AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anapara ipotegi nasil anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anapara ipoteği nasıl anlaşılır?​

Anapara ipoteği Alacak miktarının belli olduğu ipotek türüne ana para ipoteği denir. Örneğin alım satım sonucu 100.000 TL bir borç için taşınmaz üzerine ipotek konulacaksa bu anapara ipoteği olacaktır.

Kesin haciz ihtiyati haczin önüne geçer mi?​

İlk ve kesin haciz üzerine satılan malın tutarının icra veznesine girmesine kadar ihtiyati haczin kesin hacze dönüşmesine gerek yoktur. Ayrılan bu pay, ihtiyati haczin kesin hacze dönüşmesi ile birlikte ihtiyati haciz sahibi alacaklıya ödenir.
Anapara ipoteği, sadece alacak miktarının belirli olması halinde tesis edilebilirken; üst sınır ipoteği, her türlü alacak için söz konusu olabilecek genel ipotek türüdür. Alacağın, bir borç ilişkisi gereği doğmuş; fakat miktarının belirli olmaması ya da henüz doğmamış olması halinde de ipotek tesis edilebilir.

Inşaatçı ipoteği ne demek?​

Inşaatçı ipoteği ne demek?
İnşaatçı ipoteği, alt yüklenicinin ya da zanaatkârın, yükleniciden olan hak ediş alacakları için, inşaatın yapıldığı taşınmaz üzerine ipotek tesis etme hakkını düzenlemektedir. Bu hakkın amacı, alt yükleniciler ile zanaatkârların, yükleniciden olan alacaklarının teminat altına alınmasını sağlamaktır.

Anapara rehni nedir?​

Anapara rehni nedir?
Anapara ipoteği Alacak miktarının belli olduğu ipotek türüne ana para ipoteği denir. Örneğin alım satım sonucu 100.000 TL bir borç için taşınmaz üzerine ipotek konulacaksa bu anapara ipoteği olacaktır. Rehin sözleşmesinde borcun miktarının gösterilmesi yeterli olup, sebebinin gösterilmesi gerekmez.

Limit ipoteği ne demek?​

Yukarıda da açıklandığı üzere limit (üst sınır azami meblağ) ipoteği sadece ipotek akit tablosunda belirtilen limit kadar alacağı teminat altına almış olup alacaklı ancak bu limit kadar ipotekli takip yapabilir. İpotekli malın satış bedelinden limit içinde kalan miktar kadar alacaklıya ödeme yapılabilir.

Müşterek ipotek ne demek?​

Zincirleme (Müşterek) İpotek: Birden çok taşınmaz üzerinde bir borç dolayısıyla ve borcun tümü için ayrı ayrı güvence oluşturmak üzere ipotek kurulmasıdır.

İnşaat ipoteği nasıl kaldırılır?​

İnşaat ipoteği nasıl kaldırılır?
İnşaat teminat ipoteği, arsa payı karşılığı olarak yapılan inşaatlarda müteahhitin payına düşen bağımsız bölümlerin üzerine konuluyor. İnşaatın sorunsuz olarak tamamlanması durumunda bu ipotek kaldırılıyor. Ancak inşaatın yarım bırakılması veya sözleşmeye aykırı olarak inşa edilmesi halinde ipotek kaldırılmıyor.

Yapı ipoteği nedir?​

Yapı ipoteği nedir?
Yapılmakta olan bir yapıyı yapan kişilerin veya işçi ve malzeme yoluyla yardım yapanların (taşeronların) bu yapı üzerinde mal sahibine karşı ipotek hakları vardır. Bu binayı yapan taşeron firma veya kişiler buradaki haklarını güvence almak adına yapıya gayrimenkul rehini uygulayabilirler.

Müşterek Ipotekte diğer ipoteğin bilgileri hangi sütuna tescil olunur?​

Müşterek Rehnin Tescili Aynı malike ait birden çok taşınmaz veya pay aynı alacak için rehin edilirse; ilgili taşınmazların kütük sayfaları rehin sütununa alacak miktarının tamamı tescil edilmekle birlikte, düşünceler sütununda hangi taşınmazlarla müşterek rehinli olduğu belirtilir.

İpotek müşterek mi?​

müşterek ipotek ne demek Haberi Buna göre müşterek ipotek kurulabilmesi için aynı borç için birden fazla taşınmazın üzerinde ipotek kurulması gerekiyor. Borcun değerini tek bir gayrimenkul karşılamıyorsa birden fazla gayrimenkulün tapu kütüğü üzerinde müşterek ipotek tescil edilebiliyor.
 
Anapara ipoteği, bir borç ilişkisi kapsamında belirli bir alacak miktarı için taşınmaz üzerine konulan bir ipoteğe denir. Genellikle alacak miktarı net olarak belirlendiği durumlarda tercih edilir. Örneğin, bir alım satım işlemi sonucunda 100.000 TL borç için taşınmaz üzerine ipotek konulacaksa bu anapara ipoteği olarak adlandırılır. Anapara rehni de aynı şekilde alacak miktarının belirlenmiş olduğu ipotek türüdür. Rehin sözleşmesinde borcun miktarının belirtilmesi yeterli olup, sebebinin gösterilmesi gerekmez.

Üst sınır ipoteği ise her türlü alacak için geçerli olan genel bir ipotek türüdür. Alacak miktarının belirsiz ya da henüz doğmamış olması durumunda dahi ipotek tesis edilebilir. Limit (üst sınır) ipoteği ise sadece belirli bir limit kadar alacağı teminat altına alır ve alacaklı ancak bu limit miktarı kadar ipotekli takip yapabilir.

Müşterek ipotek ise birden fazla taşınmaz üzerine tek borç için ipotek konulması durumunu ifade eder. Aynı borç için birden fazla taşınmazın ipotekli olması durumunda müşterek ipotek tesis edilebilir. Bu durumda ilgili taşınmazların kütük sayfalarında alacak miktarının tamamı tescil edilirken, hangi taşınmazların müşterek rehinli olduğu da düşünceler sütununda belirtilir.

İnşaat ipoteği ve yapı ipoteği de belirli emlak projeleri için konulan ipotek türleridir. İnşaat ipoteği genellikle inşaatlarda müteahhitin payına düşen bağımsız bölümlere konulur ve inşaatın sorunsuz tamamlanması durumunda kaldırılır. Yapı ipoteği ise yapımı devam eden bir yapı üzerinde hak ediş alacaklarını güvence altına almak için taşeronlar tarafından konulan bir ipotektir.
 
Geri
Üst