AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

AMM Lafizlar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

AMM Lafızlar nelerdir?​

Âm lafız, lugat olarak kapsamına giren bütün fertleri herhangi bir ayırım ve özel anlatım olmaksızın içine alır. Bir lafzın âm oluşunu o dilin kaideleri belirlediği için Kur’an ve Sünnet’in lafızlarının umumilik ifade etmesi de Arapça’nın morfolojik ve gramatik yapısı ile yakından ilgilidir.

Hassın kısımları nelerdir?​

Dolayısıyla hassın anlamı zihinsel ve zihin dışı, tikel (cüz’î) ve tümel (küllî) olabilir.
Lafiz ne demek?
Lafız, kelime anlamı olarak söz, kelime gibi anlamlara gelir. Hukukî terim anlamı ise yasanın sözle anlatmak, bildirmek istediği anlamdır. Buna paralel olarak, lafzî yorum da kanun metnine bakarak yapılan yorum olarak tanımlanabilir.

Fıkıhta Takyid ne demek?​

Hanefî usulcülerine göre tahsis âmmın dışında bir hüküm getirmez, âmmın sadece tahsis yapılan kısmı kapsadığını beyan eder. Dolayısıyla tahsis ihraç, takyid ise ispat ifade etmektedir.

Istılah anlamı ne demek?​

Istılah kelimesi Türk Dil Kurumuna göre herkesin anlayamayacağı anlamında kullanılmakta olan bir kelime olarak bilinmektedir. Aynı zamanda ıstılah kelimesi, terim anlamına da gelmektedir.
Mücmellik ne demek?
1. Kısaltılmış, özetlenmiş, kısa, öz: “Kitâb-ı mücmel: Özetlenmiş kitap.” Sâde bir sözdür fakat hikmetlerin en mücmeli / Bir halâs imkânı var: Ahlâkımız yükselmeli (Mehmet Âkif’ten). 2. i. hukuk. Neye delâlet ettiği anlaşılamayacak derece kapalı olan söz, beyan vb.

Muhkem ve mücmel ne demek?​

Bu sıralamada muhkem, mânâsı en açık olan lafızdır. Bunun zıddı olan müteşabih ise; manası kapalı, yorum isteyen kelimelerdir. Manâsı kapalı olan lafızlar dört olup; hatî, müşki, mücmel ve müteşabih olmak üzere az kapalıdan çok kapalıya doğru sıralanmışlardır (M. Ebû Zehra, Usûlü’l-Fıkh, Kahire t.y, s. 119 vd.).

Takyid şartı nedir?​

Tarafların akitle birlikte ileri sürdükleri ve üzerinde anlaştıkları bu şartlara fıkıh terminolojisinde takyîdî şartlar denir. Bu şartlar, akit için hukukun belirlemiş olduğu hüküm ve neticelerin dışında bir şeyi fazladan borçlanmak ya da borçlandırmak üzere öne sürülür.
 
Geri
Üst