Anayasanin esitlik ilkesi ne demektir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anayasanın eşitlik ilkesi ne demektir?​

Anayasanın 10. maddesinin l. fikrasında belirtilen eşitlik ilkesine göre; ‘. “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir” hükmü yer almaktadır.
Eşitlik ilkesi ne demek?
Kanun önünde eşitlik veya hukuksal eşitlik, bireylerin birer hukuksal kişilik olmaları nedeniyle yasa önünde eşitliklerini anlatan ilke. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 7.maddesinde “Herkes yasa önünde eşittir ve ayrım gözetilmeksizin yasanın korunmasından eşit olarak yararlanma hakkına sahiptir.

Nispi eşitlik ne anlama gelir?​

Nispi eşitlik, anlayışı uyarınca eşitliğin anlamı, toplumda yaşayan tüm bireylerin aynı kurallara tabi olması değil, aynı durumda bulunanlara aynı kuralların uygulanmasıdır.
Herkesin kanunlar önünde eşit olması hangi ilkedir?
Kanun önünde eşitlik ilkesi 1961 Anayasası’nda ise 12. maddede “Temel Haklar ve Ödev- ler” başlığı altında düzenlenmişti: “Herkes, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayırımı gözetilmeksizin, kanun önünde eşittir.
Eşitlik ilkesi, yasadaki hükümlerin uygulanırken herkese eşit olarak uygulanması ve uygulanacak kişiler arasında herhangi bir ayrım yapılmaması anlamına gelmektedir. Mirasın paylaşımı, mirasçılar arasındaki miras ortaklığının son bulması ve mirasın miras paylarına göre mirasçılara özgülenmesidir.
Mutlak eşitlik nedir hukuk?
Mutlak eşitlik yani her şeyin her yönüyle aynı olması aslında adalete zıt bir kavramdır. Adalet, hak sahibine hakkını vermektir. Eşitlik, var olan iki şeyin bütün yönleriyle birbirine denk olmasıdır. Aslında Aristoteles’in denkleştirici adaleti günümüzde ki özel hukukla bağdaşmaktadır.

Sosyal Dayanışma hangi Atatürk ilkesi?​

Devlet, vatandaşın refah ve mutluluğunu amaçlar. Vatandaşlar arasında iş bölümü ve dayanışmayı öngörür. Ulusun devlet hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanmasını sağlar. Atatürk’ün halkçılık ilkesinden anlaşılan; toplumda hiçbir kimseye, zümreye ya da herhangi bir sınıfa ayrıcalık tanınmamasıdır.
 
Geri
Üst