AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anayasa Mahkemesi kararlarinin geriye yurumezligi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümezliği ne demek?​

Aslında, Anayasa Mahkemesinin kararlarının geriye yürümezliği ve kazanılmış hak demek, iptal edilen kanunun çıktığı tarih ile iptal edildiği tarih arasında elde edilen durum ve kazançların geri alınamayacağı anlamına gelir.

Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru kararları ne işe yarar?​

Bireysel başvuru, herkesin Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye’nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla başvurabileceği bir hak arama yoludur.
Yasama yorumu hangi anayasada yer almıştır?
Burada ekleyelim ki, 1924 Anayasası kanunları “tefsir etme Page 5 5 (yorumlama)” yetkisini de TBMM’ne vermiştir. Buna hukukun genel teorisinde “yasama yorumu” denir.
Hukuk kurallarının geriye yürümezliği Ne demektir bu durumun istisnaları var mıdır?
mesela yeni bir düzenlemeyle, işlenen suç daha az bir cezayı gerektiren bir hale gelmişse, kanunun yürürlüğünden önce bu suçla yargılanan veya hüküm giyen kişinin durumu yeni duruma uygun hale getirilir. fakat daha fazla cezayı gerektiren bir düzenleme olmuşsa bu durumda ilgili hüküm geriye yürümez.

Kanunun geriye yürümezliği ne demek?​

Hukuk devletinde devlet, hukuk güvenliğini sağlama yükümlüdür. Hukuki güvenlik ilkesi kural olarak yasaların geriye yürütülmemesini gerekli kılar. “Yasaların Geriye Yürümezliği İlkesi” uyarınca yasalar kural olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.

Yasama yorumu hangi tarihte?​

tbmm’nin kanun hakkında yaptığı genel ve bağlayıcı yorum. 1924 anayasası’nda öngörülmüş idi. kanun koyucunun, yürürlüğe giren kanunun uygulama aşamasında nasıl anlaşılması gerektiğine dair yaptığı detaylı ve bağlayıcı yorumdur.
Yasama yorumu hukukumuzda var mı?
Yasama yorumu Yasama organı, hukuk kuralını oluşturan kişi ya da makamdır. Genel olarak kabul edilen görüş, yasama yorumunun söz konusu olabilmesi için ilgili devletin anayasası (temel kanunu) uyarınca böyle bir yetkinin yasama organına tanınması gerektiği yönündedir.
 
Geri
Üst