AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anayasaya aykiri kanun olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.839
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Anayasaya aykırı kanun olur mu?​

Aksi takdirde, ciddi bulmama ihtimali dikkate alındığında, konu Ana yasa Mahkemesine intikal etmeyecektir. Bu halde, Anayasaya Mahkemesi Yargılamasından geçmeyen kanun maddesinin Anayasaya aykırı olup olmadığı öğrenilemeyecektir. Anayasaya aykırı olduğu konusunda şüpheli kanun olarak kalacaktır.

Türk Anayasa yargısında norm denetimi nedir?​

Norm: kural, yasa ve anayasaya uygunluk terimlerinin birlikte yer almasıdır. Bu birliktelik içinde yasaya uygunluk durumunun denetlenmesine de norm denetimi adı verilmektedir. Başvurular üzerine sağlanan bu denetimler Anayasa Mahkemesi tarafından yapılmaktadır.

Bir kanunun Anayasaya aykırı olması halinde ne yapılabilir?​

Bir kanunun Anayasaya aykırı olması halinde ne yapılabilir?
Bu yolda, bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulanacak bir kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hükümlerini Anayasa’ya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa, Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır.

Anayasaya aykırılığı kimler tarafından ileri sürülebilir?​

Anayasaya aykırılığı kimler tarafından ileri sürülebilir?
Anayasa m. 151 «Bir dâvaya bakmakta olan mahkeme…» dediğine göre, Anayasaya aykırılık iddiası, ancak bir duruşma esnasında ve mahkemeye karşı ileri sürülebilir.

Bir vatandaşın bu yasanın anayasaya aykırılığını ileri sürmesi hangi usulle mümkün olabilir?​

Anayasa’nın 152. ve geçici 21. maddeleri uyarınca bir davaya bakmakta olan mahkeme, bu davada uygulanacak kanun, kanun hükmünde kararname veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hükümlerini Anayasa’ya aykırı görürse ya da taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa ilgili hükmün …

Kanunlar hangi makamın yargısal denetimine tabidir?​

1982 Anayasası uyarınca Kanun’ların, Kanun Hükmünde Karar- name’lerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün Anayasa- ya uygunluğunun yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi’nce, iptal davası veya diğer mahkemelerce intikal ettirilen Anayasa’ya ayki- rılık itirazı yoluyla gerçekleştirilmektedir (m. 148 vd.). .

Bireysel başvuru norm denetimi nedir?​

Bireysel başvuru norm denetimi nedir?
Bireysel başvuru, bütün kanun yolları tüketildikten sonra genellikle kesinleşmiş yargı kararlarına karşı söz konusu iken, somut norm denetimi bir mahkeme önünde görülmekte olan bir dava esnasında olaya uygulanacak normun Anayasaya aykırılığının itiraz yoluyla öne sürülmesinden ibarettir.

Bir vatandaşın bu yasanın Anayasaya aykırılığını ileri sürmesi hangi usulle mümkün olabilir?​

Bir vatandaşın bu yasanın Anayasaya aykırılığını ileri sürmesi hangi usulle mümkün olabilir?

Kanunların Anayasaya aykırı olmaması gerekir bunun denetimi nasıl gerçekleşir?​

Anayasanın, yasama organının yaptığı yasaların anayasaya aykırı olamayacağı yönündeki emredici hükmüne rağmen, yasa koyucu, anayasaya aykırı işlem yapar ise; kanunların anayasaya uygunluğunun yargısal denetimini yapacak bir mekanizma oluşturulmuştur ki; buna Anayasa Mahkemesi, bu yargıya da anayasa yargısı denmiştir.
 
Anayasa Mahkemesi, 1982 Anayasası'na göre, Kanunlar, Kanun Hükmünde Kararnameler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün Anayasa'ya uygunluğunun yargısal denetimine tabidir. Bu denetim Anayasa Mahkemesi tarafından gerçekleştirilir. Eğer bir kanun Anayasaya aykırı bulunursa, bu durum Anayasa Mahkemesi tarafından incelenip karara bağlanır.

Bir kanunun Anayasaya aykırı olduğu iddiası durumunda, bu iddianın mahkemeye ileri sürülmesi gerekmektedir. Anayasa'nın 151. maddesi uyarınca Anayasaya aykırılık iddiası, yani norm denetimi, bir duruşma esnasında ve mahkemeye karşı ileri sürülebilir.

Bireysel başvuru norm denetimi ise, bütün yasal yolların tüketildiği ve genellikle kesinleşmiş yargı kararlarına karşı yapılan bir başvurudur. Somut norm denetimi ise bir mahkeme önünde görülen bir dava esnasında, olaya uygulanacak normun Anayasaya aykırılığının itiraz yoluyla öne sürülmesini ifade eder.

Anayasaya aykırı kanunların yargısal denetimi, Anayasa Mahkemesi tarafından gerçekleştirilir ve kanunların anayasaya uygunluğu sürekli olarak denetlenir. Bu denetim mekanizması sayesinde, yasa koyucunun Anayasa'ya uygun kanunlar çıkarması sağlanır ve Anayasa'nın üstünlüğü korunmuş olur.
 

Similar threads

Geri
Üst