AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aluvyal topraklarin ozellikleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.576
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Alüvyal toprakların özellikleri nelerdir?​

Oluşan birçok ovaların tabanında da alüvyon topraklara rastlanır. Verimli tarım alanları da bu alüvyon topraklarla kaplıdır. Kolay işlenen, suyun kolay temin edilebildiği, derin ve geçirgen olan bu topraklar alüvyon toprak özellikleridir. Bu topraklar birçok iklim kuşağında da kendini göstermektedir.

Alüvyal topraklar nedir?​

Alüvyon ya da lığ, akarsular tarafından taşınan kil, kum, çakıl taşı gibi kütle parçalarının, suyun akış hızının azalması sonucu elverişli yerlere birikmesiyle meydana gelen tortulardır. Alüvyonlar, geniş vadilerin birçoğunda tabanda geniş yer kaplar veya daha geniş yerlere yayılarak, alüvyon ovalarını teşkil ederler.

Alüvyal topraklarda tarım yapılması doğru mu?​

Alüvyal topraklarda tarım yapılması doğru mu?
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye’nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.

Alüvyal ve kolüvyal topraklar nedir?​

Bu topraklara taşınmış topraklar da denir. Alüvyal Topraklar: Akarsular tarafından taşınan kil, kum, çakıl gibi maddelerin birikmesiyle oluşan topraklardır. Mineral ve organik madde yönünden zengin olan bu topraklar verimli oldukları için üzerinde tarım faaliyetleri yoğun olarak yapılır.

Alüvyal toprakların oluşumunda buzullar etkili mi?​

Akarsu biriktirmesiyle oluşanlara alüvyal topraklar, Buzul biriktirmesiyle oluşan topraklara moren topraklar, Rüzgâr biriktirmesiyle oluşan topraklara da lös topraklar denilmektedir.

Horizon nasıl oluşur?​

Horizon nasıl oluşur?
O horizonu Organik maddeyi kapsayan üst horizon olup, burada çeşitli derecede ayrışmış organik madde ve humus yer alır. Bu horizon, sadece nemli soğuk bölgelerdeki topraklarda bitkilerden dökülen organik artıkların yeterince ayrışmamasından dolayı oluşur.
Kolüvyal toprak tarım yapılır mı?​
Kolüvyal Topraklar:Dağlık alanlarda ayrışan materyalin dağ eteklerinde birikmelerine bağlı olarak oluşan topraklardır. Dağların eteklerinde ve yamaçlarında taşınan toprakların birikmesiyle oluşurlar. Bu topraklar iri taneli bir görünüme sahiptir. Bu topraklar bağ bahçe tarımına uygundur.
 
Alüvyal topraklar, akarsular tarafından taşınan kil, kum, çakıl gibi materyallerin birikmesi sonucu oluşan verimli ve derin topraklardır. Bu topraklar genellikle ovaların tabanlarında ve akarsu yataklarında bulunur. Alüvyal topraklar, suyun kolay temin edilebildiği, kolay işlenebilen ve bitki besin maddeleri bakımından zengin bir yapıya sahiptir. Bu özellikler sayesinde tarım için oldukça elverişli alanlardır.

Kolüvyal topraklar ise dağlık bölgelerdeki eğimli alanlarda ayrışan materyallerin dağ eteklerinde birikmesi sonucu oluşur. İri taneli yapısı olan kolüvyal topraklar, genellikle dağların eteklerinde ve yamaçlarında bulunur. Bu topraklar, bağ bahçe tarımına uygun olabilir.

Alüvyal topraklar genellikle tarım için daha elverişli olsa da kolüvyal topraklar da belirli tarım faaliyetlerine uygun olabilir. Toprak özelliklerine, iklim şartlarına ve bitki türüne bağlı olarak her iki toprak türü de tarım için farklı avantajlar sağlayabilir.
 
Geri
Üst