AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anayasa Mahkemesi kanunu iptal ederse ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.218
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Anayasa Mahkemesi kanunu iptal ederse ne olur?​

Anayasa Mahkemesi bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin tamamını veya bir hükmünü iptal ederken, kanun koyucu gibi hareketle, yeni bir uygulamaya yol açacak biçimde hüküm tesis edemez. Gereken hallerde Anayasa Mahkemesi iptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilir.

Anayasa Mahkemesi iptal kararını en fazla kaç yıllığına erteleyebilir?​

Bu kural, Anayasa m.153’ün emridir. Yüksek Mahkeme, iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlandığında derhal yürürlüğe girmesiyle ortaya çıkabilecek hukuki boşluğu dikkate alıp, yürürlük tarihini en geç bir yıla kadar erteleyebilir.

Anayasa Mahkemesi kararlarını ne kadar süre içinde verir?​

Anayasa Mahkemesi kararlarını ne kadar süre içinde verir?
(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin anayasaya aykırı olması nedeniyle açılan iptal davasına hangi mahkeme bakar?​

Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin anayasaya aykırı olması nedeniyle açılan iptal davasına hangi mahkeme bakar?
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa’ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler.

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal kaldırma kararı verilirse kanun ne zaman yürürlükten kalkar?​

AYM’nce, Anayasaya aykırı olduğundan iptaline karar verilen kanun veya İçtüzük veya bunların iptal edilen hükümleri, gerekçeli kararın Resmî Gazetede yayımlandığı gün yürürlükten kalkar (md. 152/1, 2).

Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez mi?​

Nitekim Anayasa Mahkemesi 12.12.1989 tarih ve 1989/11 esas 1989/48 karar sayılı kararında, “ Türk Anayasa sisteminde Devlete güven ilkesini sarsmamak ve ayrıca Devlet yaşamında karmaşaya ne- den olmamak için iptal kararlarının geriye yürümezliği kuralı kabul edilmiştir.

Cumhurbaşkanı kararlarına ve bakanların ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlerine karşı açılacak iptal davaları nereye açılır?​

Cumhurbaşkanı kararlarına ve bakanların ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlerine karşı açılacak iptal davaları nereye açılır?
“Başbakanlık, bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının müsteşarlarıyla ilgili müşterek kararnameler”e karşı açılan davalarda da ilk derece mahkemesi olarak görev yapan Danıştay artık “Cumhurbaşkanınca çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri dışındaki düzenleyici işlemlere” karşı açılan davalara bakacak.

Bir kanun hükmünde kararnamenin anayasaya aykırı olması nedeniyle açılan iptal davasına aşağıdaki mahkemelerden hangisinde bakılır?​

Bir kanun hükmünde kararnamenin anayasaya aykırı olması nedeniyle açılan iptal davasına aşağıdaki mahkemelerden hangisinde bakılır?
“Bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulanacak bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin hükümlerini Anayasaya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa, Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır.

Hangi hukuk kuralı Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilir?​

 
Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hukuk kuralları, genellikle kanunlar, kanun hükmünde kararnameler veya Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü gibi yasal düzenlemeler olabilir. Anayasa Mahkemesi, bu tür hukuk kurallarının Anayasa'ya aykırı olduğunu tespit ettiğinde iptal kararı verebilir. Bu kararlar sonucunda ilgili hukuk kuralı yürürlükten kalkar ve artık uygulanmaz hale gelir. Bu süreçte Anayasa Mahkemesi, Anayasaya aykırı olduğunu saptadığı hukuk kuralını "iptal" ederek hukuk düzeninin uyumlu ve Anayasa'ya uygun bir şekilde işlemesine katkı sağlar.
 
Geri
Üst