Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Amonyum fosfat nedir ve kullanim alanlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Amonyum fosfat nedir ve kullanım alanları nelerdir?​

İçeriğinde zararlı bir madde içermez ve bitkilere zarar vermez. Amonyum fosfat ile ilgili uygulama, ekimden önce toprağa yapılmaktadır. Ayrıca, meyve mahsülleri, üzüm asmaları, bitkiler ve çiçeklerin ana gübrelenmesi ve ön ekim gübrelemesinde kullanılmaktadır. Bu madde; kapalı, soğuk ve kuru binalarda saklanmaktadır.

Amonyum fosfat nasıl elde edilir?​

Mono ve diamontum fosfat (MAP, DAP), amonyağın fosforik asitle reaksiyonu sırasında ortaya çıkar. Oluşan çözelti konsantre edilir ve daha sonra, katı ve kuru ürünün elde edildiği bir tanecikleştirme veya granülasyon prosesine gönderilir.
12 61 gübre ne işe yarar?
Çiçeklenme ve kök gelişimi döneminde bitkilerin fosfor ihtiyacını karşılamak için kullanılır. MAP suda tamamen eriyen, fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübredir.
MAP pH kaç?
Damla sulama ile verilen MAP, kullanılan gübreli suyun pH değerini 4.5 civarında dengeleyerek besin maddelerinin bitki tarafından alımını kolaylaştırır. Bileşiminde sodyum, klor ve ağır metal içermediğinden tüm bitkilerde güvenle kullanılabilir.

Fosfat kullanım alanları nelerdir?​

Doğada çok sayıda çeşidi bulunan fosfatlar organik, yarı-organik ve mineral fosfatlar olarak adlandırılır. Fosfat doğada serbest halde bulumazlar. Fosforik asidin tuzu ve esterleri halinde bulunurlar. Gübre, deterjan, ilaç ve kimya sanayilerinde fosfat kullanılmaktadır.

DAP gübresi nedir ne işe yarar?​

Dap gübresi, temelde ekinin fosfor ve azot ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanan bir ürün olarak tanımlanıyor. Özellikle ekinin ilk gelişim evresinde kullanımı büyük fark yaratıyor. 1960’lı yıllardan bu yana kullanılıyor. Ekinlerin kök gelişimine destek verirken tomurcuklanmasını da hızlandırıyor.
Mono Amonyum Fosfat ne işe yarar?
En yüksek fosfor içeriğine sahip gübredir. Fosfor ile birlikte azot ihtiva eder. Bitkinin ilk gelişme dönemlerinde uygulandığında kök gelişimini hızlandırır ve güçlü bir kök sistemi meydana getirir. Kuraklığa ve hastalıklara karşı dayanımı artırır.
Fosfattan ne üretilir?
Fosfat kayasının sadece ufak bir bölümü elementer fosfora; dünya fosfat kayası üretiminin % 50’si fosforik asite dönüştürülmektedir. Fosforik asit ya öğütülen fosfat kayasıyla veya amonyakla muamele edilerek yüksek kaliteli gübre üretilmektedir.
MAP
Ülkemizde genellikle şubat ve mart aylarında map gübresi uygulamaları yapılıyor.
MAP oranı nedir?
MAP (12-61-0) suda tamamen eriyen bir gübredir. Formülü NH4H2PO4 – %12 N (azot) + %61 P2O5 (fosfor) şeklindedir. Fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübre türüdür. İçeriğindeki düşük azot miktarı sayesinde, bitkilere istenen oranda fosfor sağlamanın en uygun yoludur.
MAP ne zaman atılır?
MAP gübresinin özellikle fosfor ihtiyacının yüksek olduğu çiçeklenme ve kök gelişimi dönemlerinde kullanılması tavsiye edilir. MAP gübresi sebzelerde, tarla bitkilerinde, bostanda, ekim veya dikim öncesinde, meyve ağaçlarında, zeytinde ve bağda şubat, mart aylarında kullanılabilir.

Fosfat madeni nerelerde bulunur?​

Denizel fosfat yataklarının dünyada bulunduğu başlıca yerler: ABD, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Ürdün, İsrail, Rusya , Türkiye ‘dir (en önemli yatağı Mardin-Mazıdagda bulunur).

DAP ne zaman atılır?​

DAP gübresinin meyve ağaçlarında kışın şiddetine göre şubat ve mart aylarında, ilkbaharda ekilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce ve genellikle 10-15 cm derinliğe gömülmesi uygundur.
 
Geri
Üst