AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Amartya Sen neyin esitligi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Amartya Sen neyin eşitliği?​

Sen, adalet ve eşitlik konusunda bir değerlendirme yapmadan önce, neyin eşitliği sorusunu sorar. Bütün sosyal adalet teorileri bir eşitlik arayışı içindedir. Gelir eşitlikçileri gelirin eşit olmasını, klasik faydacılar faydaların eşit ağırlıklı olmasını, liberterler haklar ve özgürlüklerin eşit dağılmasını savunurlar.

Amartya Sen kim?​

Amartya Sen kim?
Amartya Kumar Sen (Bengalce: Ômorto Kumar Shen; d. 3 Kasım 1933), Hint ekonomist. Açlık, insani kalkınma teorisi, refah ekonomisi, ile yoksulluk, cinsiyet ayrımcılığı, ve liberalizmin altında yatan mekanizmalar hakkındaki çalışmalarıyla refah ekonomisine büyük katkıda bulunmuştur.

Amartya Sen yapabilirlik yaklaşımı nedir?​

Amartya Sen (1983: 155-167), temel yapabilirlikleri gıda gereksiniminin karşılanması, hastalıklardan korunma, barınma, eğitim görebilme, seyahat edebilme ve giyinme gereksinimleri olarak ifade etmiştir. Bu yaklaşım, tam anlamıyla insanların ulaşabilecekleri gerçek yaşam koşulları üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Kapasite yaklaşımı nedir?​

Kapasite yaklaşımı nedir?
Kapasite yaklaşımı, Amartya Sen tarafından geliştirilen, klasik gelir ve fayda tabanlı refah analizlerinin ve yaklaşımlarının aksine bireylerin kapasitelerini geliştirme yoluyla refah artışının sağlanabileceği ve bu durumun sürdürülebilir düzeye getirilmesi, ülke için kalkınmaya yol açacağını belirten bir kalkınma ve …

Etik ve iktisat nedir?​

Etik genellikle başkalarına karşı dürüst ve düzgün olmakla ilgili olarak görülürken, ekonomi ise bireysel hırsı kazanca dönüştürme etkinliği olarak kabul edilir. Gerçekte bu yalnızca popüler görüş değil, ama en ünlü ekonomistlerin de görüşüdür.

Amartya Sen kapasite kuramı nedir?​

Amartya Sen kapasite kuramı nedir?
Öz. Bu çalışmada incelenen kapasite yaklaşımı, sosyal alternatiflerin değerlendirilmesinde klasik refahçı kısıtlamalara dikkat çekmektedir. Ekonomik karar birimleri olarak sahip olduğumuz eylem özgürlüğü, bize sağlanan toplumsal, siyasal ve iktisadi fırsatlar tarafından kaçınılmaz bi- çimde sınırlanır ve kısıtlanır.

Kapasite yoksulluğu nedir?​

Kapasite yoksunluğu, standart yoksulluk ölçütü olan gelir düzeyi yerine “kabul edilebilir bir hayat düzeyine ulaşmak için gerekli temel yapabilirliklerden yoksun olma” olarak tanımlanmaktadır. Tanımın farklılığı, gelir veya fayda yerine birey özgürlüğünün vurgulanmakta olmasından kaynaklanmaktadır.
 
Amartya Sen'in yapabilirlik yaklaşımı, bireylerin temel yapabilirliklerini oluşturan gıda gereksiniminin karşılanması, hastalıklardan korunma, barınma, eğitim görebilme, seyahat edebilme ve giyinme gibi yaşamsal ihtiyaçlarını vurgulamaktadır. Bu yaklaşım, insanların gerçek yaşam koşullarına ulaşabilme yeteneklerine odaklanarak onların özgürlük ve refahlarını artırmayı hedefler.

Kapasite yaklaşımı ise Amartya Sen tarafından ortaya atılmış olup, klasik gelir ve fayda odaklı refah analizlerine alternatif bir bakış açısı sunmaktadır. Bu yaklaşıma göre, bireylerin kapasitelerinin artırılması yoluyla refah seviyelerinin yükseltilebileceği ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabileceği vurgulanmaktadır. Kapasite yaklaşımı, bireyin sahip olduğu potansiyeli geliştirme, özgürlüğünü artırma ve insan onurunu koruma amacını taşır.

Kapasite yoksulluğu ise gelir düzeyi yerine "kabul edilebilir bir yaşam standardına ulaşmak için gerekli temel yapabilirliklerden yoksun olma" olarak tanımlanır. Bu yaklaşım gelir veya fayda odaklı olmaktan ziyade bireylerin sahip oldukları temel yapabilirliklerden mahrum olmalarını vurgular. Bireylerin özgürlüğünü kullanarak hayata etkin bir şekilde katılabilmeleri ve insanca yaşama haklarını elde edebilmeleri için kapasitelerini geliştirmeleri gerektiğini öne sürer.

Amartya Sen'in bu yaklaşımları, sosyal adalet ve refahın sadece gelir düzeyiyle ölçülemeyeceğini ve insanların gerçek anlamda özgür ve onurlu bir yaşam sürmeleri için kapasitelerinin artırılmasının önemini vurgular. Bu yaklaşımlar, insanların ihtiyaç duydukları yaşam standartlarına erişimlerini sağlamak, özgürlüklerini genişletmek ve insan onurunu korumak amacıyla geliştirilmiştir.
 
Geri
Üst