- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 255.660
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Anayasa değişikliği kaç kez görüşülür?
Anayasanın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür.Ingiltere anayasası nasıl bir anayasadır?
Diğer ülkelerin aksine BK’da tek bir anayasal metin bulunmamaktadır. Bu durum genellikle yazılı olmayan anayasaya sahip olduğu şeklinde ifade edilmektedir. İngiliz Anayasası’nın büyük bir bölümü kanunlar, mahkeme kararları, uzman çalışmaları ve antlaşmalar gibi yazı metinler doğrultusunda şekillenmiştir.1961 Anayasası ile getirilen yenilikler nelerdir?
1961 Anayasası ile getirilen yenilikler nelerdir?Değişiklikler
- Bakanlar Kurulu’na Kanun Hükmünde Kararname çıkartma yetkisi verildi.
- Vergi ve harçlarla ilgili Bakanlar Kurulu’nun yetkileri arttırıldı.
- Üniversitelerin özerkliği azaltıldı; TRT’nin özerkliği kaldırıldı.
- Memurların sendika hakları kaldırıldı.
Veto edilen bir kanun tekrar Cumhurbaşkanına geldiğinde ne yapılır?
Eğer Cumhurbaşkanı böyle bir Anayasa değişikliği kanununu, Meclise bir kez daha görüşülmek üzere geri göndermiyorsa , Anayasa değişikliği kanununu zorunlu olarak halkoylamasına sunulmak üzere Resmî Gazetede yayımlar (m.175/4). Daha doğrusu yayımlanmak üzere Başbakanlığa göndermek zorundadır.Rusya’nın yazılı bir anayasası var mıdır?
Rusya Anayasası yayımlandığı tarih olan 25 Aralık 1993’te yürürlüğe girdi ve Sovyet cumhuriyeti sistemini yürürlükten kaldırdı. Günümüz anayasası, 1936 Sovyet Anayasasından sonra Rusya tarihinin en uzun süre yürürlükte kalmış olan anayasasıdır. Rusya Anayasasının devlet başkanlığına ait kopyası.1961 Anayasası nda 1971 ve 1973 yıllarında yapılan değişiklikler nelerdir?
1961 Anayasası nda 1971 ve 1973 yıllarında yapılan değişiklikler nelerdir?1961Anayasasında 1971-1973 Değişiklikleri
- Bakanlar kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verilmiştir.
- Üniversite özerkliği zayıflamış ve TRT’nin özerkliği kaldırılmıştır.
- Askeri otorite güçlenmiştir.
- Devlet memurlarının sendika kurma hakları kaldırılmıştır.
- Askeri Yüksek idare mahkemesi DGM’ ler kurulmuştur.
devlet başkan! bir kanun metnini onaylama yetkisine sahip olup da, bunu onaylamarmşsa, kanunu veto etmiş sayılır ve bu veto da mutlak niteliktedir. pabileceği, kanunun oluşmasını bir süre önlemekten öteye geçmemek tedir.