Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Anadolu platosu nerede?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.502
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Anadolu platosu nerede?​

İç Anadolu Bölgesinde bulunan Cihanbeyli, Haymana, Bozok, Obruk ve Uzunyayla platoları yatay duruşlu platolara örnektir. Bunun yanı sıra Ege Bölgesinde bulunan Yazılıkaya ve Güneydoğu Anadolu’da bulunan Gaziantep platoları da yatay duruşlu platolar altında incelenmektedir.

Ergene ova mı plato mu?​

Havza büyüklüğü 17. 434 kilometrekare olan Ergene Ovası, Marmara Bölgesinde yer alan en büyük ovadır.

Taşeli platosu hangi bölgede yer alır?​

Taşeli platosu hangi bölgede yer alır?
Taşeli Platosu, Güney Anadolu’da Orta Toroslarda yer alır. Batıda Akseki, doğuda ise Mut-Silifke hattı ile sınırlanır. Antalya Körfezi ile Mersin Körfezi arasında yarımadayı andıran kaba bir çıkıntı oluşturur.

Uzunyayla Platosu nerede yer alır?​

Uzunyayla Platosu nerede yer alır?
Uzunyayla, Türkiye’de, İç Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Kızılırmak Bölümü’nde bulunan yüksek düzlük alan. Genel olarak Seyhan Nehri’nin kolu Zamantı Irmağı çevresindeki düzlüklerden oluşur.

Aşınım platoları hangi bölgede?​

Karadeniz Bölgesindeki Perşembe Platosu, Marmara Bölgesindeki Çatalca-Kocaeli Platosu ise aşınım platosudur. Ayrıca bu plato ülkemizdeki en alçak plato olma özelliğine sahiptir. Haymana, Cihanbeyli, Gaziantep, Şanlıurfa, Obruk, Uzunyayla ve Yazılıkaya platoları yatay duruşlu plato oluşumuna örnektir.

Ergene ovası ne?​

Trakya bölgesinde, Ergene havzası içinde bulunan Tekirdağ Çerkezköy’den başlayıp batıya doğru Kırklareli’ne bağlı Ahmetbey, Lüleburgaz, Babaeski ilçeleri ovaya yayılmıştır. Doğu batı uzantısı 283 km. olup, ova alanı 17.323 km2’dir.

Taşeli Platosu kalkerli arazide mi?​

Taşeli Platosu kalkerli arazide mi?
Güney Anadolu`nun en önemli platosu Taşeli platosudur. Toros Dağlarının orta bölümünde yer alan bu plato, karstik etkilerle oluşmuştur. Yüksekliği 2000m yi bulan Taşeli Platosu kalkerli kayalardan oluştuğu için yüzeyinde çok sayıda erime çukurları bulunur.

Platoların yoğun olduğu bölgeler nerelerdir?​

Platoların yoğun olduğu bölgeler nerelerdir?
Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgede Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır. Ancak ülkemizdeki en yüksek platolar Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur. Çünkü toptan yükselmenin en çok olduğu bölge olma özelliğine sahiptir.

Verilen Platolardan hangisi kalkerli arazilerin yaygın olduğu alanlarda oluşturmuştur?​

Obruk platosunda yüzeyde ve yüzeye yakın kısımlarda kalkerin çokça bulunması sonucu kastlaşma etkili olmuş ve bu durum topoğrafyada kendini göstermiştir. Bunun sonucu olarak plato üzerinde çeşitli karstik şekiller bulunmaktadır.

Uzunyayla hangi ile bağlıdır?​

Uzunyayla Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinden başlayarak Sivas’ın Kangal ve Şarkışla ilçelerine bağlı köyleri kapsayan alan, Uzunyayla bölgesi olarak adlandırılmaktadır.

Uzunyayla Platosu nasıl oluşmuştur?​

Uzunyayla Platosu nasıl oluşmuştur?
Yatay ya da çok az eğimli olan kalın ve sert tabakaların etrafına göre daha yüksekte olması nedeni ile akarsular tarafından yarılarak vadilere bölünmesi sonucu oluşur. Yine ülkemizden örnek vermek gerekirse İç Anadolu bölgesinde bulunan Uzunyayla, Obruk, Cihanbeyli ve Haymana Platoları bu şekilde oluşmuşlardır.

