AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Altın Çilek Yetiştiriciliği

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Altın Çilek üretimi
Altın Çilek Yetiştiriciliği nasıl yapılır
İnca Eriği Yetiştiriciliği,
Yer Kirazı Yetiştiriciliği,
Üklemizde 5 yıldır üretimi yapılmaktadır
Yer kirazı fide ile üretilebilir Yetiştirilmesi basit ve zahmetsizdir Hasat örtü aşağıda yıla yayılı olarak dışarda ise AğustosEylülEkim aylarında yapılmaktadır Bitki yerinde koşullarda çok yayılmacı olduğundan dolayı kimi bölgelerde zararlı ot olarakta görülmektedir
Egzotik meyvenin anavatanı Güney Amerika ’dır Bunun Dışında bazı Afrika, Avrupa ve Asya ülkelerinde de kültürü yapılmaktadır Ülkemizde de ağır ağır üretimi artmaktadır Bitkinin bir takım türleri ülkemizin muhtelif bölgelerinde doğal olarak yetişmekle birlikte bu türler genellikle bitkinin yabani türü olup zehirli olabilmektedir Doğal olarak yetişen bu nesil özellikle hap sanayisinde kullanılmaktadır Toplamda 70 ’in üstünde türü olan Physalis bitkisinin ticari olarak en fazla kabul gören ve taze olarak meyveleri tüketilebilen türü Physalis Peruviana ’dır Bu tür bununla birlikte Cape Gooseberry olarak da adlandırılmaktadır Ülkemizde ise “Pelerinli Bektaşi Üzümü , “Kaz Üzümü ve “Yer Kirazı isimleri ile bilinmektedir
İç piyasada yeterince tanınmayan bu meyvenin iç tüketiminin artması bununla beraber dış pazardaki rekabet şansımızı da arttıracaktır Yüksek fiyatı nedeni ile iç pazarda genel olarak lüks tüketime karşın bir yiyecek olarak yer edinen ve genel olarak otellere ve büyük marketlere pazarlanan meyvenin üretimindeki artışa paralel olarak düşmesi beklenen fiyatı ile iç pazardaki bilinirliliğinin artması ve pazarda daha fazla yer edinmesi beklenmektedir
Physalis (İnca Eriği, Yer Kirazı, Altın Çilek) Yetiştirme Ortamları;
Yer Kirazının örtü altı yetiştiriciliği ve açıkta yetiştiriciliği yapılabilmektedir
Açıkta yetiştirildiğinde verim örtü altı yetiştiriciliğine tarafından düşük olmakla birlikte güzel koku ve tat açısından daha iyi netice vermektedir
Physalis (İnca Eriği, Yer Kirazı, Altın Çilek) Yetiştiricilik yapılacak Toprak Özellikleri;
Bitki Ph 5 – 65 arası olan toprakları sevmektedir
Meyvenin olgunlaşması nin olgunlaşması birkaç ay sürebilmektedir
Bitkinin dikimini müteakip takriben 4 ay içerisinde meyve alınmaktadır Hasat çiçeklenmeyi takip eden 6090 gün içerisinde yapılmaktadır
Bitki hasat sonrasında budanmalıdır
Physalis (İnca Eriği, Yer Kirazı, Altın Çilek) Dikim Zamanları ve Mahsül;
Bir dekarda yaklaşık 18002100 adet tohum dikilmekte ve 152 ton ürün alınmaktadır
Bir bitkiden takriben 300 adet meyve alınmaktadır
İşçiler elle toplama yaptığı takdirde saatte sıradan 5 kg ürün toplamaktadır Bitkinin silkelenmesi sonucu yere düşen meyvelerin toplanması öteki bir yöntemdir Bu yöntem ile bölüm zamanda çok daha pozitif meyve toplanabilmektedir Alet ile birleştirme yapıldığı takdirde ise bunun takriben 4 katı daha pozitif ürün toplanabilmektedir
Physalis (İnca Eriği, Yer Kirazı, Altın Çilek) Üretimi;
Physalis (İnca Eriği, Yer Kirazı) bilinirliği az olan bir üründür Dünyada böylece artı üretimi yapılmamakla birlikte en fazla imal yapılan Kolombiya ’da bile üretim 2004 yılında 12 bin ton olarak gerçekleşmiştir Birey başı tüketim ise 2003 yılında 150 gr olarak gerçekleşmiştir (Kolombiya Tarım Bakanlığı) Ülkemizde önemli bir imal yapılmamaktadır
Physalis (İnca Eriği, Yer Kirazı, Altın Çilek) Hasat;
Öğleden daha sonra nemin azaldığı saatlerde toplanması daha uygundur
Hasat meyveler turuncu rengini aldığı zaman yapılmalıdır
Hasat sırasında meyveler elle bir bir toplanabileceği gibi bitkinin silkelenmesi sonrasında dibine düşen meyvelerin toplanması ile de yapılabilmektedir Meyvelerin silkelenerek toplanması, benzer olgunlukta meyvelerin toplanmasını temin etmek gibi bir avantaja sahiptir
Meyveler genel olarak orijinal dış muhafazası ( kaliks ) ile paketlenmektedir Paketler genelde 12*100 gr lık kutular halinde ambalajlanmaktadır
Meyve yerinde koşullarda birkaç ay bozulmadan saklanabilmektedir Meyvenin kaliksi çıkarıldığı takdirde dayanıklılık süresi azalmaktadır Kaliksi ile birlikte dondurulduğu takdirde 1 yıla değin ürün korunabilmektedir
Seçme Parça *
 
