğu sorunlardan bahsedilmektedir. Bu durum, sesin kalınlaşması, adet göremezlik (amenore), erkek tipi saç dökülmesi, vücuttaki kas artışı ve klitoriste büyüme gibi belirtilerle karşımıza çıkar. Androjen hormon grubundaki yükseklik genellikle hormonal dengesizlikler veya bazı sağlık sorunlarıyla ilişkilidir.

Androjen hormonu, cinsel farklılaşmayı başlatan ve erkek tipi fiziksel özelliklerin oluşumundan sorumlu hormonlardır. Örneğin, testosteron hormonu bu gruba dahildir. Aynı zamanda kadınlarda da bulunurlar ve kadın hormonlarının bazılarının (örneğin estrojen) oluşumunda rol oynarlar.

Androjen kişilik özelliği, hem erkeklere hem de kadınlara özgü davranışları sergileyen bir kimlik tipidir. Erkeklere atfedilen kararlılık, soğukkanlılık ve bağımsızlık gibi özellikler ile kadınlara atfedilen duygusallık, hassaslık ve kırılganlık gibi özelliklerin bir arada bulunduğu bir kimlik tipidir.

Kadınlarda androjen hormonu ise her iki cinste de bulunan ve genellikle böbrek üstü bezinin korteksinde salgılanan bir maddedir. Kadınlarda, testosteron üretiminin önemli bir kısmı böbrek üstü bezinden gelen delta-4-androstenediol adlı hormon tarafından gerçekleştirilir.

Androjen eksikliği genellikle hormonal dengesizlikler veya bazı sağlık durumları sonucu ortaya çıkar. Örneğin, hipotalamus hipofiz bezini hormon salgılamaya teşvik eden koşulların engellenmesi, testosteron üretimini azaltabilir. Nadir durumlarda, tümörler veya genetik bozukluklar da androjen eksikliğine yol açabilir.

Androjenik ilaçlar, vücutta testosteronun etkilerini taklit eden anabolik steroidler olarak da bilinir. Bu ilaçlar, protein sentezini artırarak dokuların gelişimini uyarırlar. Vücut geliştirme gibi alanlarda performans artırıcı ilaçlar olarak kullanılabileceği gibi yan etkilere neden olabilmektedir.

Androjen kimlik veya kişilik, hem erkeksi hem de kadınsı özellikleri yüksek düzeyde sergileyen bireyleri tanımlayan bir kavramdır. Toplumda cinsiyet rollerinin geleneksel sınırlarını aşan bireyler için kullanılan bir terimdir. Örneğin, belirli meslekler ile cinsiyet ilişkilendirmesini sorgulayan durumlar bu kavramla ilişkilendirilebilir.

Androjen giyim tarzı, maskülen ve erkeksi detayları içeren giyim tarzı olarak tanımlanabilir. Kadınlar arasında yaygın olan maskülen tarz ile erkek kıyafetlerinin direkt olarak kullanıldığı androjen tarz arasında farklar bulunmaktadır. Bu tarzlar, moda ve bireysel tercihlere bağlı olarak değişebilir.

Kadınlarda testosteron hormonunun yükselmesi genellikle genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Bazı durumlarda, salgı bezlerinin bozulması aşırı testosteron üretimine yol açabilir. Özellikle Polikistik Over Sendromu gibi durumlarda kadınlarda aşırı testosteron üretimi sıkça görülebilir. Bu durumlar genellikle hormonal denge bozukluğundan kaynaklanmaktadır.
 
Geri
Üst