AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anayasaya gore hakimler yargi faaliyetini yuruturken asagidaki hususlardan hangisine gore karar verirler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anayasaya göre hakimler yargı faaliyetini yürütürken aşağıdaki hususlardan hangisine göre karar verirler?​

1982 Anayasası Anayasadaki mahkemelerin bağımsızlığı başlıklı hüküm de (m. 138), ne- redeyse 1961 Anayasası’ndaki hükümle aynıdır. Buna göre, “Hakimler görevle- rinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani ka- naatlerine göre hüküm verirler.

Hakimlerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı kavramı temel olarak hangi kanunda düzenlenmiştir?​

Anayasanın 140 ıncı maddesinde, hakimlerin, “mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı” esaslarına göre görev yapacakları belirtildikten sonra, “Hâkim ve savcıların nitelikleri, atanmaları, hakları ve ödevleri, aylık ve ödenekleri, meslekte ilerlemeleri, görevlerinin ve görev yerlerinin geçici veya sürekli olarak …

Hakimlik teminatına ilişkin temel ilkeler nelerdir?​

Hakimlik teminatına ilişkin temel ilkeler nelerdir?
Hâkimlik teminatı ve bağımsızlığı Hâkimler hüküm verirken özgür olmalı, baskı ve tesir altında bulunmamalıdırlar. Dolayısıyla hâkim görevini ifa ederken bağımsızdır. Hâkimler hem yargı, yasama ve yürütme organlarına karşı hem de bulunduğu çevre karşısında da bağımsız olmaları gerekiyor.

Uluslararası yargı Etiği Kuralları nerede ve hangi tarihte belirlenmiştir?​

17 Kasım 2010 tarihinde 1098. Bakan Yardımcıları Toplantısında Bakanlar Komitesi tarafından kabul edilmiştir.

Yargı bağımsızlığı ve hâkim teminatı kavramları hangi ilke ile ilgilidir?​

Yargı bağımsızlığı ilkesinin varlık sebebi, esasen yargının tarafsız olmasını temin etmektir. Başka bir deyişle asıl amaç, yargının işlevini yerine getirirken tarafsız davranmasını sağlamaktır. Bu amaca ulaşmak içinse gerekli olan öncelikle yargının bağımsız olmasıdır.

Hakim ve savcılar nerede yargılanır?​

Hakim ve savcılar nerede yargılanır?
Hakim ve savcıların kişisel suçları ile ilgili soruşturma en yakın Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılır. Bu suçlar yönünden kovuşturma mercii aynı yargı çevresindeki Ağır Ceza Mahkemesidir.

Yargı bağımsızlığı ve hakim teminatı kavramları hangi ilke ile ilgilidir?​

Hakimlik teminatı nedir?​

Hâkimler sadece bağımsız olması yeterli değildir ve görevlerini huzurlu bir ortamda sükun içinde, maddi ve manevi baskılardan uzak olarak yapabilmeleri gerekir. Bunun sonucu olarak da hâkimlere aylık ve emekliden yoksun kılınamama, emekliye sevk edilmeme ve azledilmeme gibi “hâkimlik teminatları” verilmiştir.

Genel ilkeleri düzenleyen ve bunların uygulanma biçimlerini kanunlara bırakan Anayasaya ne ad verilir?​

Genel ilkeleri düzenleyen ve bunların uygulanma biçimlerini kanunlara bırakan Anayasaya ne ad verilir?
Anayasa devletin temel yapılanmasına ilişkin ayrıntılı düzenlemeler getiriyorsa bu anayasa, kazuistik (düzenleyici) anayasadır. Ancak anayasa normları sadece devletin temel yapılanmasını saptayıp düzenlemeyi kanunlara bırakıyorsa bu da çerçeve anayasadır.

Türkiye’de yargı Etiği Kuralları kim tarafından belirlenmiştir?​

Yapılan çalışmalar sonucunda, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Mart 2019’da Türk Yargı Etiği Bildirgesini duyurmuştur. Ayrıca 2018’de tamamlanan Yargıtay Etik, Şeffaflık ve Güven Projesi’nin sonunda da Yargıtay Etik Kodlarının belirlenmiş olduğu görülmektedir.
 
Hakimler yargı faaliyetlerini yürütürken Anayasa'ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler. Anayasa hükümleri gereğince hakimler görevlerini bağımsız bir şekilde yerine getirmelidirler. Hakimlerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı kavramı temel olarak Anayasanın 140. maddesinde düzenlenmiştir. Hakimlik teminatına ilişkin temel ilkeler arasında hâkimlerin hüküm verirken özgür olması, baskı ve tesir altında bulunmamaları, yargı, yasama ve yürütme organlarına karşı bağımsız olmaları gibi prensipler yer almaktadır.

Uluslararası yargı etiği kuralları 17 Kasım 2010 tarihinde 1098. Bakan Yardımcıları Toplantısında Bakanlar Komitesi tarafından belirlenmiştir. Yargı bağımsızlığı ve hakim teminatı ilgili kavramlar genellikle yargının tarafsız ve bağımsız olmasını sağlayan ilkelerle ilişkilidir.

Hakim ve savcılar kişisel suçlarıyla ilgili soruşturma en yakın Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülür ve bu suçlar yönünden kovuşturma mercii aynı yargı çevresindeki Ağır Ceza Mahkemesidir.

Anayasaya genel ilkeleri düzenleyen ve bunların uygulanma biçimlerini kanunlara bırakan anayaşaya "çerçeve anayasa" denir. Bu tür anayasalar, devletin temel yapılanmasını düzenleyen genel ilkeleri içerirken ayrıntılı düzenlemeleri kanunlara bırakmaktadır.

Türkiye'de yargı etiği kuralları Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından belirlenmiş olup, Yargı Etiği Bildirgesi ve Yargıtay Etik Kodları gibi belgelerle bu kurallar açıklığa kavuşturulmuştur.
 

Similar threads

Geri
Üst