- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 175.615
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Andrew Wiles neyi bulmuştur?
Andrew Wiles’in kariyerinin dönüm noktası Fermat son teoremini bulduğu çözümdür. Bu sayede 350 yıldan fazla süredir çözümü üzerinde çalışılan teoremi çözebilen matematikçi olarak ünlenmiştir. Bu ispatından yıllar sonra 2016 yılında da matematik nobeli de denilen Abel Ödülü’nün sahibi olur.Fermat ın son teoremi ne ise yarar?
İfadenin ortaokul matematik bilgileriyle anlaşılacak kadar yalın olmasına karşın öne sürülmesiyle kanıtlanması arasında geçen çok uzun sürede pek çok ünlü matematikçi tarafından üzerinde uğraşılıp da kanıtlanamamış olmasıyla matematik tarihinde öne çıkmıştır. ifadesinin sağlanamayacağını ifade eder.
Andrew Wiles kim?
Sir Andrew John Wiles KBE FRS (11 Nisan 1953 doğumlu) , Oxford Üniversitesi’nde sayı teorisinde uzmanlaşmış bir İngiliz matematikçi ve Royal Society Araştırma Profesörüdür . En çok , Royal Society tarafından 2016 Abel Ödülü ve 2017 Copley Madalyası ile ödüllendirildiği Fermat’ın Son Teoremini kanıtlamasıyla tanınır .Taniyama shimura Weil sanısı nedir?
Taniyama-Shimura Sanısı 1950’lerden beri Taniyama-Shimura varsayımı, her eliptik eğrinin bir modüler formla bir biçimde eşleştirilebileceğini belirtir. ( Modüler form sonsuz sayıda simetrik olan matematiksel bir nesnedir.)
1’in altındaki tüm kalanlar birbirinden farklıdır. bir önceki sayıyı belli bir x sayısıyla çarpıp p’den kalanını bularak oluşturduğumuz dizinin periyodu her zaman p-1’den küçük olsaydı, 1 en az bir kere tekrar görünürdü, yani aslında üsleri hep farklı kalanlar veren bir x sayısı bulunur.
Andrew Wiles kaç doğumlu?
11 Nisan 1953 (69 yıl yaşında)Andrew Wiles / Doğum tarihi
Goldbach kestirimi ne demek?
Goldbach kestirimi yüzyıllardır çözülemeyen matematik sorularından birisidir. Şimdi bu sorunun çözümünü yapmaya çalışalım: 2’den büyük her çift sayı, iki asal sayının toplamı şeklinde ifade edilebilir. Ayrıca iki asal sayının toplamı çift ise üç asal sayının toplamı da tek sayıdır.Goldbach Hipotezi çözüldü mü?
Goldbach sayısı Çözülememiş en eski matematik problemlerinden biridir. Bilgisayarda yapılan deneyler tarafından çok büyük sayılara kadar doğrulandığı halde henüz genel kabul görmüş bir ispatı yoktur.