AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Amortisman ayirabilme sartlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Amortisman ayırabilme şartları nelerdir?​

2.2. Amortisman Ayrılmasının Şartları
- 2.2.1. Duran Varlığın İşletmenin Envanterine Kayıtlı Olması
- 2.2.2. Duran Varlığın Yıpranmaya, Aşınmaya veya Kıymetten Düşmeye.
- 2.2.3. Duran Varlığın İşletmede Bir Yıldan Fazla Kullanılması
- 2.2.4. Duran Varlık Değerinin Belli Bir Miktarın Üzerinde Olması

Kıst amortisman hangi araçlara uygulanır?​

Bu hükme göre kıst amortisman uygulaması yalnızca işletmelerin aktifinde kayıtlı binek otomobillerine münhasır olup binek otomobilleri dışında kalan amortismana tabi diğer kıymetler için aktife alındıkları yılda tam amortisman ayrılacaktır.

Normal amortisman nasıl ayrılır?​

Normal amortisman nasıl ayrılır?
Normal Amortisman Yöntemi: Bu yöntem eşit tutarlı amortisman olarak da bilinir. Bu yöntemde amortisman tutarı maddi duran varlığın tutarına sabit bir amortisman oranı uygulanarak veya tutar ekonomik ömre bölünerek hesaplanır.

Hangileri için amortisman ayrılmaz?​

Hangileri için amortisman ayrılmaz?
1- Amortisman Ayırmak İçin Hangi Koşullar Olmalı? – Amortisman ayrılacak değerin ömrü 1 yıldan fazla olmalıdır. – Amortisman ayrılacak değer yıpranabilen, aşınabilen yada değeri düşebilen bir değer olmalı. Örneğin boş arsa ve arazilerden amortisman ayrılmaz.

Hangisi için amortisman ayrılmaz?​

– Amortisman ayrılacak değerin ömrü 1 yıldan fazla olmalıdır. – Amortisman ayrılacak değer yıpranabilen, aşınabilen yada değeri düşebilen bir değer olmalı. Örneğin boş arsa ve arazilerden amortisman ayrılmaz.

Kıst amortisman aşağıdakilerden hangisine uygulanır?​

Kıst amortisman açısından değerlendirdiğimizde ise Vergi usul kanunun 320. Bu hükme göre kıst amortisman uygulaması yalnızca işletmelerin aktifinde kayıtlı binek otomobillerine münhasır olup binek otomobilleri dışında kalan amortismana tabi diğer kıymetler için aktife alındıkları yılda tam amortisman ayrılacaktır.

Normal amortisman nasıl hesaplanır?​

Normal amortisman nasıl hesaplanır?
1) Normal Amortisman Yöntemi: Bu yöntemde; Tutar/Varlığın ekonomik ömrü formülünü kullanarak, amortisman hesabını 3000/5= 600 olarak bulabiliriz. Ayrıca; Amortisman oranı=1/Varlığın ekonomik ömrü olduğundan, %20 amortisman oranını, ürününün net değeri üzerinden oranlayarak (3000 x %20= 600) da bulabilirsiniz.
 
Amortisman ayırabilme şartları hakkında verdiğiniz bilgilere göre şunları söyleyebilirim:

1. **Duran Varlığın İşletmenin Envanterine Kayıtlı Olması:** Amortisman ayrılabilmesi için duran varlığın işletmenin envanterine kayıtlı olması gerekmektedir. Yani söz konusu varlık işletmenin mülkiyetinde ve envanterinde kayıtlı olmalıdır.

2. **Duran Varlığın Yıpranmaya, Aşınmaya veya Kıymetten Düşmeye Maruz Olması:** Amortisman ayrılabilmesi için duran varlığın yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz olması gerekmektedir. Yani varlığın ekonomik ömrü boyunca değer kaybına uğraması durumu söz konusu olmalıdır.

3. **Duran Varlığın İşletmede Bir Yıldan Fazla Kullanılması:** Amortisman ayrılabilmesi için duran varlığın işletmede bir yıldan fazla süreyle kullanılması gerekmektedir. Bu durumda varlığın uzun süreli olarak işletmede kullanıldığı tespit edilmelidir.

4. **Duran Varlık Değerinin Belli Bir Miktarın Üzerinde Olması:** Amortisman ayrılabilmesi için duran varlığın belirli bir miktarın üzerinde değere sahip olması gerekmektedir. Varlığın işletme için önemli bir değere sahip olması, amortisman ayrılmasını gerektirir.

Amortisman işlemleri, maliyetlerin doğru şekilde hesaplanması ve varlıkların kullanım sürelerine göre değer düşüşlerinin kaydedilmesi açısından önemlidir. Bu kapsamda kıst amortisman ve normal amortisman gibi farklı yöntemlerle varlıkların değer kayıpları doğru şekilde hesaplanabilmektedir. Eğer konuyla ilgili daha fazla detay veya açıklama isterseniz ben buradayım.
 
Geri
Üst