Teke Yaylası Nerede?​

Teke Yaylası Nerede?
Teke Platosu, Güney Anadolu’da Batı Toros’larda yer alır. Doğuda Antalya merkezi, batıda ise Fethiye hattı ile sınırlanır. Burdur Gölü havzası ve Dalaman Çayı’nın yukarı havzasına Teke Yöresi denmektedir.

Aşınım platoları nelerdir?​

4) Aşınım Platoları: Aşınma sonucu düzleşen yerlerin herhangi bir yükselme olmaksızın sonraları akarsular tarafından yarılması sonucu oluşan platolardır.
 
Anadolu Platosu, Türkiye'nin iç kesimlerinde yer alan geniş ve yüksek düzlüklerden oluşan bir coğrafi bölgedir. Yukarı Kızılırmak Bölümü'ndeki İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Cihanbeyli, Haymana, Bozok, Obruk ve Uzunyayla platoları, yatay duruşlu platolara örnektir. Ayrıca, Ege Bölgesi'ndeki Yazılıkaya ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Gaziantep platoları da yatay duruşlu platolar altında incelenmektedir.

Ergene Ovası ise Marmara Bölgesi'nde bulunan ve 17.434 kilometrekarelik bir havza büyüklüğüne sahip olan en büyük ovalardan biridir. Ergene Ovası, Tekirdağ Çerkezköy'den başlayıp batıya doğru Kırklareli'ne bağlı Ahmetbey, Lüleburgaz, Babaeski ilçelerine yayılan bir ovadır.

Taşeli Platosu ise Güney Anadolu'da Orta Toroslar'da yer almaktadır. Bu platoda, kalkerli kayalardan oluşan yüzeyinde erime çukurları bulunan bir plato şekli görülmektedir. Taşeli Platosu, batıda Akseki, doğuda Mut-Silifke hattı ile sınırlanmış olup, Antalya Körfezi ile Mersin Körfezi arasında bulunmaktadır.

Uzunyayla Platosu ise Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan yüksek düzlük alanlarından biridir. Seyhan Nehri'nin kolu Zamantı Irmağı çevresindeki düzlüklerden oluşan bu plato, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinden başlayarak Sivas'ın Kangal ve Şarkışla ilçelerine bağlı köyleri kapsayan bir alandır.

Platoların yoğun olduğu bölgeler en çok İç Anadolu Bölgesi'nde görülmektedir. Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platoların bulunduğu bu bölgede, en yüksek platoların Doğu Anadolu Bölgesi'nde olduğu belirtilmektedir. Bu bölgelerde toptan yükselmenin daha fazla olduğu ifade edilmektedir.

Aşınım platoları, aşınma sonucu düzleşen yerlerin akarsular tarafından yarılması sonucu oluşan platolardır. Karadeniz Bölgesi'nde Perşembe Platosu, Marmara Bölgesi'nde Çatalca-Kocaeli Platosu bu tür aşınım platosuna örnektir. Bu platolar ülkemizde en alçak platolar arasında yer almaktadır.

Uzunyayla Platosu, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinden başlayarak Sivas'ın Kangal ve Şarkışla ilçelerine bağlı köyleri kapsayan bir alanda yer almaktadır. Oluşumunda yatay ya da çok az eğimli olan kalın ve sert tabakaların akarsular tarafından yarılarak vadilere bölünmesi etkilidir.

Teke Yaylası ise Güney Anadolu'da Batı Toroslar'da yer alır. Doğuda Antalya merkezi, batıda ise Fethiye hattı ile sınırlanmıştır. Burdur Gölü havzası ve Dalaman Çayı'nın yukarı havzasına denk gelir.

Son olarak, aşınım platoları, aşınma sonucu düzleşen yerlerin herhangi bir yükselme olmaksızın akarsular tarafından yarılması sonucu oluşan platolardır.
 
Geri
Üst