AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anayasa Mahkemesine bireysel basvuru suresi ne zaman baslar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.406
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru süresi ne zaman başlar?​

Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü’nün “Başvuru süresi ve mazeret” başlıklı 64. maddesi şöyledir: “Bireysel başvurunun, başvuru yollarının tüketildiği tarihten, başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekir.

Tabi hakim ilkesi özel mahkemelerin kurulmasına engel teşkil eder mi?​

“Tabiî hâkim (olağan hâkim)” ilkesinin doğal sonucu, “olağanüstü (istisnaî) mahkemeler”in kurulmasının yasaklanmasıdır. Bir kimseyi kanunen tâbi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarma sonucunu doğuran yargı yetkisine sahip olağanüstü merciler kurulamaz”.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ne zaman sonuçlanır?​

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ne zaman sonuçlanır?
(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.

Tabi hâkim teminatı nedir?​

Tabii hâkim ilkesinin amacı, bir uyuşmazlık doğumundan sonra mahkeme oluşturulmasının önüne geçmektir. Bu amacın tam olarak uygulanması yargılanan vatandaşların adalete güvenini sağlar. Çünkü kişinin, yargılandığı mahkeme hâkiminin, işlediği suç sonucunda görevlendirilmediğini bilmesi kişiye güven verir.

Tabi hakimlik teminatı nedir?​

Hâkimlik teminatı, yargıçların önlerine gelen bir davayla/dosyayla ilgili olarak vicdanlarının sesine uygun karar verebilmelerini sağlamak için sunulmuş teminatlardan oluşur. Şimdi bu teminatların olmadığı bir yargı sisteminde yargıçların, kendi vicdanının sesini dinleyerek karar verebilmesi oldukça güçtür.
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Süresi Kanun yolu öngörüldüyse bu yollarının tamamının tüketildiği tarihten, İdari veya adli başvuru yolu öngörülmediyse ihlalin meydana geldiği tarihten itibaren 30 gün içinde yapılmalıdır.

Davaya bakmakta olan mahkemenin ileri sürülen iddiayı ciddi bulmaması halinde bu karara karşı başvurulacak bir yol var mıdır?​

Davaya bakmakta olan mahkemenin ileri sürülen iddiayı ciddi bulmaması halinde bu karara karşı başvurulacak bir yol var mıdır?
Mahkemenin Anayasaya aykırılık iddiasını ciddi görmemesi halinde bu iddia, temyiz merciince esas hükümle birlikte karar bağlanır.
Devlet tarafından idari organlardaki bozuklukların düzene sokulması için yapılan düzenlemelere ne denir?​
idarî organlardaki aksaklıkların, bozuklukların düzene sokulması için yapılan uygulamalar, iyileştirmeler” olarak kullanılmaktadır.
Bireysel başvuru ne zaman yapılmış sayılır?​
Temsilci veya avukat aracılığıyla yapılan bireysel başvurularda, bu kişilerin haklı mazeretlerinin bulunması hâlinde mazeretin kalktığı tarihten itibaren on beş gün içinde yapılan başvuruların süresinde yapılmış olduğu kabul edilebilir.

Anayasaya aykırılık iddiası nedir?​

Anayasaya aykırılık iddiası nedir?
Bakılmakta olan bir davada mahkeme, davaya uygulanacak bir kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hükümlerinin Anayasa’ya aykırı olduğu kanaatine varırsa veya taraflardan birinin bu yöndeki iddiası ciddi görürse anayasaya aykırılık iddiasıyla dosyayı Anayasa Mahkemesine gönderir (Anayasa 152).

Anayasaya aykırılık iddiasıyla iptal davası açma süresi kaç gün?​

Bu yolda dava açma süresi genel olarak iptali istenen normun Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak altmış gündür. Ancak kanunlara ve Anayasa değişikliklerine karşı şekil bozukluğuna dayalı iptal davası açma süresi on gündür.

Idari cezalar ve yaptırımlar nelerdir?​

İdari yaptırım, idarenin bir yargı kararına gerek olmadan, yasaların açıkça verdiği bir yetkiye dayanarak ve İdare Hukuku ilkelerini dikkate alarak idari işlemlerle uyguladığı cezalardır.

Bireysel başvuru süresi nasıl hesaplanır?​

Bireysel başvuru süresi nasıl hesaplanır?
Anayasa Mahkemesine başvuru süresi, başvuru formu ve eklerinin teslim edildiği gün dikkate alınarak hesaplanır. 30 günlük bireysel başvuru süresinin başlangıcı yargısal yolların tükendiğinin öğrenildiği veya kararın başvurucuya tebliğ edildiği tarihtir.
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru süresi 30 gün olarak düzenlenmiştir. Bu sürenin başlangıcı, başvuru yollarının tüketildiği tarihten, başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren başlamaktadır.

