AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Alterasyon nedir jeoloji?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Alterasyon nedir jeoloji?​

Bilimsel Olarak: Sıcak sulu çözeltilerin, geçtikleri yollar boyunca yan kayaçla giriştikleri fiziksel ve kimyasal etkileşimler sonucunda, yan kayaçta meydana gelen renksel, kimyasal ve mineralojik değişikliklerdir.

Maden zuhuru ne demek?​

Maden zuhuru ne demek?
Metal üretimi yapılabilen minerallere ise cevher denir. Eğer bu mineraller topluluğundan gerek rezerv, gerek tenör ve bunun gibi ekonomikliğini ilgilendiren diğer şartlar yüzünden metal üretimi yapılamıyorsa o zaman maden yatağı değil bu topluluğa maden zuhuru diyebiliriz.

Porfiri yataklar nasıl oluşur?​

Porfiri yataklar nasıl oluşur?
Porfiri sistemler aktif dalma-batma zonlarının üstündeki magmatik yaylarda veya dalma-bat- ma olaylarını takiben çarpışma sonrası ortamlarda oluşur. Bu yataklar çoğunlukla kalk-alka- len (nadiren alkali), dasitik-andezitik, subvolkanik sokulumlar içinde gelişir.

Sinjenetik ne demek?​

Sinjenetik: Cevher kütlesinin veya cevher minerallerinin içinde bulundukları yan kayaçla aynı zamanda ve benzer koşullarda oluştuğunu belirtir. Ekzojen veya Süperjen: Yerküre üzerinde meydana gelen dış olaylara bağlı olarak oluşmuş maden yataklarıdır.

Potasik alterasyon nedir?​

Potasik alterasyon nedir?
Serizitin yanısıra kuvars, pirit, klorit, hematit ve anhidrit de içerebilir. Bulumış ortamı: Porfiri sistemlerde en iç kısımdaki potasik alterasyon zonunu çevreleyen bir kuşak şeklinde gözlenir. Daha önce oluşan potasik alterasyonu da etkiler.

Greyzenleşme nedir?​

Greyzenleşme nedir?
 Greyzenleşme sokulum kayacı içersindeki feldspatların bozuşması sonucu kuvars ve lityumlu mika ağırlıklı bir kayaca dönüşümdür. Genellikle kasiterit açısından zengindir. (3) sıcaklığın düşmesiyle birlikte retrograd (gerileyen) alterasyon gibi üç ardışık sürecin sonunda oluşur.
Maden Ocağın anlamı nedir?​
Maden cevheri ya da kısaca maden ya da cevher, yer kabuğunda iç ve dış doğal etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan minerallere verilen ad. Maden sözcüğü aynı zamanda “maden ocağı” anlamında da kullanılır.

Maden rezervi ne demektir?​

Maden rezervi ne demektir?
Rezerv: Yatağında veya damarında bulunduğu tespit edilmiş fakat henüz çıkarılmamış ve işlenmemiş maden cevherlerine verilen isimdir. İşletmeye açılacak maden ocağında rezerv yeterli miktarda olmalıdır. Eğer rezerv az ise o maden işletmeye açılmaz.

Porfiri yataklar nedir?​

Porfiri yataklar nedir?
Ekonomik açıdan porfiri yatak şu şekilde tanımlanmıştır: Önemli oranda Cu ve değişik oranlarda Au ve Ag içeren, rezervi büyük, açık ve yeraltı işletme yöntemleri ile (blok göçertme) işletilebilen yatağa porfiri yatak denir.

Skarn tipi yataklar nedir?​

Cevherli çözeltiler içindeki Si, Al, Fe, Mg gibi elementlerin karbonatlı yankayaçlarla reaksiyona girerek oluşturdukları kalk- silikatik mineraller, skarn mineralleri olarak tanımlanmakta olup, bu mineralleri içeren dokunak yatakları ise skarn tipi yataklar olarak tanımlanmaktadır.

Sinjenetik yataklar nedir?​

Sinjenetik yataklar nedir?
3- Sinjenetik yatak : Đçinde bulunduğu kayaç ile aynı zamanda oluşmuş ve bazen stratigrafik istifin bir parçası olan (örneğin demirce zengin sedimanter seviye gibi) yataklardır. 4- Epijenetik yatak : Bugün içinde yer aldığı ana kayaç içine oluşumundan sonra geldiğine inanılan yataktır.

Kayaç nedir kısa yazı?​

Kayaç nedir kısa yazı?
Kayaç, çeşitli minerallerin veya mineral ve taş parçacıklarının bir araya gelmesinden ya da bir mineralin çok miktarda birikmesinden meydana gelen katı birikintilerdir.
Sıcak sulu çözeltilerin, geçtikleri yollar boyunca yan kayaçla giriştikleri fiziksel ve kimyasal etkileşimler sonucunda, yan kayaçta meydana gelen renksel, kimyasal ve mineralojik değişikliklerdir.

Müzikte altere ne demek?​

kelime anlamı değişim olup müzikte bir dizinin tonal derecelerinin yarım ton pese ya da tize taşınmasıdır.

Serizitleşme nedir?​

Serizitleşme nedir?
Serizitleşme/illitleşme volkanitlerinde görülen en yaygın hidrotermal alterasyon türüdür. İllitten sonra en yaygın görülen alterasyon türü klorittir. Piritleşme tüm volkanitlerde görülmekle birlikte en yaygın dasitlerde gözlenir. Bazı alanlarda, yer yer limonitleşme mevcuttur.

Lisvenitleşme nedir?​

Lisvenitleşme nedir?
Lisvenitleşme=Ultrabazik kayaçlar ile hidrotermal çözelti arasında gelişen reaksiyonlar sonucunda kayacın karbonat ve silis bakımından zenginleşmesidir.
Alterasyon nedir coğrafya?​
Değiştirme, farklı nitelik kazandırma.

