AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Amortisman oranlarini kim belirler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Amortisman oranlarını kim belirler?​

Amortisman Oranları Amortismanayırma işlemleri Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir. Hesaplanan amortismanbedeli mutlaka işletmelerin gelir-gider defterlerine kayıt edilir.

Amortisman ayırma şartları nelerdir?​

2.2. Amortisman Ayrılmasının Şartları
- 2.2.1. Duran Varlığın İşletmenin Envanterine Kayıtlı Olması
- 2.2.2. Duran Varlığın Yıpranmaya, Aşınmaya veya Kıymetten Düşmeye.
- 2.2.3. Duran Varlığın İşletmede Bir Yıldan Fazla Kullanılması
- 2.2.4. Duran Varlık Değerinin Belli Bir Miktarın Üzerinde Olması
Amortisman zorunlu mudur?
Amortisman ayırmak zorunlu değil, ihtiyaridir İşletmenin aktifinde kayıtlı olan iktisadi kıymetlerin amortismana tabi tutulması ihtiyaridir. Mükellefeler envanterlerine dahil olan iktisadi kıymetlere hiç amortisman ayırmayabilirler.
Sabit kıymetlerde amortisman ayırmaya ne zaman başlanır?
VUK’nun 320. Maddesinde ise “Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar.” hükmü yer almaktadır: Bu hükümden de anlaşılacağı üzere yılın son günü aktife girmiş olsa dahi bir iktisadi kıymet için (binek otomobilleri hariç) o yıl bir tam yıllık amortisman ayrılması söz konusu olacaktır.

Normal Amortismandan azalana geçilir mi?​

Kurumunuz tarafından daha önce normal amortisman yöntemine göre amortisman ayrılmaya başlanılan iktisadi kıymetler ile ilgili olarak bu usulden, azalan bakiyeler usulüne geçilmesi mümkün değildir. Ancak, kurumunuza yeni alınan iktisadi kıymetler için azalan bakiyeler usulüne göre amortisman uygulamanız mümkündür.

Hangi durumlarda amortisman ayrılmaz?​

Vergi Usul Kanunu’nun 314. maddesi ile yıpranmaya ve aşınmaya maruz bulunmayan boş arazi ve arsalar amortisman konusunun dışında tutulmuştur. Arazi ve arsanın boş olması ile kastedilen, arsa veya arazi üzerinde işletme tarafından bunların niteliklerini değiştirecek şekilde henüz işlem yapılmamış olmasıdır.
Amortisman ayırma nasıl yapılır?
Amortisman oranı, varlığın KDV hariç satın alma bedelinin ekonomik ömrüne bölünmesiyle bulunur. Bulunan amortisman oranı duran varlığın KDV hariç satın alma bedeli ile çarpılarak varlığın ekonomik ömrü süresince her yıl eşit olarak ayrılacak amortisman tutarı hesaplanır.
Ayrılmayan amortisman ne olur?
Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir. Her yılın amortismanı ancak o yıla ait değerlemede nazara alınabilir.
Amortisman yani yıpranma payı, işletmelerin kullanmak üzere aldıkları varlıkların aşınması ya da eskimesi gibi durumlarda gösterilebilen gider payıdır. Çoğunlukla işletmeler, alınan eşyaları 1 yıldan fazla kullanırlar.
Örnek: Bir işletmenin KDV %18 hariç olmak üzere ederi 100 TL olan bir demirbaş edindiğini ve bu demirbaşın 5 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayalım; İlk yıl: 100 / 5 x 2 = 40 TL olarak giderleştirilir. İkinci yıl: (100 – 40) = 60 / 5 x 2 = 24 TL olarak giderleştirilir.
Amortisman süresi nasıl hesaplanır?
Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerini, aylık kira gelirine bölmeniz gerekir. Örneğin 420 bin liraya aldığınız bir gayrimenkulün 2500 TL’lik aylık kira geliri var ise, 420000/2500=168 sonucu ortaya çıkar. 168 ayın yıllık ifadesi ise 168/12 hesaplamasıyla 14 yıla denk gelmektedir.
Demirbaş alındığı ay amortisman ayrılır mı?
“İktisadi bir değer için amortisman ayırmanın şartı, kullanılmaya başlanması değil, aktife girmesidir. Yılın son gününde işletmenin aktifine giren bir değer için dahi amortisman yıllık olarak ayrılır.” Dn.

Amortisman kayıtları ne zaman yapılır?​

Bir işletme, geçici vergi dönemleri itibariyle ya da kendi yönetsel kararları doğrultusunda amortisman ayırma işlemlerini ve kayıtlarını aylık veya üçer aylık dönemler halinde resmi defterlerine kaydedebilir.

Hangi varlıklar için amortisman ayrılmaktadır?​

İşletmede bir yıldan az sürede kullanılacak varlıklar TMS 8’e göre dönen varlıklar içinde gösterildiğinden bu varlıklar için amortisman ayrılmamaktadır. Dolayısıyla işletme bilançosunun duran varlıklar bölümünde kayıtlı olan kıymetler için amortisman ayrılmaktadır.
 
Geri
Üst