AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anayasamizin 23 maddesi ne gore Herkes yerlesme ve seyahat hurriyetine sahiptir ancak bazi durumlarda kisitlamalarin olmasi mumkundur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.821
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Anayasamızın 23 maddesi ne göre Herkes yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir ancak bazı durumlarda kısıtlamaların olması mümkündür?​

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 23. Maddesine göre: ‘herkes yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz. ‘ Maddesi uyarınca herkes ülke sınırları içinde istediği bir yere yerleşebilir.

Seyahat hakkı nedir kısa bilgi?​

Seyahat özgürlüğü tüm yurttaşların yurt içinde ve dışında eğitim, sağlık, gezi, turizm, dini ziyaretler ve diğer çeşitle nedenlerle kullandıkları vazgeçilemez ve engellenemez bir temel insan hakkıdır. Yurt dışında bu hakkın kullanımı pasaport adını verdiğimiz bir kimlik belgesine bağlıdır.

Hangisi Anayasanın 23 maddesine göre yerleşme ve seyahat hürriyetinin sınırlama nedenleri?​

Hangisi Anayasanın 23 maddesine göre yerleşme ve seyahat hürriyetinin sınırlama nedenleri?
Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak; Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek; Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.

Anayasamızın 23 maddesi hangi Özgürlüğümüzle ilgilidir?​

Anayasamızın 23 maddesi hangi Özgürlüğümüzle ilgilidir?
MADDE 23. — Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir.

Seyahat özgürlüğü ne demektir?​

Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. önlemek; amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir. Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, vatandaşlık ödevi ya da ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabilir.

Seyahat özgürlüğü kamu hakkı mı?​

Herkesin bir devletin toprakları üzerinde serbestçe dolaşma ve oturma hakkı vardır. Seyahat özgürlüğü kiĢi hak ve özgürlükleri arasında görülmektedir. Hem uluslar arası insan hakları belgelerinde hem de Anayasamızda kiĢi hakkı olarak tanınmıĢ haklardandır.

Yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığı durumlar nelerdir?​

Yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığı durumlar nelerdir?
V. Yerleşme ve Seyahat Hürriyeti Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, vatandaşlık ödevi ya da ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabilir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.

Haberde hangi ifadeler yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını göstermektedir?​

Haberde hangi ifadeler yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını göstermektedir?
Haberdeki hangi ifadeler yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığım göstermektedir? Cevap: “Doğu Guta’da halk hayatta kalmak için saklandığı sığınaklardan çıkmaya korkuyor.” ifadesi yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını göstermektedir.
Anayasanın 23 maddesine göre yerleşme ve seyahat hürriyetinin kısıtlanması nedir?​
Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak; Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek; amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.
 
Anayasamızın 23. maddesine göre herkesin yerleşme ve seyahat hürriyetine sahip olduğu belirtilmektedir. Ancak bazı durumlarda bu hürriyetler kısıtlanabilir. Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak amacıyla kanunlarla sınırlanabilir. Seyahat hürriyeti ise suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle veya suç işlenmesini önlemek amacıyla kanunlarla sınırlanabilir.

Seyahat özgürlüğü, tüm yurttaşların yurt içinde ve dışında eğitim, sağlık, gezi, turizm, dini ziyaretler ve diğer çeşitli nedenlerle kullanabildikleri vazgeçilemez ve engellenemez bir temel insan hakkıdır. Yurt dışında bu hakkın kullanımı pasaport gibi bir kimlik belgesine bağlıdır. Seyahat özgürlüğü kişi hak ve özgürlükleri arasında önemli bir yer tutar.

Yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığı durumlar arasında ise vatandaşın yurt dışına çıkma hakkının, vatandaşlık ödevi veya ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabileceği belirtilmektedir. Ancak vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.

Haberlerde yer alan ifadeler, özellikle "Doğu Guta’da halk hayatta kalmak için saklandığı sığınaklardan çıkmaya korkuyor." gibi cümleler, yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını göstermektedir. Bu tür durumlarda insanların özgürce yerleşme ve seyahat etme hakları engellenmektedir.

Anayasamızın belirttiği hükümlere göre yerleşme ve seyahat hürriyeti belirli durumlarda kısıtlanabilir, bu kısıtlamaların belirli amaçlarla ve kanunlarla sınırlı olarak uygulanması gerekmektedir.
 
Geri
Üst