Ambalaj atiklarinin geri donusumu nasil saglanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ambalaj atıklarının geri dönüşümü nasıl sağlanır?​

Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümü (Kompozit) Kâğıt kısmı ayrıldıktan sonra geri kalan kısım (alüminyum ve polietilen/veya başka bir malzeme) çimento fabrikalarında kalorifik değerleri yüksek olduğu için ilave yakıt olarak tercih edilebilmektedir. Yine aynı şekilde enerji amaçlı yakarak geri kazanılabilmektedir.

Ambalaj atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kimdir?​

görevli ve yetkilidir. MADDE 8 – (1) Ambalaj atıklarının ayrı toplanmasından, 5216 sayılı Kanunun 7 nci maddesi kapsamında büyükşehir belediye sınırları içerisinde ilçe belediyeleri ve 5393 sayılı Kanunun 15 inci maddesi kapsamında belediyeler sorumludur.
Ambalaj atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Kaldırıldı mı?
MADDE 28 – (1) 27/12/2017 tarihli ve 30283 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Geri dönüşüm nasıl sağlanır?
Geri dönüşüm işlemi dört aşamada gerçekleşir. Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayırılarak biriktirilir. Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal-plastik ve kağıt bazında sınıflandırılır. Atıklar, fiziksel ve kimyasal değişimler geçirerek yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.

Ambalaj atıklarını kim toplar?​

MADDE 27 – (1) 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7 nci maddesi kapsamında, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasından büyükşehir belediye sınırları içerisinde ilçe belediyeleri ve ilk kademe belediyeleri sorumludur.

2021 ambalaj atık beyanı ne zaman yapılır?​

Bilindiği üzere Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği gereğince; ambalaj üreticileri, tedarikçiler ve piyasaya sürenler bildirim ve beyanlarını Bakanlığımız Ambalaj Bilgi Sistemi üzerinden her yıl Mart ayı sonuna kadar vermeleri gerekmektedir.
Geri dönüşüm nasıl yapılır aşamaları?
Geri dönüşüm işlemi dört aşamada gerçekleşir.
- Kaynakta ayrı toplanması Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayırılarak biriktirilir.
- Sınıflama. Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal-plastik ve kağıt bazında sınıflandırılır.
- Değerlendirme.
- Yeni ürünü ekonomiye kazandırma.
 
Geri
Üst