Ana tahlil sonucu negatif ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ana tahlil sonucu negatif ne demek?​

ANA yani antinükleer antikor testinin sonucu sağlıklı bireylerde negatif olarak beklenir. Negatif test sonucu vücudunuzda Anti Nükleer Antikor olmadığı anlamına gelir.

ANA testi pozitif çıkanlar ne yapmalı?​

ANA testi inanların vücudunda anti-nükleer antikorların üretilip üretilmediğini kontrol etmek için yapılır ve buna göre bir tanı konur. Testin 1 ile 40 arasında çıkması sonucun normal olduğunu gösteren bir sonuç olur. Test pozitif çıktığında tire şeklinde rapor edilir ve buna göre bir tedavi uygulamasına gidilir.
Ana hastalığı nedir?
Bu normal bir durumdur. Ancak bağışıklık sisteminin kendi bazı vücut hücrelerini veya proteinlerini tanımayıp, ona karşı immün yanıt vermesi, anormal bir durum olup; buna otoimmünite denir. Bunlara karşı; yani kişinin kendi proteinlerine karşı ürettiği antikora da otoantikor denir.

Anti nükleer antikor testi negatif ne demek?​

Pozitif sonuç, vücutta Antinükleer Antikorların varlığını bildirirken kişilerin bir otoimmün hastalığı olduğunu göstermektedir. Negatif sonuç ise bu antikorların olmadığı ve kişilerin bağışıklık sistemlerinin doğru çalıştığını ifade etmektedir.

Anti Nükleer antikor pozitif çıkması ne demek?​

Anti nükleer antikor testi ne demek?
Antinükleer antikor testi, hücrenin çekirdek adı verilen bir kısmına bağlanan antikorları arar. Tarama testi, bu tür antikorların mevcut olup olmadığını belirler. Test ayrıca titre adı verilen seviyeyi ölçer. Test pozitifse, spesifik antijen hedeflerini belirlemek için bir test paneli yapılabilir.
Testin anlamı: Tip A otoimmün gastrit tanısında kullanılır. Bu hastalarda pernisiyöz anemi gözlenir. Pernisiyöz anemili hastaların %90’ında, atrofik gastritli hastaların %60’ında bu antikor saptanır. Diğer bazı otoimmün hastalıklarda ve ailesinde pernisiyöz anemi saptanan hastalarda pozitif olarak saptanabilir.
‌Otoimmün hastalıkların nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat genetik ve çevresel faktörlerin ortak bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Kadınlarda daha sık görülür. ‌Multipl skleroz ve ‌lupus gibi bazı ‌otoimmün hastalıklar ailesel geçiş gösterir.
 
Geri
Üst