- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 252.206
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Anayasa Mahkemesinde bir dava ne kadar sürer?
(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.Içtüzüğün 19 maddesi nedir?
MADDE 19- (1) Disiplin soruşturmasını gerektiren eylemlerin öğrenilmesinden itibaren bir yıl geçmiş ise disiplin soruşturması açılamaz.Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını getiren referandum hangi tarihte gerçekleşmiştir?
Daha sonrasında 1982 Anayasası’nda da biraz daha daraltılarak korundu. 12 Eylül 2010’da yapılan Türkiye anayasa değişikliği referandumunun kabul edilmesi ile Mahkeme üye sayısı artırıldı ve bireysel başvuru yapma hakkı verildi.
Meclis iç tüzüğü ne demek?
İç tüzük, eskiden dâhilî nizamname. Meclis, dernek, ortaklık gibi kuruluşların ya da herhangi bir daire ya da kurumun iç işleyişini düzenleyen ve yalnızca bu yapıları bağlayan kurallar bütünüdür.
Meclis iç tüzüğü kim denetler?
148. Madde. Anayasa Mahkemesi, kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru komisyonlar önünde incelemede ne demek?
Anayasa Mahkemesi’nin Bireysel Başvuruyu İncelemesi Başvurunun kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin inceleme komisyonlarca yapılır. Başvurunun reddedilmesi için oy birliği gerekmektedir. Eğer ki komisyon, başvurunun reddi için oy birliğini sağlayamaz ise dosya ilgili bölümlere gönderilmektedir.Anayasa Mahkemesine itiraz süresi kaç gündür?
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Süresi Kaç Gündür? Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru süresi 30 gün olarak düzenlenmiştir. Bu sürenin başlangıcı, başvuru yollarının tüketildiği tarihten, başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren başlamaktadır.
Bireysel başvuruların kabul edilebilirlik incelemesini kim yapar?
Anayasa Mahkemesi önüne gelen dosyada ilkin kabul edilebilir olup olmadığı yönünden inceleme yapar. Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru üzerine öncelikle, bireysel başvurunun kabul edilebilirlik şartlarını taşıyıp taşımadığını inceler.
Oluşumu ve Karar Alımı Mahkeme bünyesinde, her bir bölüm altında 3’er olmak üzere toplam 6 Komisyon bulunmaktadır. Her bir komisyon iki üyeden oluşmaktadır.
Anayasanın 123. maddesine göre; idare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir. İdarenin kuruluş ve görevleri, merkezden yönetim ve yerinden yönetim esaslarına dayanır. Kamu tüzelkişiliği, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulur.
Anayasanın 10 maddesinde yer alan hiçbir kişiye aileye zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz ifadesi ile hangisi sağlanmıştır?
MADDE 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ne zaman yürürlüğe girer?
Maddesine göre, “Kanun, kanun hükmünde kararname veya TBMM İçtüzüğü ya da bunların hükümleri, iptal kararlarının Resmî Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar”. Dolayısıyla iptal kararlarının yürürlüğe girme tarihi, kararın verildiği gün değil, bu kararın Resmi Gazetede gerekçeli olarak yayımlandığı tarihtir.
Yargılama süresi ne kadardır?
Makul sürenin tespitinde sabit, mutlak bir süre öngörülmemiştir. Her davanın kendi özelliklerine göre makul süre değerlendirilmesi yapılacaktır. Çoğunlukla yerel mahkeme ve kanun yolları süreci içerisinde toplam 5 yıl ve üzeri süren yargılamaların makul sürede olmadığı kabul edilmektedir.Bireysel başvuru kapsamındaki haklar nelerdir?
Mülkiyet hakkı Eğitim ve Öğrenim hakkı Serbest seçim hakkı Temel hak ve Hürriyetlerin korunması (Etkili başvuru hakkı)Bireysel başvuruda ne talep edilebilir?
Bireysel başvuru yoluna yalnızca güncel kişisel bir temel hakkı ihlal edilen ve bu ihlalden doğrudan etkilenen veya zarar gören mağdur başvurabilir. Bireysel başvuruya konu olan ihlalin anayasamızda düzenlenen anayasal bir hak olması ve AHİS veya ek protokollerinin kapsamında bulunması gerekmektedir.
Bireysel başvurunun kabul edilebilirlik şartları nelerdir?
Başvurunun, açıkça dayanaktan yoksun olmaması gerekmektedir. Bu bakımdan başvurunun açık ve görünür bir ihlalin olmadığı, karmaşık ve zorlama, kanıtlanmamış şikâyetler içeren veya temyiz mercii şikâyetinden ibaret olan bir başvuru olmaması gerekmektedir. Son olarak, Başvuru hakkının kötüye kullanılmaması gerekmektedir.
Anayasa Mahkemesi kararı kesin mi?
Bireysel başvuru incelemesinde Komisyonlar, Bölümler ve Genel Kurul tarafından verilen kararlar kesindir.Anayasa Mahkemesi tazminat kararı nasıl tahsil edilir?
Anayasa Mahkemesinin maddi tazminata hükmedebilmesi için başvurucunun uğradığını iddia ettiği maddi zarar ile tespit edilen ihlal arasında illiyet bağı bulunmalıdır. Başvurucunun bu konuda herhangi bir belge sunmamış olması nedeniyle maddi tazminat taleplerinin reddine karar verilmesi gerekir.Bireysel haklar nelerdir?
Fiziki ve ahlaki bütünlüğümüzü korur ve kişilerin kendi düşünce, din ve inançlarını korumalarına izin verir. Eşitlik ve özgürlük hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, dini vecibelerini yerine getirme özgürlüğü, işkence görmeme ve öldürülmeme hakları gibi.
Bireysel başvuru hangi işleme karşı yapılır?
Bir yasama işleminin, temel hak ve özgürlüğün ihlaline neden olması durumunda, bireysel başvuru yoluyla doğrudan yasama işlemine değil ancak yasama işleminin uygulanması mahiyetindeki işlem, eylem ve ihmallere karşı başvuru yapılabilecektir.
Bireysel başvuru yapmak için nereye müracaat edilebilir? Bireysel başvurular, Anayasa Mahkemesine doğrudan müracaatla ya da mahkemeler veya yurt dışı temsilcilikler vasıtasıyla yapılabilir.
Başvurunun, Anayasa’nın uygulanması ve yorumlanması veya temel hakların kapsamının ve sınırlarının belirlenmesi açısından da önem taşıdığının ortaya konulamadığı durumlarda kabul edilemezlik kararı verilir. Kişisel önem koşulu, başvurucunun önemli bir zarara uğramamış olmasını ifade eder.
Avrupa insan Hakları Mahkemesi ne müracaatın kabul edilebilir bulunmasının şartları nelerdir?
AİHM’e başvuru yapabilmek için kural olarak iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekir. Ancak, etkili bir iç hukuk yolu olmadığı düşünülüyorsa doğrudan başvuru yapılabilir. Birden çok iç hukuk yolu mevcut ise, kural olarak bu hukuki yollardan herhangi birinin tüketilmiş olması yeterlidir.
Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verirse ne olur?
İhlal kararı verilmesi hâlinde ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmedilir. Ancak yerindelik denetimi yapılamaz, idari eylem ve işlem niteliğinde karar verilemez.