Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Altinda zekat nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
47.405
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Altında zekat nasıl hesaplanır?​

Kabaca zekat malın 40’da 1’idir. Yani 40 lirası olan kişinin 1 lirasını vermesi gerekir. Zekat için en önemli şart malın üzerinden 1 yıl geçmiş olması gerekir. Yani bir yıldır kasada bekleyen 80.18 gr altın bir yıl dolunca 40’da 1 nisbetinde zekatının verilmesi gerekmektedir.

Zekatta nisap miktarı ne kadardır?​

Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin Allah rızası için belirli kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.
Kimler zekat vermekle yükümlüdür?​
Bir kimsenin zekât vermekle mükellef olması için Müslüman, hür, akıllı, büluğ çağına erişmiş olması; borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı mahiyette yani kazanç sağlayıcı nitelikte ve üzerinden bir yıl geçmiş nisap miktarı mala sahip olması gerekir.

80 gram altın ne kadar zekat verilir 2021?​

80 gram altın ne kadar zekat verilir 2021?
Altın gramına göre verilmesi gereken zekat miktarı çizelgesi
Altın Gramı | Zekat Miktarı
80 Gram Altının Zekatı Ne Kadardır | Zekat verilmez, en az 80.18 gram olması gerekir.
81 Gram Altının Zekatı Ne Kadardır | 2,03 gr altın zekat verilmelidir TL karşılığı : 1.116,93 TL

80 gram altın ne kadar zekat verilir 2020?​

80 gram altın ne kadar zekat verilir 2020?
Zekat için 80.18 gram altın kaç TL? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen 2020 zekat miktarı malının toplamının % 2,5 oranındadır. Zekat, 80.18 gram altın veya bu değerde malın 1/40 oranında kısmı olarak verilir.

Zekât hesaplarken borç düşülür mü?​

Zekât vermekle yükümlü olan kişi, elindeki zekâta tâbi olan malından kul haklarına müteallik borçlarını düşer. Ancak Hanefîlerden bir kısım âlimlerin görüşüne göre, sadece vadesi gelmiş olarak birikmiş ve alacaklısı tarafından talep edilen borçlar düşülür; henüz ödeme günü gelmemiş olan borçlar düşülmez.

Nisap miktarına ulaşmadan zekât verilir mi?​

Fakir ve miskin, temel ihtiyaçları dışında herhangi bir maldan nisab miktarına sahip olmayan kimsedir. Ancak temel ihtiyaçları dışında, ister artıcı (nâmî) vasıfta olsun ister olmasın, herhangi bir maldan nisap miktarına sahip olan kimse fakir veya miskin kapsamında olmadığından ona zekât verilmez.
Kimler zekât verecek kadar zengin sayılır?​
Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır. Böyle bir kişi, zekât veya sadaka alamayacağı gibi; sadaka-i fıtır vermek ve kurban kesmekle de yükümlü olur.

Zekât vermenin amacı nedir?​

Zekât vermenin amacı nedir?
Görünürde servetlere, yani gelirlere ve sermayeye bindirilmiş yüzdesi belli bir vergi olan zekat, gerçekte, toplumun imkanları ölçüsünde ferdin insanlığını korumaya yönelen, gelişmiş ileri ücret ve geçim yollarını genelleştirmeyi amaç edinen iktisadi bir düzen kurmak amacını taşır.
 
Altında zekat nasıl hesaplanır sorusuna detaylı bir şekilde cevap verilmiş. Zekatın nisap miktarı, zekat vermekle yükümlü kişiler ve zekatın amaçları gibi konular ele alınmış. Altın üzerinden zekat hesaplama örnekleri de verilerek konunun anlaşılması kolaylaştırılmış. Ayrıca, zekâtın borçlarla ilişkisi ve nisaba ulaşmadan zekat verilip verilemeyeceği konuları da açıklanmış. Konuyla ilgili daha fazla detay ve açıklama isterseniz sorularınızı sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst