- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 207.364
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ameliyata girmeden önce ne yapılır?
Ameliyat öncesi hazırlık aşamaları neleri kapsar?- Kimlik bilekliğinizin sizinle teyit edilerek takılması,
- Ameliyat öncesi görüşme, hasta ve ailesinden temel bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi,
- Doktor direktifi doğrultusunda kan ve radyolojik testlerin yapılması,
- Yaşam bulgularının alınması ve kayıt edilmesi,
Ameliyata giderken yanımızda neler olmalı?
Önden iliklenen kolay giyilip çıkarılabilen pijama, eşofman, gecelik ve diş fırçası, tıraş makinesi, tarak gibi kişisel bakım eşyaları yanında bulunmalıdır. Ameliyatta takma diş, kolye, yüzük, bilezik, küpe ve saat gibi tüm takıların çıkarılmış olması gerekir.Ameliyat öncesi anestezi nasıl yapılır?
Ameliyat Öncesi: Anestezist; ameliyat öncesi anestezi polikliniğinde hastayı değerlendirir, sağlık durumunu inceler. Muayenelerinin sonucunda hastaya en uygun anestezi yöntemini seçer. Süreci ve yapılacakları hastaya anlatır ve hastanın sorularını yanıtlar.
Ameliyata girerken önlük nasıl giyilir?
Kesi bölgesi pansuman ile kapatılır veya açık bırakılabilir. Dikiş gerektirmez ancak birkaç gün yüzme gibi yoğun suya maruz kalacak durumlardan kaçınılmalıdır. Ameliyat önlüğü giyimi ise oldukça basittir. Her iki el ve kol önlüğün ön kısmına giydirilir ve vücudu saracak şekilde önlüğün kemerleri bağlanır.Burun ameliyatına girerken iç çamaşırı giyilir mi?
Ameliyathanede herhangi bir acil durumda rahatça müdahale edilebilmesine olana sağlaması amacıyla özel bir kıyafet giymeniz istenecektir. İç çamaşırı giymeden üzerinize giyeceğiniz kıyafetle ameliyathaneye alınacaksınız, dolayısıyla çıplak olmayacaksınız.Anestezi olmadan önce su içilir mi?
Ameliyattan 2 saat öncesine kadar berrak sıvı (su, şekerli su, çay, ıhlamur, berrak meyve suları) alabilirler (süt, gazlı içecekler, çorba hariç). İlaçlar ameliyattan 1 saat öncesine kadar bir yudum su ile içilebilir.
Narkoz en çok idrar yoluyla atılır. Bunun için bol sıvı tüketilmelidir. Kas hareketi ve enerji üretimi için yemek yemek önemlidir. Hafif ve sağlıklı gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir.
Ameliyata hazırlık için: Rektum, kolon veya bağırsak ameliyatlarına girecek kişilerin bağırsaklarını boşaltmak üzere lavmana başvurulur. Kolonoskopiden önce: Kolonoskopi küçük bir kamera kullanarak yapılan rektum veya bağırsak muayenesidir.
Soğuk algınlığı ameliyata engel mi?
Ameliyat olacak kişi grip, soğuk algınlığı ya da başka bir hastalık geçirmiş ise, bu rahatsızlıklar operasyona engel oluşturur. Ameliyat öncesi mutlaka cerraha ve anestezi uzmanına bu durum belirtilmelidir. Kullanılan birtakım ilaçlar anesteziyi etkileyeceğinden, ameliyat sırasında yan etkiler oluşabilir.
Ameliyatta hasta nasıl uyutulur?
Hasta “uyuduktan” sonra nefes borusuna yerleştirilen bir tüp sayesinde oksijenle karıştırılmış anestezik gazlar verilir. Bu gazlar verildiği sürece anestezi devam eder, kesildikten kısa bir süre sonra anestezi sonlanmış olur ve hasta uyanır.Anestezi ölüm riski var mı?
Anestezinin sebep olduğu hasta ölümleri oldukça azdır. Son 10 yılda anestezi nedeniyle ölüm riski 100 binde 1 oranındadır.Cerrahi önlük nasıl bağlanır?
Özel katlanmış steril cerrahi önlük boyun hizasından tutulur. Steril alandan 1-2 adım uzaklaşılır, cerrahi önlüğün kendi kendine yere doğru tamamıyla açılması sağlanır. Önlüğün iç kısmı giyecek kişiye doğru tutulur. Elle dokunulan kısım cerrahi önlüğün iç kısmıdır, dış kısma dokunulmaz.