AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Amasya gorusmelerinde alinan ve uygulanan tek karar nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Amasya görüşmelerinde alınan ve uygulanan tek karar nedir?​

Türk illerinin düşmana şu veya bu suretle terk olunmaması, hiçbir himaye ve manda kabul edilmemesi, Türk vatanının bütünlüğünün ve bağımsızlığının korunması

Amasya görüşmelerinde hangi kararlar alınmıştır?​

1-Hiçbir vilayet terk edilmeyecek, himaye kabul edilmeyecektir.Bütünlük ve istiklal korunacaktır. 2-Azınlıklara siyasi hakimiyetimizi zedeleyici ve sosyal dengemizi bozucu ayrıcalıklar verilmeyecektir. 3-Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti İstanbul hükümeti tarafından tanınacaktır.
Amasya görüşmelerinin sonuçları nelerdir?​
Görüşmelerin en önemli sonucu Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin ve Temsil Heyeti’nin İstanbul Hükümeti tarafından hukuken tanınması olmuştur. İstanbul Hükümeti, görüşmeyi kabul ederek doğal olarak Milli Mücadele’yi destekleyen bu kurumların varlığını kabul etmiştir.

Amasya Genelgesi’nde kurulmasına karar verilen Temsil Heyeti ilk yürütme yetkisini nerede ve hangi kararla almıştır?​

Amasya Genelgesi’nde kurulmasına karar verilen Temsil Heyeti ilk yürütme yetkisini nerede ve hangi kararla almıştır?
Temsil Heyeti ilk yürütme yetkisini nerede,hangi kararla kullandı?? ** Sivas Kongresi’nde Batı Cephesi Komutanlığına Ali Fuat Cebesoy’un atanması ile.

Aşağıdakilerden hangisi Amasya görüşmelerinin sonuçlarından biridir?​

Aşağıdakilerden hangisi Amasya görüşmelerinin sonuçlarından biridir?
Amasya Gelişmeleri 1-Hiçbir vilayet terk edilmeyecek, himaye kabul edilmeyecektir.Bütünlük ve istiklal korunacaktır. 2-Azınlıklara siyasi hakimiyetimizi zedeleyici ve sosyal dengemizi bozucu ayrıcalıklar verilmeye-cektir. 3-Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti İstanbul hükümeti tarafından tanınacaktır.

Amasya görüşmelerinde Temsil Heyeti ile İstanbul hükümeti temsilcisi arasında aşağıdakilerden hangisi yönünde anlaşmaya varılmıştır?​

Amasya Görüşmeleri’nde İstanbul Hükümeti Salih Paşa vasıtasıyla Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni ve Temsil Heyeti’ni yani Milli Mücadele’yi hukuken tanımıştır.

Amasya Genelgesinin Sonuçları Nelerdir?​

Amasya Genelgesi’nin sonuçları Kurtuluş Savaşı’nın gerekçesi, amacı ve yöntemi belirlenmiştir. İlk kez millî egemenliğe dayalı bir yönetimden bahsedilmiştir. İstanbul Hükûmeti ilk kez yok sayılmıştır. Türk milleti, hem İstanbul’a hem de işgalci güçlere karşı mücadeleye çağrılmıştır.
Amasya Görüşmesi neden istanbulda yapılmadı?​
Meclis-i Mebusan derhal yeni seçimlerle toplanacak ve Meclisin İtilaf Kuvvetleri’nin işgalinde olan İstanbul’da olması doğru değildir, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i hukuk Cemiyeti’nin İstanbul Hükümeti tarafından resmi olarak tanınması.

İstanbul hükümetinin başında kim vardı?​

İstanbul hükümetinin başında kim vardı?
Hükûmetler, Sadrazam başkanlığında Şeyhülislam, Harbiye, Bahriye, Dahiliye, Hariciye, Maliye, Maarif, Adliye, Nafıa, Evkaf-ı Hümayun nazırları ile Şura-yı Devlet Reisi ve Meclis-i Vükelaya memur olarak atananlardan oluşmaktadır.

Amasya görüşmelerinin en önemli sonucu nedir?​

Amasya görüşmelerinin en önemli sonucu nedir?
Amasya Görüşmesinin Önemi Temsil Heyeti ile İstanbul hükümeti arasındaki ilişkiler yumuşamıştır. İstanbul ili, Anadolu’ya bağlı olmaya başlamıştır. Anadolu hareketini, İtilaf devletleri İstanbul vasıtası ile kontrol edemeyeceklerini anlamışlardır. Meclis-i Mebusanın toplanması kesin olarak kararlaştırılmıştır.
 
Amasya görüşmelerinde alınan ve uygulanan tek karar, Türk illerinin düşmana terk edilmemesi, hiçbir himaye veya manda kabul edilmemesi, Türk vatanının bütünlüğünün ve bağımsızlığının korunması olmuştur. Bu kararlar doğrultusunda Amasya Genelgesi yayınlanmış ve Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile Temsil Heyeti'nin İstanbul Hükümeti tarafından hukuken tanınması sağlanmıştır. Bu genelge ile Milli Mücadele'nin desteklenmesi ve İstanbul Hükümeti'nin bu durumu kabul etmesi sağlanmıştır.

Amasya görüşmelerinin sonuçları arasında en önemli olanı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin ve Temsil Heyeti'nin İstanbul Hükümeti tarafından hukuken tanınmasıdır. Bu sayede Milli Mücadele'nin meşruiyeti artmış ve İstanbul Hükümeti, bu kurumların varlığını kabul etmiştir.

Amasya Görüşmeleri sonucunda Amasya Genelgesi'nin yayınlanmasıyla birlikte Türk illerinin düşmana terk edilmeyeceği, himaye kabul edilmeyeceği, bütünlük ve istiklalin korunacağı, azınlıklara ayrıcalık verilmeyeceği ve Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin İstanbul Hükümeti tarafından tanınacağı kararları alınmıştır.

Amasya görüşmelerinde Temsil Heyeti ile İstanbul Hükümeti temsilcisi arasında varılan anlaşmaya göre, İstanbul Hükümeti, Salih Paşa vasıtasıyla Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni ve Temsil Heyeti'ni, yani Milli Mücadele'yi hukuken tanımıştır.

Son olarak, Amasya Genelgesi'nin sonuçları arasında Kurtuluş Savaşı'nın gerekçesi, amacı ve yöntemi belirlenmiş, millî egemenliğe dayalı bir yönetimden bahsedilmiş, İstanbul Hükûmeti yok sayılmış ve Türk milleti hem İstanbul'a hem de işgalci güçlere karşı mücadeleye çağrılmıştır.

Umuyorum bu detaylı açıklamalar sorularınıza yanıt olmuştur. Eğer başka sorularınız varsa memnuniyetle cevaplayabilirim.
 
Geri
Üst