- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 129.968
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Amniyon sıvısı neden çoğalır?
Amniyon sıvısı fazlalığı (polihidramniyoz), sıvının emilmesinde ve azaltılmasındaki bir aksaklıktan kaynaklanmaktadır. Çoğu durumda, altta yatan sebep bulunamamaktadır. Bilinen sebeplerden en sık olanları, gebelik diyabeti ve bebeğin amniyon sıvısını yutmasındaki sorunlardır.Su ikizi neden olur?
Annede bulunan fazla şekerin bebeğe geçmesiyle, bebeğin kanındaki şeker miktarı artış gösterir. Böylece bebeğin kanındaki şeker seviyesinin artması, bebeğin daha fazla idrar yapmasına sebep olur ve amniyotik sıvı artar.Amniyosentez ne için yapılır?
Fetal akciğer olgunluğu testi için yapılan amniyosentez, bebeğin akciğerlerinin doğum sonrası döneme adaptasyon sağlayabilecek olgunluğa erişip erişmediğinin araştırılması için yapılır. Bu amaçla yapılan amniyosentez işlemleri genellikle gebeliğin 32-39. haftaları arasında uygulanır.
Amniyon sıvı ne demek?
Anne karnında bebeğin içinde bulunduğu sıvıya amniyon sıvısı denir. Bebeğin amniyon sıvısı bebeğin idrarıdır. Genelde 9. haftadan itibaren, bebeğin böbrekleri idrar üretmeye başlar. Bebek idrarı yapmaya başlayınca rahim içine boşalan amnion sıvısını yutmayada başlar.Anne karnında suyun çoğalması için ne yapılmalı?
Hamilelikte Amniyon Sıvısını Arttırmanın Yolları Nelerdir?- Öncelikle mutlaka bol su tüketilmelidir. (
- Anne adaylarının günlük sıvı alımına özen göstermesi, çorba, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi sıvı gıdaları bol bol tüketmesi tavsiye edilir.
- Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
Hamilelikte su az olursa ne olur?
İlk trimesterde bebeklerin amniyon sıvısı gerçekten azalmışsa genellikle gebelik sonlandırılır. Gebeliğin 3. trimesterinin son dönemlerinde su azalması durumunda doğum başlatılır. Yani, 37. haftada bebeğin suyunun azalması durumunda beklediğinden daha erken doğum yaşaman normal.
Amniyosentez uygulamasında amniyotik sıvının laboratuvar ortamında incelenmesi ile bebeğin kromozom yapısı araştırılır, genetik hastalıklar olup olmadığına bakılır, varsa metabolik hastalıklar tespit edilir, enfeksiyon olup olmadığı incelenir ve bebeğin akciğer gelişimi analiz edilir.