Anayasa Mahkemesine ne zaman başvurulur?​

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Süresi İdari veya adli başvuru yolu öngörülmediyse ihlalin meydana geldiği tarihten itibaren 30 gün içinde yapılmalıdır.

Anayasa Mahkemesine başvuru süresi nasıl hesaplanır?​

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru nasıl yapılır?​

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru nasıl yapılır?
Bireysel başvuru nasıl yapılır? Bireysel başvuru, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ve Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü’nde (İçtüzük) belirtilen şartlara uygun biçimde ve bireysel başvuru formu kullanılarak resmî dilde yapılır.
Hangi durumlarda Anayasa Mahkemesine başvurulur?​
Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru incelemelerinin konusu, Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddialarıdır.
Anayasa Mahkemesine başvuru nasıl yapılır?​
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Nasıl Yapılır?
- Öncelikle ilgili yerlere kişisel bilgiler doğru ve açık yazılmalıdır.
- Daha sonra bireysel başvuruya konu olay ve tüm yargısal süreç tarihi sıralamaya uygun bir şekilde özetlenmelidir.
- Başvuru formuna eklenecek belge ve kararlar numara verilmek suretiyle eklenmelidir.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru harcı ne kadar?​

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru harcı ne kadar?
Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Masrafları 2020 yılı bireysel başvuru harcı 446,90 TL’dir. Eğer bireysel başvuru, doğrudan Anayasa Mahkemesine yapılıyorsa başvuru ile birlikte başvuru ücreti ödenebilir.
 
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru süresi, başvuru yollarının tüketildiği tarihten veya başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekmektedir. Bireysel başvuru süresinin başlangıcı, yargısal yolların tükendiğinin öğrenildiği veya kararın başvurucuya tebliğ edildiği tarihtir.

Tabi hâkim ilkesi; olağan hâkimin doğal sonucu olarak olağanüstü mahkemelerin kurulmasının yasaklanmasını içerir. Bir kimseyi kanunen tâbi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarma sonucunu doğuran yargı yetkisine sahip olağanüstü merciler kurulamaz.

Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuruların değerlendirilmesi ise işin kendisine noksansız olarak ulaştığı tarihten itibaren beş ay içinde karar verilerek açıklanır. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.

Tabii hâkimlik teminatı, bir uyuşmazlık doğduktan sonra mahkeme oluşturulmasının önüne geçme amacı taşır ve yargılanan vatandaşların adalete güvenini sağlar. Hâkimlik teminatı ise yargıçların vicdanlarına uygun karar verebilmelerini sağlayan teminatlardan oluşur.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru süresi 30 gün olarak belirlenmiştir ve bu süre, başvuru yollarının tüketildiği tarihten veya ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren başlamaktadır.

Anayasa Mahkemesine başvuru işlemleri, bireysel başvuru formu kullanılarak resmi dilde yapılmalıdır. Gerekli belgeler eklenmeli ve başvuru süresi dikkate alınarak zamanında yapılmış olmalıdır.

İdari organlardaki bozuklukların düzeltilmesi için yapılan düzenlemelere "iyileştirmeler" denilmektedir. İdari yaptırımlar ise idarenin yasalar doğrultusunda uyguladığı cezalardır ve genellikle yargı kararı gerektirmez.

Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuruların kabul edilmesi için Anayasaya aykırılık iddiasında bulunulması gerekmektedir. Eğer bir davada mahkeme Anayasa'ya aykırı bir durum olduğunu karara bağlarsa dosya Anayasa Mahkemesine gönderilir.

Anayasa Mahkemesine başvuru için süreler önemlidir. Genel olarak iptali istenen normun Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak altmış gün içinde dava açılabilir. Ancak kanunlara ve Anayasa değişikliklerine karşı şekil bozukluğuna dayalı iptal davası açma süresi on gündür.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru harcı, 2020 yılında 446,90 TL olarak belirlenmiştir. Bireysel başvuru süresinin hesaplanması, başvuru formunun ve eklerinin teslim edildiği gün dikkate alınarak yapılır. Başvuru süresi, başvuru yollarının tüketildiği tarihten veya ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren 30 gün olarak hesaplanmaktadır.
 
Geri
Üst