AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Andragoji ilkeleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.359
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Andragoji ilkeleri nelerdir?​

Andragoji’nin babası olarak kabul edilen Malcoms S. Knowles yetişkinlerde öğrenmenin 6 temel ilkesini aşağıdaki varsayımlara dayandırmıştır….Yetişkinler, Çocuklardan Nasıl Farklılaşır?
- Öğrenenin Bilme Gereksinimi.
- Öğrenenin Benlik Kavramı
- Öğrenenin Önceki Deneyimleri.
- Öğrenmeye Hazır Olma.
- Öğrenme Yönelimi.

Malcolm Shepherd Knowles 1913 1997 kimdir?​

Malcolm Shepherd Knowles (1913-1997) yirminci yüzyılın ikinci yarısında Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) erişkin eğitimi alanında belki de en önemli isimdir. Dr.Knowles 1935 yılından ölümüne kadar aralıksız erişkin eğitimi konusunda uygulayıcı ve yazar olarak çalışmıştır.

Andragojik yaklaşım nedir?​

Andragojik yaklaşım nedir?
Androgoji, şu andaki sorunu bulma ve çözme işlemidir. Eğitimde androgojik yaklaşımın kalbi, “şu anda neredeyiz” ve “nereye gitmek istiyoruz”u bulmaktır. Geleneksel yaklaşımda, öğretmenler geçmişle ilgili “bilgi bankası” ya da “bilginin kaynağı” gibi görülürler. olumsuz yönde etkilemektedir.

Yetişkin öğrenmesine ne etki eder?​

Yetişkin öğrenmesine ne etki eder?
Malcolm Knowles(1996) tarafından geliştirilen ve yetişkinlerin öğrenmelerine yardım etme bilim ve sanatı olarak tanımlanan Andragoji yaklaşımına göre “öğrenen” olarak yetişkinin benlik kavramı, deneyimleri, gereksinimleri, öğrenmeye hazır olması, öğrenme yönelimi ve istekliliği öğrenme sürecini etkiler.

Bilme gereksinimi nedir?​

Bilme Gereksinimi Yetişkinler bir şeyi öğrenmeye girişmeden önce onu niçin öğrenmeleri gerektiğini bilmek isterler. Öğrenme etkinliğinin bir yetişkin için somut, gözle görülür, bir sorununa karşılık gelen bir sonucu olmalı ve bu da yetişkin tarafından açıkça görülmelidir.

Sargın eğitim nedir örnek?​

Sargın Eğitim Örnekleri Bisiklet sürmeyi, halı dokumayı, enstrüman çalmayı, dikiş nakış gibi el işleri yapmayı öğrenmek bu örnekler arasında gösterilebilmektedir. Kendi kendine örgü yapmak ya da yemek yapmayı öğrenmek de yine sargın eğitim örneklerindendir.

Yetişkin öğrenme teorisi nedir?​

Yetişkin öğrenme teorisi nedir?
Basit bir biçimde söylersek, andragoji “yetişkin öğrenmesi bilim ve sanatı” olarak tanımlanabilir. Malcolm Knowles (1984) tarafından gündeme getirilen andragojik eğitim modeli, yetişkinlerin eğitiminin, ergen ve çocukları eğitmekten farklı olması gerektiği fikri üzerine kuruludur.

Yetişkin eğitimcisi Androgoji kuramına göre nelere dikkat etmelidir?​

Yetişkin eğitimcisi Androgoji kuramına göre nelere dikkat etmelidir?
Katılımcıların tanınması önemlidir. Eğiticiler katılımcıların amaçlarının, beklentilerinin ve motivasyon(güdülenme) kaynaklarının neler olduğunu bilmelidirler. Yetişkinlerin kişiliklerine saygı gösterilmelidir. Öğrenme konusunda kendilerine güven duygularını geliştirmeleri konusunda yardımcı olunmalıdır.
Andragoji kavramı kim bulmuştur?​
Bu terim ilk olarak 1833’te Alman eğitimci Alexander Kapp tarafından kullanıldı. Andragoji, Eugen Rosenstock-Huessy tarafından bir yetişkin eğitimi teorisi olarak geliştirildi.
Yetişkin öğrenen ne demek?​

Pedagoji ve andragoji nedir?​

Pedagoji ve andragoji nedir?
Bu nedenle, andragoji kelimenin tam anlamıyla “lider adam” anlamına gelirken pedagojide kelimenin tam anlamıyla “lider çocuklar” anlamına gelir.

Sargın eğitim formal mi?​

Sargın eğitim formal mi?
Yaygın ve örgün eğitim, belli bir amaca hizmet ederken; sargın eğitimde ihtiyaçlar söz konusudur. Örgün eğitim zorunludur. Ancak yaygın ve sargın eğitim için hiçbir mecburiyet bulunmamaktadır. Yaygın eğitim özel kurumlar tarafından, örgün eğitim devlet tarafından gerçekleştirilmektedir.

Örgün eğitim nedir örnekleri?​

Örgün eğitim, standart bir eğitimle yetiştirilmiş öğretmenler tarafından öğrencilere verilen yapılandırılmış ve sistematik bir eğitim şeklidir. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite gibi eğitim kademelerinde yapılan sistematik eğitime ise örgün öğretim denir.

Yetişkinlerin öğrenme yönelimi nedir?​

 
Yetişkinlerin öğrenme yönelimi, onların öğrenmeye karşı nasıl bir tavır içinde olduklarını ve hangi konulara ilgi gösterdiklerini ifade eder. Yetişkinlerin öğrenme yönelimleri genellikle deneyimlerine ve kişisel hedeflerine bağlı olarak şekillenir. Bazı yetişkinler belirli konulara ilgi duyarken, bazıları ise farklı alanlara yönelebilirler. Örneğin, bir yetişkin iş hayatında başarılı olabilmek için liderlik konularına yönelirken, diğer bir yetişkin hobileriyle ilgili yeni beceriler edinmeyi tercih edebilir.

Yetişkinlerin öğrenme yönelimlerini etkileyen faktörler arasında kişisel motivasyon, geçmiş deneyimler, çevresel etkiler ve gelecekteki hedefler yer alabilir. Eğiticilerin bu faktörleri göz önünde bulundurarak yetişkin öğrencilere uygun öğrenme ortamları ve yöntemleri uygulamaları önemlidir. Bu sayede yetişkinlerin öğrenme süreçlerinde daha etkili olunabilir ve onların öğrenme potansiyelleri daha iyi şekilde değerlendirilebilir.
 
Geri
Üst