Altin oran resimde nasil kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.115
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Altın oran resimde nasıl kullanılır?​

Altın Oran (1/3 kuralı) nedir? Altın oran kuralını oluşturan temel prensip, fotoğraf karesini yatay ve dikey olarak 3’er eşit parçaya ayıran 4 çizgi çekip fotoğrafı toplamda 9 küçük parçaya ayırmak ve objeyi ilgi merkezi olan 4 ana noktadan birisine yerleştirip fotoğrafı bu şekliyle çekmektir.

Sanatta oran ne demek?​

Görsel sanatlarda oran; «parçaların etki yönünden birbirlerini değerlendiren büyüklükleri» olarak ifade edilmektedir (TDK). Kısaca; oranı iki büyüklük arasındaki karşılaştırma, orantıyı ise iki oran arasındaki karşılaştırma diyebiliriz.
Altın oran nedir tasarımda nasıl kullanılır?
Altın Oran’ın ifade edilmesi için kullanılan sembol, Fi’dir. Fi numarası: 1,61803…. Daha pratik anlamda bu orantı sayfa tasarımında, uzun kenarı 1000 birim olan formatın kısa kenarının 618 birim olarak seçilmesidir. Bir başka örnek olarak kısa kenarı 21 cm olan bir broşür sayfasının uzun kenarı 34 cm olmalıdır.

Mimaride altın oran nasıl hesaplanır?​

İlk olarak yüzün uzunluğu ile genişliği arasında 1.618’lik oran olmalıdır. İkinci olarak burun uzunluğu ve dudaklar ile kaşlar arasındaki mesafe bu orana uymalıdır. Üçüncü olarak çene ucu ile kaşların birleştiği yer arasındaki mesafe üzerinden yüzün uzunluğu ölçülür.

Tasarımda oran nedir?​

Altın oran (altın kesir) kavramı, temeli geometride de olduğu gibi pi sayısı ile diğer ölçülerin orantısıdır. Tasarımda Altın Oran mizanpaj hazırlığında büyük kolaylık ve yaratıcılık sağlar. Tasarımda belirli ve estetik kabul edilen sayfa orantıları Altın Orantı’ya göre belirlenir.
Logo tasarımında altın oran nedir?
Altın Oran, küçük miktar (a) ‘nın büyük miktara (b) oranının büyük (b)’ nin bütüne (a + b) oranı ile aynı olduğu iki miktar arasındaki ilişkidir.

1 3 kuralı fotoğraf nedir?​

Fotoğrafta 1/3 Kuralı Fotoğrafçılar açısından temel teknikler arasında yer alan 1/3 kuralı ile kadraj yatay ve dikey olarak parçalara bölünür. Bölünen bu parçalar birbirine eşittir ve 3 bölümden oluşur. Toplamda 9 eşit kutucuk içerisine fotoğraflanmak istenen görsel unsurlar yerleştirilir.
 
Geri
Üst