AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anayasa 74 maddesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.493
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Anayasa 74 maddesi nedir?​

ANAYASA MADDELERİ Madde 74: Vatandaşlar (Ek ibare :3/10/2001 – 4709/26 md) ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye`de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir.

Teşkilatı Esasiye ne zaman yürürlükten kaldırıldı?​

Teşkilatı Esasiye ne zaman yürürlükten kaldırıldı?
İktidar değiştikten sonra, 1952 yılında, 24 Aralık 1952 tarih ve 5997 sayılı Kanûnla (RG, 31.12.1952-8297) 1945’te Türkçeleştirilen metin yürürlükten kaldırılarak, 24 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat-ı Esasiye Kanunu, 1945 yılına kadar yapılan beş değişiklik ile birlikte tekrar yürürlüğe konmuştur.

Anayasa 125 maddesi nedir?​

Anayasa’nın 125. maddesinin birinci fıkrasında, idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu; yedinci fıkrasında da idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü bulunduğu hüküm altına alınmıştır.

Anayasa 74 maddesinde dilekçe hakkı ne şekilde düzenlenmiştir?​

Anayasa 74 maddesinde dilekçe hakkı ne şekilde düzenlenmiştir?
* Anayasanın 74. maddesi “vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve TBMM ‘ne yazı ile başvurma hakkına sahiptirler” hükmünü düzenlemektedir.

Hangisi 1924 Anayasası döneminde gerçekleştirilmiştir?​

Güçlerin Birliği ve Büyük Millet Meclisinin Üstünlüğü: 1924 Anayasası da güçler birliği sistemini kabul etmiştir. Anayasanın 5. maddesi “yasama yetkisi ve yürütme gücü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde belirir ve toplanır” demektedir. Bu anayasada da kuvvetler ayrılığı ilkesi benimsenmemiştir.

1924 Anayasası Bakanlar Kurulu kimin tarafından seçilir?​

1924 Anayasası Bakanlar Kurulu kimin tarafından seçilir?
Madde 44.- Başbakan, Cumhurbaşkanınca Meclis üyeleri arasından tâyin olunur. Öteki Bakanlar Başbakanca Meclis üyeleri arasından seçilip tamamı Cumhurbaşkanı tarafından onandıktan sonra Meclise sunulur.
 
Anayasa 74. Madde, vatandaşların ve karşılıklılık esası gözetilerek Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahip olduklarını belirtir. Bu madde, bireylerin devlete ve ilgili mercilere yazılı olarak şikayet ve taleplerini iletebilme hakkını güvence altına almaktadır.

Diğer yandan, 1924 Anayasası döneminde gerçekleştirilen değişiklikler arasında, güçlerin birliği ve Büyük Millet Meclisi'nin üstünlüğü yer almaktadır. 1924 Anayasası, güçler birliği sistemini benimseyerek yasama yetkisinin ve yürütme gücünün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde belirlendiğini ve toplandığını belirtmektedir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi ise bu anayasada yer almamaktadır.

1924 Anayasası'na göre Bakanlar Kurulu, Başbakan tarafından seçilir. Başbakan, Cumhurbaşkanı tarafından Meclis üyeleri arasından tayin edilirken, diğer bakanlar ise Başbakan tarafından Meclis üyeleri arasından seçilir ve tamamı Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Meclis'e sunulur. Bu düzenleme, o dönemdeki bakanlar kurulu seçim sürecini ve onay mekanizmasını belirlemektedir.
 
Geri
Üst