- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 220.380
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Amalgam dolgunun ömrü ne kadardır?
Amalgam dolgular olarak da bilinen gümüş dolgular, çoğu hasta 10-15 yıllık bir ürün ömrü bildirdiği için güçlü ve dayanıklıdır.Amalgam dolgu nasıl değiştirilir?
Lastik örtü dediğimiz rubber dam ile ağız ortamından izole edilen diş üzerindeki amalgam kuvvetli aspiratör eşliğinde dişten uzaklaştırılır. Rubber dam kullanılmadığı takdirde söküm sonrası metal iyonu uzaklaştırıcı solüsyonlar kullanılabilir. Sonrasında temizlenen bölgeye istenilen tedavi uygulanır.Amalgam dolgunun zararları nelerdir?
Ancak yapılan çalışmalarla birlikte, dolgu içinde de olsa cıvanın insan sağlığına zararlı etkileri olduğu sonucu ortaya çıktı. Toksik etkiye sahip olan cıva, organlara yayılır, kalp, karaciğer, akciğer ve böbreklere, sinir sistemine ve bağışıklık sistemine zarar verebilir.
Dolgunun yüksek olduğu nasıl anlaşılır?
Diş dolgusu bitirildiğinde diş hekiminin renkli bir parça kâğıt ısırtıp dişlerinizi birbirine vurmanızı isteyerek dolgunuzun yüksekliğini kontrol etmesine rağmen dolguda yükseklik kalabilir. Genelde hastasına da yükseklik olup olmadığını sorsa da uyuşukluğun etkisiyle hasta da var olan yüksekliği anlamayabilir.
Amalgam dolgu değişmeli mi?
Sağlam bir alaşım olan amalgam dolgu, ortalama 10-15 yıl dayanabilir. Tabii dayanıklılığın korunmasında ağız ve diş bakımının doğru yapılması, ağız hijyeninin sağlanması ve amalgam dolgunun yer aldığı diş bölgesi önemli rol oynar. Örneğin aşınmanın yüksek olduğu azı dişlerinde amalgam dolgunun ömrü kısalabilir.Amalgam dolgu düşer mi?
Isıyı iletir ve ısı ile genleşir. Dişe mekanik olarak tutunur, yani diş dokusuna kimyasal olarak yapışmaz. Bu sebeple amalgam dolgular bazen “düşer”.Siyah dolgu değiştirilir mi?
Amalgam dolgular siyah renkte olduğu için günümüzde artık estetik beklentileri karşılamamaktadır. Varolan amalgam dolgular hekiminizin uygun görmesi durumunda beyaz dolgular ile değiştirilebilir.
Amalgam dolgu değiştirilmeli mi?
Kırık, renklenmiş, sekonder çürük oluşmuş amalgam dolgular, kişinin ağzında bırakılmamalı ve mutlaka değiştirilmelidir.
Amalgam dolgu hangi hastalıklara yol açar?
Vücutta birikir ve düşük dozlarda bile bazı zararlara yol açar. Amalgam dolgulardan salınan civa buharı akciğerler tarafından alındığında beyin, böbrek, karaciğer ve sindirim sistemine geçer. Civanın yarılanma ömrü depolandığı organa göre değişir, beyinde on yıllarca kalabilir.Diş dolgusu yüksekse ne olur?
Diş, kemikteki periodontal bağ dokusu olarak adlandırılan ince bir doku tarafından desteklenir. Dolgunuz gereğinden fazla yüksek olduğunda, diş daha aşağıya bastırarak bu dokuyu hassaslaştırır. Vücuttaki tüm dokular stres altındayken hassaslaşır.Dolgulu diş neden iltihap yapar?
Dolgu yerleştirilmeden önce tükürükteki bakteriler dolgu maddesinin altına girerse kanal tekrar enfekte olabilir. Ancak hasta, doğru ağız hijyenini sağlamadığı zaman kanal tedavisi yapılmış olan aynı dişte yeni çürükler oluşabilir.
Amalgam dolgu kırılırsa ne olur?
Kırılmış, uyumsuz, estetik olmayan amalgam dolguların diş hekimlerimiz tarafından sökülmeleri ve değiştirilmeleri gerekmektedir. Amalgam dolgu yerine kompozit dolgu, kanal tedavisi işlemleri uygulanabilmektedir.