Anayasa degisikliklerinin Anayasa Mahkemesi tarafindan denetiminin siniri nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
253.872
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Anayasa değişikliklerinin Anayasa Mahkemesi tarafından denetiminin sınırı nedir?​

Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Ancak, olağanüstü hallerde ve savaş hallerinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesine dava açılamaz.
Anayasa değişiklikleri nasıl yapılır?
Anayasanın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür.
Anayasaya uygunluk denetimi nasıl yapılır?
* Yasaların anayasaya uygunluğunun yargısal denetiminde, anayasaya aykırılık iddiaları anayasaya uygunluk denetimi yapacak olan organın önüne üç biçimde getirilebilir; “soyut norm denetimi”, “somut norm denetimi” ve “bireysel başvuru”. 2010 anayasa değişikliğiyle Türkiye’de bireysel başvuru yolu kabul edilmiştir.

Anayasa şekil denetimi nedir?​

Anayasal yargıda şekil bakımından denetim en genel ifadeyle; kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün ve anayasa değişikliklerinin anayasada belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olarak yapılıp yapılmadıklarının tespitine yönelik denetimdir[12].
Anayasada değişiklik yapma yetkisi kime aittir?
Anayasanın değiştirilmesi teklifi TBMM üye tamsayısının en az 1/3’ü yani 200 milletvekili tarafından yapılabilir. 2018 değişikliği kapsamında Cumhurbaşkanı ya da bakanlar Anayasa değişikliği kanun teklifinde bulunamazlar. Anayasa değişikliği önergesini sadece milletvekilleri verebilir.
6771 sayılı Kanunla yapılan Anayasa değişikliği nasıl ve ne şekilde gerçekleşti?
6771 sayılı Kanununun 1. maddesi ile Anayasanın yargı yetkisini düzenleyen 9. maddesine “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir. Böylece Anayasanın 9. maddesi, “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” şeklini almıştır.
 
Geri
Üst