AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Amortisman Nelere uygulanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.223
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Amortisman Nelere uygulanır?​

Amortisman yani yıpranma payı, işletmelerin kullanmak üzere aldıkları varlıkların aşınması ya da eskimesi gibi durumlarda gösterilebilen gider payıdır. Çoğunlukla işletmeler, alınan eşyaları 1 yıldan fazla kullanırlar. Böyle durumlarda varlıkların ekonomik ömrü boyunca gider yazılması gerekir.

Amortisman neden önemlidir?​

Amortisman neden önemlidir?
213 Sayılı Vergi Usul Kanununda ticari kazancın tespitinde vergilendirilecek gelirler ve bu gelirlerden indirilebilecek giderler sayılmıştır. Amortismanlar da ticari kazancın tespitinde indirebilecek giderler arasında sayılarak önemli bir gider türü niteliği kazanmıştır.

Hangi durumlarda amortisman ayrılmaz?​

İşletmede inşa edilmiş olan her nevi yollar ve harklar; Amortismana tabi tutulur. Kanun maddesine baktığımızda boş araziler ve arsalar kural amortismana tabi değildir. Yine dutluklar 333 Nolu Tebliğe göre 40 yılda % 2,50 oranında amortisman ayrılır. Bunun dışında boş arazi ve arsalar amortisman ayrılmaz.

Azalan bakiyeler amortisman kimler kullanabilir?​

Azalan bakiyeler amortisman kimler kullanabilir?
Azalan bakiyeler yöntemi, VUK’nun mükerrer 315’inci maddesinde düzenlenmiştir. Kanun bu maddede; bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerden isteyenlerin, amortismana tabi iktisadi varlıklarını azalan bakiyeler yöntemini kullanarak amorti edebileceklerini hüküm altına almıştır.
Amortisman turleri nelerdir?​
En çok kullanılan üç çeşit amortisman yöntemi vardır. Bu amortismanlar; normal (eşit tutarlı) amortisman yöntemi, azalmakta olan bakiyeler yöntemi ve fevkalade amortisman yöntemidir.

Kıst amortisman hangi hallerde uygulanır?​

Kıst amortisman hangi hallerde uygulanır?
Kıst amortisman açısından değerlendirdiğimizde ise Vergi usul kanunun 320. Bu hükme göre kıst amortisman uygulaması yalnızca işletmelerin aktifinde kayıtlı binek otomobillerine münhasır olup binek otomobilleri dışında kalan amortismana tabi diğer kıymetler için aktife alındıkları yılda tam amortisman ayrılacaktır.

Amortisman payı neden alınır?​

Normal amortisman hesaplama örnek: Bir işletme KDV %18 hariç olmak üzere 5.000 TL değerinde bir demirbaş aldı diyelim. Demirbaşın ekonomik ömrü için de 5 yıl verelim.

Amortisman gelir mi gider mi?​

Amortisman gelir mi gider mi?
Amortisman ; duran varlıkların yıpranma, aşınma ve eskime payını ifade eder. Maddi duran varlıklar kullanıldığı muhasebe dönemlerine dağıtılır ve gider yazılır.

Duran varlıklarda amortisman nasıl tanımlanmaktadır?​

2.1. Bu yöntem, duran varlıkların her yıl eşit oranda yıprandığı varsayımına dayanmaktadır. Normal amortisman yöntemine göre amortisman tutarı, duran varlığın maliyeti ile amortisman oranın çarpımı ya da duran varlığın maliyetinin faydalı ömre bölünmesi ile elde edilmektedir.

Amortisman yöntemi değiştirilebilir mi?​

Amortisman yöntemi değiştirilebilir mi?
Bir iktisadi kıymet üzerinden normal amortisman yöntemi uygulanıyorsa, bu yöntemden vazgeçilemez. Diğer taraftan, mükellefler her yıl yeni alınan sabit kıymetler için ya da yıl içinde alınan her sabit kıymet için farklı amortisman yöntemi belirleyebilir.
 
Amortisman konusunda sorularınıza detaylı cevaplar vermek isterim.

**Amortisman Nedir?**
Amortisman, işletmelerin aktiflerine kaydettikleri varlıkların yıpranma, aşınma, eskime gibi durumlarını karşılamak amacıyla her yıl gider olarak kaydedilen tutardır. Genellikle uzun ömürlü varlıklar için ayrılan amortisman, varlıkların ekonomik ömürleri boyunca hesaplanarak gider olarak dikkate alınır.

**Amortisman Neden Önemlidir?**
Amortisman, Vergi Usul Kanunu'na göre ticari kazancın tespitinde dikkate alınan ve vergi matrahını etkileyen bir gider kalemidir. İşletmeler için vergi yükünü azaltıcı bir etkiye sahip olan amortisman, varlıkların gerçek değer kaybını da yansıtarak finansal durumun doğru şekilde yansıtılmasını sağlar.

**Amortisman Ayrılmayacak Durumlar**
İnşa edilen yollar ve hava kanalları gibi varlıklar amortismana tabi tutulurken, boş araziler ve arsalar gibi varlıklar genellikle amortismana tabi tutulmazlar. Ancak bazı durumlarda özel tebliğlere, düzenlemelere göre belirli oranlarda amortisman ayrılabilir.

**Azalan Bakiyeler Amortismanı**
Azalan bakiyeler amortisman yöntemi, belirli durumlarda tercih edilebilen bir yöntemdir. VUK'un mükerrer 315. maddesi uyarınca, amortismana tabi varlıkların azalan bakiyeler yöntemiyle amorti edilebileceği hükme bağlanmıştır. Bu yöntem, varlıkların değerini daha hızlı düşürmek için kullanılabilir.

**Amortisman Türleri**
Amortismanın en yaygın üç türü; normal (eşit tutarlı) amortisman yöntemi, azalan bakiyeler yöntemi ve fevkalade amortisman yöntemidir. Her bir yöntemin belirli durumlar ve varlık tipleri için uygun olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

**Kıst Amortisman**
Kıst amortisman uygulaması, genellikle işletmelerin binek otomobilleri için geçerli olup, bu varlıkların aktife alındığı yıl tam amortisman ayrılmasını sağlar. Diğer varlıklar için farklı amortisman yöntemleri kullanılabilirken, binek otomobilleri için bu özel bir uygulamadır.

**Amortisman Gelir mi, Gider mi?**
Amortisman, gelir tablosunda gider olarak yer alır. Varlıkların aşınma, yıpranma gibi durumlarını ifade eden amortisman, kullanıldığı döneme göre gider olarak kaydedilir ve vergi matrahında düşüşe neden olur.

**Amortisman Yöntemi Değişikliği**
Mükellefler, yıl içinde yeni alınan varlıklar için veya mevcut varlıkların amortismanlarını farklı yöntemlere çevirme haklarına sahiptirler. Ancak bir varlığın amortisman yöntemi belirlendikten sonra, o yöntemden vazgeçilmesi mümkün değildir.

Amortisman konusunda daha detaylı bilgi almak veya başka sorularınızı sormak isterseniz, memnuniyetle yardımcı olurum.
 
Geri
Üst