AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ameliyat sonrasi komplikasyon ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ameliyat sonrası komplikasyon ne demek?​

Komplikasyon, bir hastalık varken yeni bir hastalığın veya sorunun eklenmesi. İlave sorun-hastalık, hastalığın kendisine, yapılan ilaç tedavisine ya da cerrahisine (ameliyat) bağlı gelişmiştir. Yani komplikasyon iatrojenik (insan-doktor) eliyle de olabilir.

Ameliyat sonrası derlenme ne demek?​

Derlenme üniteleri, ameliyat sonrası erken dönemde anestezi uzmanlarının, teknisyenlerin, hemşirelerin ve gerektiğinde cerrahların bulunduğu, hastaların hemodinamik ve pulmoner monitörizasyonunun yapıldığı, yoğun gözlem ve bakımın sağlandığı, ameliyat sonrası komplikasyonların izlendiği ünitelerdir1-4.

Ameliyattan sonra ateş normal mi?​

Ameliyattan sonra ateş normal mi?
İlaçlar, kan ve kan ürünleri, ameliyat öncesinde bir travma veya infeksiyon olması ameliyat esnasında veya ayılma odasında ortaya çıkan ani bir ateşin nedeni olabilir. Ameliyattan sonraki ilk birkaç günde ameliyata bağlı doku harabiyetinin neden olduğu inflamatuvar uyarı nedeniyle ateş görülebilir.

Uyandırma odası ne kadar sürer?​

Uyandırma odası ne kadar sürer?
Genelde 24 saat altındaki süreç hedeflenir, sorunsuz vakalar ortalama 1 – 3 saat içinde pratik uygulamada servislerine verilmektedir (anestezist insiyatifi ile bu süre 30 dk. altında da olabilmektedir!).

Derlenme döneminde hangi sorunlarla karşılaşılır?​

En sık karşılaşılan komplikasyonlar hemodinamik, solunumsal ve termoregülasyon problemleridir ve bunlara genel anesteziden derlenmede gecikme, yetersiz nöromüsküler blok derlenmesi, hava yolu obstrüksiyonu, yetersiz gaz değişimi ve hemodinamik instabilite eşlik etmektedir.

Epidural anestezinin etkisi ne kadar sürer?​

Spinal sezaryen nedir? Anestezik ve ağrı kesici maddelerin dura zarının çevresine değil de zarı deldikten sonra spinal sıvının içine verilmesidir. Epidural Anestezinin etkisi yaklaşık 15-20 dakika içinde başlar ve uzun süre devam edebilir.
Komplikasyon, cerrahi bir operasyon ya da uygulama esnasında ortaya çıkan, kendi içinde kusursuzca oluşan, öngörülebilse dahi önlemenin mümkün olmadığı, hasar verici sonuç ya da kabul edilebilir risk olarak tanımlanır.

Ortopedik cerrahilerde görülebilen ve ciddi sonuçları olabilen komplikasyonlar nelerdir?​

Ortopedik cerrahilerde görülebilen ve ciddi sonuçları olabilen komplikasyonlar nelerdir?
Ortopedik cerrahide en korkulan ve katastrofik şekilde sonuçlanabilecek komplikasyon, vasküler yaralanmadır….Anatomik yaralanma ve nedene göre, yaralanmalar 4 gruba ayrılabilir:
- Oklüzyon:
- Popliteal arterin direkt kesilmesi (14)
- Arteriovenöz fistül oluşumu (16)
- Anevrizma veya psödoanevrizma (14,15,17,18)

Komplike ameliyat ne demek?​

Komplike ameliyat ne demek?
İlave sorun-hastalık, hastalığın kendisine, yapılan ilaç tedavisine ya da cerrahisine (ameliyat) bağlı gelişmiştir. Yani komplikasyon iatrojenik (insan-doktor) eliyle de olabilir. Gelişen komplikasyon nedeniyle, hastalık daha da karmaşık (komplike, kompleks) bir hale gelir.

Komponent kırılması nedir?​

Komponent kırılması seyrek de olsa rastlanan bir komplikasyondur. Protez kırılması; sıklıkla kısıtlayıcı tarzda protez ameliyatlarında ve komponentin malrotasyonda yerleştirilmesi sonucu görülmektedir. Hastanın ağrısı yoksa ve instabilite oluşturmuyorsa takip yeterlidir.

Komplike bir durum ne demek?​

Yapısının ögelerinin veya gerekli işlemlerin sayısının çokluğu, çeşitliliği yüzünden anlaşılması, yapılması güç olan, karışık, karmaşık, çözümlenmesi oldukça güç olan (kişi ya da şey).

Komplikasyonsuz ameliyat nedir?​

Komplikasyonsuz ameliyat nedir?
Hiçbir ameliyat komplikasyonsuz değildir. Bunların yıllar içinde hesaplanmış olan, ortaya çıkma ihtimalleri yüzde olarak bilinmektedir. Zaten cerrahınız sizi ameliyattan önce, sizden “bilgilendirilmiş onam” alırken, bu komplikasyonların tümünden bahsetmiştir. Komplikasyon cerrahın bir beceriksizliği demek değildir.
 
Ameliyat sonrası komplikasyonlar hakkında verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkür ederim. Komplikasyonlar genellikle ameliyatlar veya cerrahi müdahaleler sonrasında ortaya çıkabilen hastalıklar veya problemlerdir. Bu durumlar hastalığın kendisine, yapılan ilaç tedavisine veya cerrahi operasyona bağlı olarak ortaya çıkabilir. İatrojenik (insan-doktor) nedenlerle de gelişebilirler. Ameliyat sonrası dönemde hastaların çeşitli komplikasyonlarla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

Derlenme dönemi, ameliyat sonrası erken dönemde hastaların hemodinamik ve pulmoner monitörizasyonunun yapıldığı, yoğun gözlem ve bakımın sağlandığı birimlerdir. Komplikasyonların izlendiği ve gerekli müdahalelerin yapıldığı üniteler olarak önemlidirler.

Ameliyattan sonra ateş görülmesi, ameliyat sonrası doku harabiyetine bağlı inflamatuvar tepkiden kaynaklanabilir. İlaçlar, kan ürünleri veya ameliyat öncesi enfeksiyonlar da ateşe neden olabilir. Bu durum genellikle ameliyattan sonra ilk birkaç gün içinde görülebilir.

Uyandırma odasında geçirilen süre genellikle ameliyatın türüne ve hastanın durumuna bağlıdır. Hedef genellikle 24 saatin altındadır ve sorunsuz vakalarda hastalar ortalama 1-3 saat içinde servise alınır.

Ortopedik cerrahilerde vasküler yaralanma en ciddi ve katastrofik olabilen komplikasyonlardan biri olarak belirtilmiştir. Ayrıca protez kırılması gibi nadir görülen durumlar da ortopedik cerrahilerde karşılaşılabilen komplikasyonlardandır.

Komplikasyonların detaylı açıklaması ve nasıl oluşabileceği hakkındaki bilgileriniz faydalı olmuştur. Ameliyat öncesi ve sonrası süreçlerde bu tür olası sorunlar ve komplikasyonlar konusunda bilgi sahibi olmak hastaların tedavileri ve iyileşme süreçleri için önemlidir.
 
Geri
Üst