Fillik alterasyon nedir?​

Fillik alterasyon nedir?
Fillik alterasyon: Serisitik alterasyon olarak da isimlendirilir. Mineral parajenezi. Ana minerali serizittir (muskovit-illit). Serizitin yanısıra kuvars, pirit, klorit, hematit ve anhidrit de içerebilir.

Altere akor ne demek?​

Altere akor ne demek?
Altere akorlar özellikle dominant akorlarda sık karşılaşılan bir durum. Gnele olarak 5. derece veya 9. derecenin diyez veya bemol aldığı akorları tanımlıyor. Her zaman olmasa da sıklıkla tansiyon etkisini arttırmak ve bir tam dörtlü yukarıdaki akora çözülmek amacıyla kullanılırlar.

Metasomatik nedir?​

Skarnlar veya taktitler, metasomatizm adı verilen bir süreçle oluşan sert, iri taneli metamorfik kayalardır. Skarnlar, kalk-silikat mineralleri olarak da adlandırılan kalsiyum-magnezyum-demir-manganez-alüminyum silikat mineralleri bakımından zengin olma eğilimindedir.

Epidotlaşma nedir?​

Epidotlaşma nedir?
Epidotlaşma: Kalsiyumca zengin minerallerin veya kalsiyumca zengin solüsyonların minerallere yaptıkları kimyasal reaksiyonlar sonucu kırık çatlaklar boyunca epidot minerallerinin oluşmasına denir.

Aliterasyon ne dir?​

Aliterasyon ne dir?
Aliterasyon edebi sanat türüdür. Şiir ya da düzyazıda bir uyum yaratmak amacıyla, aynı sesin veya hecenin tekrarlanmasına aliterasyon denir. Örneğin: Seherlerde seyre koyuldum semayı, deryayı.

Volkanojenik nedir?​

Volkanojenik masif sülfür (VMS) yatakları: denizaltı volkanik ortamında deniz tabanında (veya yakınında) denizaltı hidrotermal konvenksiyonu ile ilişkili olarak metalce zengin akışkanların deşarjı ile gelişen mercek ve/veya levha-benzeri şekilli polimetalik masif sülfür çökelimleridir [1, 2]. Tipik olarak felsik, mafik …
 
Alterasyon, jeolojide sıcak sulu çözeltilerin yan kayaçla etkileşime geçerek kimyasal ve fiziksel değişikliklere sebep olduğu bir süreçtir. Bu süreç sonucunda yan kayaçta renksel, kimyasal ve mineralojik değişimler meydana gelir. Alterasyon genellikle magmatik kayaların çevresinde görülür ve maden oluşumlarıyla ilişkilidir.

Maden zuhuru terimi, metal üretimi yapılabilen minerallere cevher denirken, bazı ekonomik şartlar nedeniyle metal üretimi yapılamayan ancak rezervi bulunan mineraller için kullanılır. Yani maden zuhuru, maden yatağı olarak değerlendirilemeyen, ancak maden oluşumunu işaret eden terimdir.

Porfiri yatakları genellikle aktif tektonik bölgelerde oluşan magmatik sistemlerle ilişkilidir. Bunlar çoğunlukla bakır, altın ve gümüş içeren kalk-alkalen, dasitik veya andezitik bileşimlerde gelişen yataklardır.

Sinjenetik terimi, bir cevher kütlesinin veya cevher minerallerinin, aynı zamanda ve benzer koşullarda yan kayaçla birlikte oluştuğunu belirtirken; ekzojen veya süperjen terimleri ise yerküre üzerinde dış etkenlere bağlı olarak oluşan maden yataklarını ifade eder.

Potasik alterasyon, serizit, kuvars, pirit, klorit, hematit ve anhidrit gibi minerallerin bulunduğu bir alterasyon türüdür. Bu tip alterasyonlar genellikle porfiri sistemlerin iç kısımlarında gözlenir ve çevresindeki mineralleri de etkiler.

Greyzenleşme, feldspat minerallerinin bozunması sonucu kuvars ve lityumlu mika ağırlıklı bir kaya oluşumunu ifade eder. Bu süreç genellikle yüksek sıcaklıklarda başlar ve ardışık süreçler sonucunda meydana gelir.

Maden ocağı terimi, ekonomik olarak değer taşıyan minerallerin çıkarıldığı yerleri ifade ederken; maden rezervi ise henüz çıkarılmamış ancak tespit edilmiş maden cevherlerine verilen addır. Rezervin yeterli olması, bir maden ocağının işletilebilirliği için önemli bir kriterdir.

Porfiri yatakları, bakır, altın ve gümüş içeren önemli rezervlere sahip olan ve açık veya yeraltı işletmeleriyle çıkarılabilen yataklardır. Skarn tipi yataklar ise Si, Al, Fe, Mg gibi elementlerin karbonatlı yankayaçlarla reaksiyona girerek oluşturduğu önemli cevher yataklarıdır.

Sinjenetik yataklar, içinde bulundukları kayaçlarla aynı zamanda ve benzer koşullarda oluşmuş yataklardır. Epijenetik yataklar ise bugün içinde yer aldığı ana kayaçtan sonra oluştuğuna inanılan yataklardır.

Kayaçlar, minerallerin veya taş parçacıklarının bir araya gelmesiyle oluşan katı birikintilerdir. Jeolojide kayaçların oluşumu, kimyasal ve fiziksel süreçlerin uzun zaman dilimlerinde bir araya gelmesi ile gerçekleşir.

Diğer konularda da yardımcı olabileceğim bir sorunuz varsa lütfen belirtin.
 
Geri
Üst