Altın Çilek (Physalis), İnca Eriği veya Yer Kirazı olarak da bilinen egzotik bir meyvedir ve yaprakları pelerin gibi meyvenin etrafını saran bir görüntüye sahiptir. Türkiye'de de yetiştiriciliği giderek artan bir üründür ve iç pazarda daha fazla yer edinmeye başlamıştır.

Altın Çilek yetiştiriciliği yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Yer Kirazı fidesi ile üretilebilir ve yetiştirilmesi basit ve zahmetsizdir. Hasat örtü altında yıl boyunca devam ederken, dışarıda ise genellikle Ağustos, Eylül, Ekim aylarında yapılır. Ancak bitki doğal olarak yayılmacı olduğundan bazı bölgelerde zararlı ot olarak da görülebilir.

Physalis bitkisi, dünya genelinde Güney Amerika'nın yanı sıra Afrika, Avrupa ve Asya ülkelerinde de yetiştirilmektedir. Ülkemizde de üretimi artmaktadır ve en çok kabul gören türü Physalis Peruviana'dır. Ancak doğal olarak yetişen bazı türler zehirli olabilir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Türkiye'de "Pelerinli Bektaşi Üzümü", "Kaz Üzümü" ve "Yer Kirazı" olarak da bilinir.

Physalis bitkisi, pH değeri 5-6.5 arasındaki toprakları sever. Meyvenin olgunlaşması birkaç ay sürebilir ve dikimden yaklaşık 4 ay sonra meyve almaya başlanabilir. Hasat çiçeklenmeyi takip eden 60-90 gün içinde yapılmalıdır. En önemli türü olan Physalis Peruviana'nın üretimiyle, iç piyasada ve dış pazarda daha fazla tanınması beklenmektedir.

Yer Kirazı'nın örtü altı ve açıkta yetiştiriciliği mümkündür. Açıkta yetiştirilen bitkiler genellikle daha güzel koku ve tat açısından tercih edilirken, verim olarak örtü altı yetiştiriciliği daha avantajlıdır.

Hasat için meyvelerin turuncu renk aldığı zaman toplanması önerilir. Meyveler genellikle paketlenirken orijinal dış muhafazasıyla (kaliks) beraber ambalajlanır. Kaliksi çıkartıldığında meyvenin dayanıklılık süresi azalır ancak kaliksi ile birlikte dondurulursa 1 yıla kadar saklanabilir.

Sonuç olarak, Altın Çilek yetiştiriciliği yaparken dikkatli bir şekilde dikim, bakım, hasat ve saklama işlemlerine özen göstermek gerekmektedir. Bu eşsiz meyveyi daha geniş kitlelere tanıtarak iç pazarda daha fazla yer edinmek ve üretimi artırmak önemlidir.
 
Geri
Üst