Anayasa Ne Demek

SoruCevap

Yeni Üye
Anayasa Nedir, Anayasa Ne Demektir, Anayasa Nedir Kısaca, Anayasa Tanımı, Anayasa Anlamı nedir, Anayasanın AnlamıAnayasa Ne Demek

Anayasa ; Bir devletin dayandığı temel esasları ve ana kuruluşunu gösteren belgedir.

Bir devletin nasıl yönetileceğini belirleyen,kişi hak ve özgürlüklerini düzenleyen yasalar bütününeanayasadenir.
Anayasal bir yönetim yasama,yürütme ve yargı organlarında oluşur.Türkiye'nin ve öteki ülkelerin çoğunun yazılı bir anayasası vardır.Ama bazı ülkelerin anayasası yazılı hale getirilmemiştir.Örneğin İngiltere'nin yazılı bir anayasası yoktur.Bu ülkede devletin yönetim biçimi yüzlerce yıllık yasalara ve geleneklere göre belirlenir.

Türkiye'de ilk anayasa 1876'da Osmanlı döneminde yürürlüğe girdi.Bu anayasaya Teşkilat-ı Esasiye Kanunu denmişti.Kurtuluş Savaşı sırasında Ocak 1921'de egemenliğin milletin olduğunu belirten yeni bir anayasa kabul edildi.Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra,Nisan 1924'te daha kapsamlı bir anayasa yürürlüğe kondu.Bunu 1961 ve 1982 anayasaları izledi.Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de yürütme,yasama ve yargı organlarının güçleri ve ilişkileri anayasada belirlenmiştir.

Anayasa, bir devletin temel esaslarını ve ana kuruluşunu gösteren belgedir. Anayasa, bir devletin nasıl yönetileceğini belirler ve kişi hak ve özgürlüklerini düzenleyen yasalar bütünüdür. Anayasal bir yönetim, yasama, yürütme ve yargı organlarından oluşur.

Türkiye ve diğer birçok ülkenin yazılı bir anayasası vardır. Ancak bazı ülkelerde anayasa yazılı hale getirilmemiştir. Örneğin, İngiltere'nin yazılı bir anayasası yoktur; bu ülkede devletin yönetim biçimi yüzyıllara dayanan yasalara ve geleneklere göre belirlenir.

Türkiye'de ilk anayasa 1876'da Osmanlı döneminde yürürlüğe girdi ve Teşkilat-ı Esasiye Kanunu adını taşıyordu. Kurtuluş Savaşı sırasında, Ocak 1921'de egemenliğin millete ait olduğunu vurgulayan yeni bir anayasa kabul edildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra, Nisan 1924'te daha kapsamlı bir anayasa yürürlüğe kondu. Bu anayasayı 1961 ve 1982 anayasaları takip etmiştir. Türkiye'de olduğu gibi birçok ülkede yürütme, yasama ve yargı organlarının yetkileri ve ilişkileri anayasada belirlenmiştir.

Geri