AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Amperometrik biyosensor nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Amperometrik biyosensör nedir?​

Biyokimyasal ve elektrokimyasal reaksiyon sonucu oluşan, bir çalışma elektrotundaki akım değişikliklerini ölçer. Bu biiyosensördeki sinyal, biyoreseptör tabakada bulunanbiyolojik sistem ve bir elektrot arasındaki elektron alışverişi ile meydana gelmektedir.

Biyosensör nerelerde kullanılır?​

Biyosensörler tıp, tarım, hayvancılık, gıda, endüstri, kalite kontrol, çevre koruma, atık kontrolü ve askeri uygulamalar gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Kullanım alanları incelendiğinde biyosensörlerin çoğunlukla insan sağlığını doğrudan ilgilendiren konularda teşhis amaçlı kullanıldığı ortaya çıkmaktadır.
Biyoalgılayıcı materyaller nelerdir?​
Şekil 1’de gösterildiği gibi, biyosensörlerde kullanılan biyoalgılama materyalleri arasında enzimler, antikorlar, nükleik asitler, tam hücreler, reseptörler, dokular, organeller ve daha fazlasını sayabiliriz.

Biyoafinite nedir?​

Biyoafinite nedir?
Biyokatalitik esaslı gruba, enzimler dâhildir; biyoafinite esaslı grup, antikorlar, algılayıcılar ve nükleik asitlerden oluşmakta; ve mikrop esaslı grup, mikroorganizmalar, hücreler, organeller ve dokulardan oluşmaktadır.

Biyosensörler nelerdir?​

Biyosensörler nelerdir?
Biyosensör kelime olarak biyolojik sensörün kısaltılarak bir arada yazılmasıdır. Elektronik olarak çalışan biyosensörlerin tanımı; ortamda bulunan biyolojik numunelere karşı seçici özellik gösteren, numunelerin yapı ve yoğunluk bilgilerini ölçülebilir ve işlenebilir elektrik sinyaline dönüştüren analitik cihazlardır.

Sağlık alanında kullanılan Transdüserler nelerdir?​

Bunlar; Termostat, Termokupl, Termistör ve yarı iletken ısı sensörleridir.

Biyosensörler kaça ayrılır?​

Fiziksel biyosensörler; piezoelektrik biyosensör ve termal biyosensör olarak ikiye ayrılır. Piezoelektrik esaslı biyosensör; yüzeyinde bir madde emildiği veya biriktiğinde piezoelektrik kristalin rezonans frekansındaki değişimin ölçülmesi temel alınarak çalışır.
Piezoelektrik biyosensör nedir?​
Piezoelektrik esaslı biyosensör; yüzeyinde bir madde emildiği veya biriktiğinde piezoelektrik kristalin rezonans frekansındaki değişimin ölçülmesi temel alınarak çalışır. Bir piezoelektrik genel olarak, kuartz kristal levha ile bu levhanın iki zıt yanına yerleştirilmiş iki uyarma elektrodundan oluşur.

Biyoreseptör ne demek?​

Biyoreseptör ne demek?
Biyoreseptörler, analiti algılayabilen biyomoleküller bir yapıya sahiptir. Biyosensörlerin gelişiminde anahtar rolü bulunan biyoreseptörler, analiz edilecek madde ile seçici olarak etkileşim içerisine girebilen oldukça duyarlı biyolojik yapılardır.

Biyosensörler nasıl sınıflandırılır?​

Biyosensörler nasıl sınıflandırılır?
Kullanılan biyomolekül türü büyük ölçüde değişebilse de biyosensörler aşağıdakileri içeren yaygın biyoreseptör etkileşim türlerine göre sınıflandırılabilir: antikor/antijen, enzimler/ligandlar, nükleik asitler/DNA, hücresel yapılar/hücreler veya biyomimetik malzemeler.
 
Amperometrik biyosensörler, biyokimyasal ve elektrokimyasal reaksiyonlar sonucunda oluşan akım değişikliklerini ölçen biyosensörlerdir. Bu sensörlerde biyoreseptör tabakada bulunan biyolojik sistem ile elektrot arasındaki elektron alışverişi ile sinyal oluşur. Bu yöntem genellikle izleme ve teşhis amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Biyosensörlerin kullanım alanları oldukça geniştir. Tıp, tarım, hayvancılık, gıda endüstrisi, kalite kontrol, çevre koruma, atık kontrolü ve askeri uygulamalar gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Özellikle insan sağlığıyla ilgili konularda teşhis amaçlı kullanımı oldukça yaygındır.

Biyoalgılama materyalleri biyosensörlerde kullanılan önemli unsurlardır. Enzimler, antikorlar, nükleik asitler, tam hücreler, reseptörler, dokular, organeller gibi materyaller biyoalgılama materyalleri olarak kullanılabilir.

Biyosensörler, biyolojik numunelere karşı seçici özellik gösteren ve bu numunelerin yapı ve yoğunluk bilgilerini ölçülebilir elektrik sinyallere dönüştüren analitik cihazlardır. Sağlık alanında kullanılan transdüserler arasında termostat, termokupl, termistör ve yarı iletken ısı sensörleri bulunmaktadır.

Biyosensörler genellikle biyoreseptör etkileşim türlerine göre sınıflandırılabilirler. Örneğin, antikor/antijen, enzimler/ligandlar, nükleik asitler/DNA ve hücresel yapılar/hücreler gibi biyoreseptör etkileşim türlerine göre sınıflandırılabilirler. Bu sınıflandırmalar biyosensörlerin kullanım alanlarına göre de değişebilir.

Piezoelektrik biyosensörler, yüzeylerine maddelerin emildiği veya biriktiği durumlarda piezoelektrik kristalin rezonans frekansındaki değişiklikleri ölçerek çalışırlar. Bu tür sensörler genellikle kuartz kristal levhalar ile uyarma elektrotlarından oluşur ve kullanım alanları geniş bir yelpazede bulunabilir.
 
Geri
Üst