AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Amperometrik Titrasyon Nedir - Amperometrik Titrasyon Ne Amaçla Kullanılır

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
3
Puan
38
Yaş
36
titrasyon nedir - amperometri nedir - amperometri ne amaçla kullanılır - titrasyon çeşitleri

Titrasyon;Bir çözeltide (analit) bulunan madde miktarının , derişimi kesin olarak bilinen bir titrantla verdiği kimyasal tepkime sonrasında harcanan hacmi, eşdeğer gram sayısı yardımı ile bulunması için kullanılan yöntemdir. En yaygın yapılan titrasyonlar asit ve tuz titrasyonlarıdır. Asit titrasyonunda belirteç olarak fenolfitaleyn, tuz titrasyonunda ise potasyum kromat kullanılır.

AMAÇ
Amperometrik titrasyonun incelenmesi ve Fe2+ tayini yapılması

TEORİK BİLGİ
Sabit potansiyelde polarize elektrotlardaki akım değişimlerinin titrant hacmine karşı izlendiği titrasyonlara amperometrik titrasyonlar denir.

Voltammetrik yöntemlerde sınır akımının şiddeti elektroetkin türlerin derişimi ile ilişkili olduğundan, titrasyon tepkimesinde tepkinenler yada oluşan ürünlerden biri elektroetkin bir tür ise titrasyon boyunca sınır akım değerleri ölçülerek titrasyon eğrisi çizilebilir. Bu eğrriden gidilerek, eşdeğer noktası saptanır ve nicel hesaplamalar yapılır.

Amperometrik titrasyon teki polarlanmış diğeri polarlanmayan (karşılaştırma elektrodu) elektrotlarla yada her ikisi de polarlanmış ikiz elektrotla oluşturulan elektrolitik pillerde yürütülür.

Tersinir sistemlerin yükseltgeninin indirgenmesi ile indirgenenin yükseltgenmesi aynı potansiyellerde gerçekleşir. Fe3+,Fe2+ ve Ce4+,Ce3+ redoks çiftlerinin her ikisi de tersinir olduğundan, H2SO4 içeren bir ortamda ,Fe2+ iyonunun Ce4+ çözeltisi işe titrasyonu bu duruma uygun bir örnektir.

Böyle bir titrasyon polarlanmış ikiz elektrotlarla yapıldığında, elektrotlar arasında küçük, 20-50 mV gibi, bir potansiyel uygulanır ve titrasyonun her adımında devreden geçen akım değişimi izlenir.



alıntı
 
Geri
Üst