AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi ne secilen ilk Turk bilim kadini?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.947
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi ne seçilen ilk Türk bilim kadını?​

Dünyanın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını ‘üye’ olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor.

Ulusal Bilimler Akademisi ne seçilen ilk Türk?​

Ulusal Bilimler Akademisi ne seçilen ilk Türk?
Dr. İvet Bahar, dünyanın en seçkin bilim akademisi Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilen ilk Türk bilim kadını oldu. İvet Bahar, şu anda Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı olarak görev yapmakta.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi ne seçilen ilk Türk erkek?​

2001 yılında Amerikan Kimya Cemiyeti tarafından verilen Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü’nü almaya hak kazanan Sancar, 2005 yılında bilim dünyasının en prestijli üyelikleri arasında yer alan ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilerek bu akademiye seçilen ilk Amerikalı Türk oldu.

Ilk bilim kadını kim?​

Ilk bilim kadını kim?
Marie Curie 1903 Nobel Fizik ödülü ve 1911 Nobel Kimya ödülü sahibi olmasının yanı sıra radyoloji biliminin de kurucusudur. Çalışmalarıyla bir çığır açan Curie, Nobel Ödülü’nü alan ilk kadın, bu ödülü iki kere alan ise ilk bilim insanı olmuştur.

Radyoaktiviteyi keşfeden kim?​

Toryumun radyoaktif özelliğini buldu ve radyum elementini ayrıştırdı. 1903 Nobel Fizik ödülü, 1911 Nobel Kimya ödülü sahibi ve radyoloji biliminin kurucusudur. Çalışmalarıyla bir çığır açan Curie, Nobel Ödülü’nü alan ilk kadın, bu ödülü iki kere alan ilk bilim insanı olmuştur.

Türkiye’deki ilk bilim kadını kimdir?​

Türkiye’deki ilk bilim kadını kimdir?
1961-1973 yıllarında NASA’da görev alarak bu kurumdaki ilk Türk bilim kadını olan Eryurt, ODTÜ’de astrofizik anabilim dalını kurmuş ve 1988-1993 yıllarında ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi dekanlığını yürütmüştür.

Matematik alanında ülkemize ve bilime katkı sağlayan kişi kimdir?​

Cahit Arf, matematik alanındaki çalışmalarıyla biliniyor.
 
Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Türk bilim kadını, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı olan Prof. Dr. İvet Bahar'dır. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışmaktadır. Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Türk erkek ise 2005 yılında bu akademiye seçilen ve Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü sahibi olan Aziz Sancar'dır.

Marie Curie, radyoaktiviteyi keşfeden ve 1903 Nobel Fizik ödülü ile 1911 Nobel Kimya ödülü sahibi olan önemli bir bilim kadınıdır. Ayrıca radyoloji biliminin de kurucusudur. Türkiye'deki ilk bilim kadını ise 1961-1973 yıllarında NASA'da görev yapmış ve ODTÜ'de astrofizik anabilim dalını kurmuş olan Prof. Dr. Behice Boran Eriyesal'dır. Matematik alanında ülkemize önemli katkıları olan kişi ise Cahit Arf'tır.
 
Geri
Üst