AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Amerikadaki yangin ne kadar surdu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.625
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Amerikadaki yangın ne kadar sürdü?​

Washington. ABD’nin California eyaletinde yaklaşık 3 haftadır süren orman yangınları, bazı yerleşim yerlerini de etkilerken afetin bilançosu ağırlaşıyor.

Her yıl dünyada ne kadar orman yanıyor?​

Her yıl dünyada ne kadar orman yanıyor?
SON BİR YILDA YANGINDA BÜYÜK ARTIŞ 2011-2020 arasında yıllık ortalama orman yangını sayısı 2631, yanan alan ise ortalama 9096 hektar. Geçen yıl yani 2020’de ise orman yangını sayısı 3399, yanan alan hektarı da 20971’e.

Yangın hangi ülkelerde var?​

Yangın hangi ülkelerde var?
NASA haritasına göre; Türkiye, Angola, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Zambiya, Güney Afrika, Tanzanya, Mozambik Brezilya, ABD, Şili, Peru, İtalya,Yunanistan, İspanya, Rusya Arjantin, Bolivya, Venezuela, Meksika, Zimbabwe, Namibya, Uganda, Botswana, Nijerya, Belarus, İran, Kuveyt, Çin, Vietnam, Endonezya, Avusturya.

Amerikada yangın devam ediyor mu?​

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 8 Kasım’dan beri süren orman yangını tamamen kontrol altına alındı. Toplamda 620 kilometrekarelik bir alanı etkisi altına alan yangın nedeniyle 85 kişi öldü, 251 kişi kayboldu, yaklaşık 14 bin ev, 514 iş yeri ve 4 binden fazla binayı yok etti.

Dünyada 2021 yılında ne kadar orman yandı?​

Dünyada 2021 yılında ne kadar orman yandı?
Copernicus Atmosfer İzleme Servisi’nin verilerine göre, orman yangınları bu yıl Sibirya, ABD ve Türkiye’nin bazı bölgelerinde rekor miktarda karbon emisyonuna neden oldu. Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Copernicus Atmosfer İzleme Servisi, orman yangınlarının 2021’de küresel olarak 1,76 milyar ton karbon saldığını söyledi.

Toplam kaç hektar orman yandı?​

Toplam kaç hektar orman yandı?
Rapora göre 2020 yılında 3 bin 339 orman yangınında 20 bin 971 hektar alan yanarken, 2021 yılında orman yangını sayısı 2 bin 793’e düşmesine karşın yanan alan sayısı 139 bin 503 hektara yükseldi.

Avrupa’da yangın var mı?​

Orman yangınlarının en yaygın olduğu beş Güney Avrupa ülkesi İspanya, Fransa, Portekiz, İtalya ve Yunanistan’da 2016’dan önceki on yıllık süreçte, yılda yaklaşık 48 bin orman yangını 457 bin hektar alanı yaktı. Bilim insanlarına göre alevler, aslında bu bölgelerde yenilenmeye ve biyoçeşitliliğe katkıda bulunabiliyor.

Kaç ilde yangın Çıktı?​

Kaç ilde yangın Çıktı?
Türkiye’de 21 ilde 63 orman yangını
 
Amerika'daki yangınlar oldukça uzun bir süre devam etti. Özellikle California eyaletinde yaklaşık 3 haftadır sürmekte olan orman yangınları, yerleşim yerlerini de etkileyerek ciddi zararlara neden oldu. Toplamda 620 kilometrekarelik bir alanın etkilendiği yangınlar 85 kişinin ölümüne ve binlerce ev ile iş yerinin zarar görmesine sebep oldu. Ancak son olarak 8 Kasım'da Kaliforniya'daki yangınlar tamamen kontrol altına alındı.

Dünya genelinde her yıl binlerce orman yangını meydana gelmekte ve bu yangınlar çok geniş alanlara zarar vermektedir. 2020 yılında dünya genelinde 3399 orman yangını kaydedilirken, 2021 yılında ise 2793 orman yangını gerçekleşmiş ve toplamda 139,503 hektar alan yanan yangınlar sonucunda zarar görmüştür.

Yangınlar sadece Amerika'da değil dünya genelinde birçok ülkede görülmektedir. NASA haritasına göre Türkiye, ABD, Brezilya, Rusya, Avustralya, Yunanistan gibi birçok ülke yangınlarla mücadele etmektedir. Özellikle Sibirya, ABD ve Türkiye'nin bazı bölgelerinde 2021 yılında rekor miktarda karbon emisyonu oluşmuştur.

Avrupa ülkeleri de yangınlarla mücadele etmekte ve özellikle İspanya, Fransa, Portekiz, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde orman yangınları sıkça görülmektedir. Bu bölgelerde 2016'dan önceki dönemde her yıl yaklaşık 48 bin orman yangını gerçekleşmiş ve 457 bin hektar alan zarar görmüştür.

Son olarak Türkiye'de de orman yangınları meydana gelmiş ve 21 ilde toplamda 63 orman yangını yaşanmıştır. Bu yangınlar Türkiye'nin birçok bölgesini etkilemiş ve ciddi zararlara sebep olmuştur. Yangınlarla mücadelede tüm dünyanın daha dikkatli olması ve önlemlerin artırılması büyük önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst