AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Android Root Nedir?

haberci

Yeni Üye
Android işletim sistemine sahip cep telefonu kullananlar bilir, birçok şeye erişmek ve yeni bir şeyler eklemek diğer işletim sistemlerinin yanı sıra daha basittir Ne kadar özgür olduğunuzu düşünürseniz düşünün, her zaman gizlenen ve ulaşamayacağımız şeyler bulunur Android Root sayesinde erişemediğiniz her şeye erişebilir ve telefonunuzun yazılımını kendiniz yönetebilirsiniz Bu yazımızda Android Root Nedir, ne işe yarar, ne gibi yararları ve zararları vardır gibi sorulara cevap vereceğiz
Bakmadan Geçme! Android Uygulama Yapma Programları
Android İşletim Sistemi
Android işletim sistemi özünde Linux tabanlı bir işletim sistemidir Linux işletim sistemini bilgisayar kullanan biriyseniz mutlaka duymuşsunuzdur Linux ve Android açık kaynak kodlu işletim sistemleridir Bu ne demek? Açık kaynak kodlu demek, özgürce değişim, ekleme, çıkarma yapılabilen yazılımlara denir Linux’ta bu özgürlüğü dibine kadar yaşasak da Android durum tam olarak öyle değil Evet, Android diğer tüm telefon işletim sistemlerinden daha özgür bir yapıya sahip Ancak telefon üreticileri bu duruma bir sınırlama koyuyor Bu sınırlama dolayısıyla her şeye eriştiğimizi düşünsek de aslında erişemediğimiz ve kontrol edemediğimiz bir çok şey var
İşte Android Root burada devreye giriyor Root kelimesi Linux İşletim Sisteminde yönetici anlamına geliyor Windows’taki Administrator olarak düşünebilirsiniz Android İşletim Sistemli bir cihaza Root atarak her şeye erişime sahip olabileceksiniz Bu yazılımı gönlünüzce geliştirmek için önünüzde hiçbir engel kalmayacak
Android Root
Android Root, herkesin yapabileceği bir işlem değildir Bu işlemi gerçekleştirmek için çok dikkatli ve bilgili olmanız gerekiyor Küçük bir hatada telefonunuzu bir daha kullanılamaz hale getirebilirsiniz Bu yüzden dikkatli olmalı ve bu işlemi neden yapmak istediğinizi bilmeniz gerekiyor Android Root ile normalde kontrol edemediğimiz neleri yapabiliriz, bakalım;
Özel ROM Yükleme
İşlemciyi Kontrol Etmek
Root ile çalışan programları kurabilmek (NetCut gibi internet kesme programları)
Tamamen özelleştirilmiş bir Android deneyimi ( Açılış ekranı, ekrandaki tüm renkler gibi)
Sistem Dosyalarını Değiştirmek
Hafıza Ayarlarını Değiştirmek
Düşünebileceğiniz tüm erişimler
Tabii böyle özgürce hissettiren özelliklerin yanında hareketlerinize göre olumlu veya olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz Telefonunuza Root attığınızda olacak olumsuzlukları da şöyle sıralayabiliriz:
Telefonunuz tamamen garantiden çıkacaktır ve bundan sonra telefonu bozacak kişi de tamir edecek kişi de siz olacaksınız
Sistemi tam öğrenmeden kurcalamaya kalkarsanız bozuk bir telefonla karşı karşıya kalabilirsiniz
Bir telefon yazılımsal olarak ne kadar kontrol edilirse edilsin, telefonun yazılımda istenen kadar donanım gücü yoksa bozulacaktır Yani “Ben telefona root attım, 2GB ram var ama ben 5GB ram varmış gibi güç vereyim! derseniz elinizde patlayabilir
Android Root
Root Atmak
Telefonunuzun ayarlar menüsünden cihaz hakkında bölümünden usb ayıklama moduna girmeniz gerekiyor Burada detaylı olarak anlatmayacağım, bunun için detaylı bir araştırma yapmanız gerekiyor USB Hata ayıklama moduna girdikten sonra apk olarak indirilebilen root programlarını kullanarak, telefonunuzu 0 bir android haline getirebilirsiniz Her akıllı telefonda sistem farklıdır, bu yüzden telefonunuzun modeline göre yapılması gereken işlemleri araştırmanız ve ona göre hareket etmeniz gerekiyor Root özünde basit bir işlemdir
SuperUser
Telefonunuzu rootlamayı başardıysanız artık sizde bir SuperUser‘siniz Telefonunuzun her özelliğini kontrol edebilir ve değiştirebilirsiniz Eğer ki bir yazılımcı veya Android’e meraklı biri değilseniz root atmanın size pek bir faydası dokunmayacaktır Karar yine de size kalmış

Geri