AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anayasamizin 169 maddesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anayasamızın 169 maddesi nedir?​

Anayasanın 169. maddesinin birinci fıkrası gereğince Devlet, doğal kaynaklarımızın en önemlilerinden birisi olan ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gereken tedbirleri alıp kanun koymak ve bütün ormanların gözetimi ödevini yerine getirmek durumundadır.

Anayasa madde 169 uyarınca hangisi özel af kapsamına alınamaz?​

Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.

Anayasa 169 madde ne zaman çıktı?​

Anayasa 169 madde ne zaman çıktı?
Daha sonra yürürlüğe giren 1982 anayasası ise 169 ve 170. Maddeleri ile ormancılık konusuna yine yer vermiştir: “Madde 169 – Devlet ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır.

Ilk kez hangi orman kanunuyla ormanların muhafazaya ayrılması düzenlemesi yapılmıştır?​

Ilk kez hangi orman kanunuyla ormanların muhafazaya ayrılması düzenlemesi yapılmıştır?
Madde 25- 11.09.1959 gün ve 5.5.5879 Sayılı “Muhafaza Ormanlarının Ayrılma Şart ve Esasları ve Müddetleri ile Sureti İdare ve Islahı ve Bunlardan Faydalanma Şekilleri Hakkındaki Talimname” yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlük: Madde 26- Bu yönetmelik Resmi Gazetede yayın tarihinde yürürlüğe girer.

Af çeşitleri nelerdir?​

Türk hukuk literatüründe af, “genel af” ve “özel af” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. “Genel af ”, hem cezayı, hem de suçu ortadan kaldırır. “Özel af ” ise suçu değil, sadece cezayı ortadan kaldırır. Yani genel af, sadece mahkûmiyetin bütün cezaî sonuçlarını değil, aynı zamanda fiilin suç olma niteliğini yok eder.

Özel af Kapsami mı?​

Bir affın genel af mı yoksa özel af mı olduğu, kapsadığı kişi sayısına göre değil, affın hukuki niteliğine göre belirlenir. Affın, genel af olup olmadığı, suç veya kişi sayısı bakımından kapsamının genişliğine göre değil, suçun neticeleri bakımından yarattığı etkiye göre belirlenir.

Orman yasası ne zaman çıktı?​

Orman yasası ne zaman çıktı?
(1) 8/7/1937 tarih ve 3116 sayılı Orman Kanunu ile bununla ilgili 24/3/1950 tarih ve 5653 sayılı Kanun, 31/8/1956 tarih ve 6831 sayılı Orman Kanununun 117. maddesi ile yürürlükten kaldırılmış; mezkür 3116 sayılı Kanunla ilgili olmalarına rağmen bu Kanun ile 24/3/1950 tarih ve 5658 sayılı kanun yürür- lükten …

Orman Kanunu 93 2 maddesi nedir?​

Orman Kanunu 93 2 maddesi nedir?
2 – “Madde 93 – Bu Kanunun 17 nci maddesinde yasak edilen fiilleri işleyenler veya izne bağlı işleri izinsiz yapanlar, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Anayasa 169 madde ne zaman?​
1961 Anayasası’nın 131. ve 1982 Anayasası’nın 169. maddesine göre devlet ormanları kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Bu hükmün anlamı kamu yararı amacıyla yapılacak bina ve tesisler hariç olmak üzere ormanlar üzerinde hiçbir bina ve tesis yapılamayacağıdır.
Ormanların korunması kime ait?​
Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz, Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.

Anayasa madde 169 uyarınca aşağıdakilerden hangisi özel af kapsamına alınamaz?​

Anayasa madde 169 uyarınca aşağıdakilerden hangisi özel af kapsamına alınamaz?
Sadece orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz (Anayasa m.169).

Orman açma suçu nedir?​

Orman açma suçu nedir?
Ormanlar içinde her çeşit yapı yapılması, orman örtüsü oluşmamış yerlerin tarla haline geti- rilmesi, eski açma sahaların ekilmesi veya işlenmesi, orman içine yerleşiirnesi vesair yollarla or- manın işgal edilip faydalanılması bu suçu oluşturur.

Özel af nasıl çıkar?​

Genel af ve özel çıkarılması için yasama organı olan TBMM tarafından, üye tam sayısının beşte üçünün çoğunluğu ile karara varılması gerekir. Ayrıca Cumhurbaşkanı tarafından belirli kişilerin; sürekli hastalık, yaşlılık, sakatlık vb. hallerden dolayı özel af çıkarma yetkisi bulunmaktadır.

Orman cezaları nelerdir?​

Kasten orman yakan kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak orman yangını örgüt tarafından işlenmesi halindeyse müebbet hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Bu suçla ilgili görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir.

Ormana yol açmanın cezası nedir?​

Ormana yol açmanın cezası nedir?
İşgal ve faydalanma suçu, kesinleşmiş orman kadastrosu sınırları içinde işlenirse, cezası bir yıldan üç yıla kadar hapistir (md. 93/2).
 
Anayasa madde 169, ormanların korunması ve genişletilmesi için devlete sorumluluklar yükleyen bir madde olarak önemlidir. Bu maddeye göre, devlet ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

Ormanlar üzerinde yapılan suçlara ilişkin olarak özel af kapsamına alınamayacak şeyler de açıkça belirtilmiştir. Ormanları yakma, yok etme veya daraltma amacıyla işlenen suçlar özel af kapsamına alınamaz.

Ormanların korunması ve yönetilmesiyle ilgili olarak Orman Kanunları da büyük önem taşımaktadır. 1937 yılında çıkarılan Orman Kanunu, ormanların sürdürülebilir bir şekilde korunmasını ve yönetilmesini sağlamak amacıyla önemli düzenlemeler içermektedir.

Orman suçlarıyla ilgili cezalar da oldukça caydırıcı niteliktedir. Orman yakan kişilere ciddi hapis cezaları ve adli para cezaları uygulanmaktadır. Ormanlara zarar veren her türlü faaliyet ve eyleme karşı ciddi yaptırımlar bulunmaktadır.

Özetle, ormanlar doğal kaynaklarımızın önemli bir parçasıdır ve korunmaları, sürdürülebilir bir yaşam için elzemdir. Ormanlarla ilgili suçlar ciddi cezaları gerektirir ve özel af kapsamına alınmazlar. Ormanların korunması ve yönetilmesi de devletin üzerine önemli sorumluluklar yükler.
 
Geri
Üst