AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anafilaksi Tedavisi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anafilaksi Tedavisi nedir?​

Anafilaksinin temel tedavisi epinefrin enjeksiyonudur. 1000’de 1’lik konsantrasyona sahip epinefrinin anaflaksi tedavisi amacıyla intramüsküler (kas içi) uygulama dozu 0,3-0,5 ml arasındadır. Küçük yaştaki vakalarda ise uygun doz çocuğun kilosuna göre hesaplanır.

Anafilaksi adrenalin nasıl yapılır?​

(1mg/ml)] İM Enjeksiyon1 Uyluğun orta kısmının anterolateral bölgesine İM olarak uygulanır. Gerektiğinde adrenalin her 5-15 dakikada bir tekrarlanır. Ağır hipotansiyon ve şok bulguları varsa adrenalin intravenöz infüzyonuna başlanır ve kan basıncına göre doz titre edilir.
Anafilaksi semptomları genellikle bir alerjene maruz kaldıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkar. Ancak bazı vakalarda maruziyetten yarım saat veya daha uzun süre sonrasında da ortaya çıktığı görülmüştür. Anaflaksi belirti ve semptomları arasında hızlı ve zayıf nabız görülebilir.
Anafilaktik şokta hangi ilaç kullanılır?
Tedavinin en önemli basamağı ve ilk kullanılacak ilaç ADRENALİN’dir. Yaşam kurtarıcı olan adrenalin kas içine yapılmalıdır. Anafilaksi ani gelişen ve yaşamı tehdit eden reaksiyon olduğu için tedavisinde zamana karşı yarışılmalıdır.
Anafilaktik şok Nasıl tedavi Edilir?
Alerjiye ek olarak egzersiz gibi fiziksel aktiviteye bağlı olarak da alerjik şok görülebilir. Daha önce alerjik şok geçiren hastalara tedavide hayati öneme sahip adrenalin ilacını içeren, oda ısısında saklanan, kas içine uygulanan hazır enjektörler reçete edilmektedir.

Alerjide adrenalin nasıl yapılır?​

Tedavinin en önemli basamağı ve ilk kullanılacak ilaç ADRENALİN’dir. Yaşam kurtarıcı olan adrenalin kas içine yapılmalıdır. Anafilaksi ani gelişen ve yaşamı tehdit eden reaksiyon olduğu için tedavisinde zamana karşı yarışılmalıdır. Adrenalin süratle kas içine yapılmalıdır.

Adrenalin Nebül nasıl verilir?​

Bunun için 0.1-0.2 mg (0.1-0.2 ml) ADRENALİN 8-10 kısım enjeksiyonluk su ile dilüe edilir ve yavaş olarak intravenöz enjeksiyonla verilir. Gerekiyorsa bu her 5-15 dakikada bir tekrarlanabilir.
Alerji belirtileri, alerjen alındıktan sonraki ilk dakikalarda veya 1-2 saat sonra ortaya çıkabilir. Nadiren de olsa 72 saate kadar vücut tepki verebiliyor.
Adrenalinin yan etkileri nelerdir?
Sinirlilik, anksiyete, huzursuzluk, baş ağrısı, baş dönmesi, başta hafiflik, uykusuzluk. Dar açılı glokom belirmesi veya ağırlaşması, gözde geçici batma ve yanma duyuları, göz ağrısı, alerjik gözkapağı reaksiyonu, gözde iritasyon.
 
Geri
Üst