AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Altıncı ay anne karnındaki bebek gelişimi

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Hamileliğin 6. ayında anne karnında bebek gelişimi ve annenin durumu.. Gebeliğin 20-24 haftalar arası bebek gelişimi.. Normalde oldukça hareketli olan bebeğin hareketlerini anne, gebeliğin 6. ayında hissetmeye başlar. İlk defa anne olacaklar için bu bebek hareketlerinin hissedilmesi 19-23 haftalar arası, daha önce doğum yapmış annelerde ise 16. hafta civarındadır.

Bebek hareketleri normalde sık sık devam eder ancak anne adayı bu hareketleri her zaman hissedemeyebilir. Böyle durumlarda anne adayı telaşlanmamalıdır. 6. ayda bebeğin kemikleri de güçlendiği için baba adayı, eşinin karnına elini koyduğunda bebek hareketlerini bu ayın sonuna doğru hissedebilecektir.

Gebeliğin 6. ayında anne karnında bebek gelişimi

Bu ayda bebekteki en önemli gelişim kaslarda meydana gelmektedir ve bebeğiniz kaslarını geliştirmek için bilinçli bir biçimde hareketler yapar. Doğduğunda rahatça memeyi yakalayıp emebilmesi, rahat nefes alabilmesi gibi işlevler için bebeğiniz bu ay solunum çalışmaları, kol ve bacakları oynatma gibi hareketlerle bir nevi doğuma hazırlık yapar.

Bebek 6. ayın sonlarına doğru işitmeye de başlar. En çok duyacağı ses tabiki annesinin kalp atışı sesleridir. Bebek annesinin kalp sesi ile annesine daha fazla bağlanır ve bu sesle rahatlar. Bebeğin bu ayda duyduğu diğer sesler ise annesinin bağırsak hareketleri ile oluşan sesler ve dışarıdan gelen bazı seslerdir. Dışarıdan gelen tiz sesleri duyabilen bebek, bu ayda henüz kalın sesleri tam olarak işitemez, çünkü bu ayın sonunda kulak kemikleri sadece tiz (ince) sesleri algılayabilecek şekildedir.

Ayrıca bebeklerin bu ayda ses hafızası da oluşur, yani sesleri aklında tutabilir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre bebekler bu ayın sonlarına doğru rüya da görmeye başlarlar. Ancak rüyaları sadece ses üzerinedir, görsel rüyalar değildir

- Bebeğiniz artık minyatür bir bebek görünümündedir, dudakları daha belirgindir, gözleri gelişmiştir. Gözlerini açıp kapayabilir, kaşlarını çatabilir, yan bakabilir ve sesleri duyabilir.

- Karnınıza ışık kaynağı yöneltilirse, bebeğiniz başını çevirir.

- Bebeğiniz bazı solunum hareketlerini yapmaya başlar, ama akciğerlerinde henüz hava yoktur.

- El ve ayak parmak izleri şekillenmeye başlamıştır.

Öksürebilir, hıçkırabilir, hareketlerini hissedebilirsiniz. Bebeğiniz karın muayenesinde hissedilebilecek kadar büyümüştür.

- Cildi hala kırmızı ve kırışıktır.

- Amniyon sıvısı yaklaşık 4 saatte kendini yeniler, bebeğin ısını düzenler ve darbelerden korur.

- Bebeğinizin ölçüleri, boyu 28-35 cm civarında, ağırlığı 700-900 g civarındadır..
 
Geri
Üst