AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Alt karinda sertlik neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Alt karında sertlik neden olur?​

Karında sertlik oluşumu hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sağlık sorunudur. Gaz ve şişkinlik, kabızlık hassas bağırsak sendromu, mide kanseri ve hamilelik karında sertlik oluşumunun başlıca nedenleridir.

Karında ele gelen sertlik nedir?​

Karında ele gelen kitleler çoğu kez organ büyümeleri (örneğin karaciğer, dalak büyümesi) ile ilgilidir. Erkeklerde, çoğunlukla ileri yaşlarda prostat büyümesi sonucu mesanede biriken idrar karında, göbek altında kitle izlenimi verebilir.

Karında kitle olduğu nasıl anlaşılır?​

Karında kitle olduğu nasıl anlaşılır?
Abdominal kitle, karnin bir bölgesinde saptanan, lokalize siskinlik veya büyüme olarak tanimlanabilir. Karinda kitle bulgusu veren pek çok neden siralanabilir (Tablo 1). Kitle aile tarafindan çocuk giydirilirken veya banyo sirasinda karinda bir siskinlik, sertlik veya asimetri seklinde fark edilebilir.

Alt karın şişliği nasıl geçer?​

Alt karın şişliği nasıl geçer?
Mide şişkinliğine ne iyi gelir?
- Nane. Sindirim sistemindeki kaslarda spazm ve kasılmaları engelleyen, aynı zamanda gazın atılımını da kolaylaştıran nane mide şişkinliğine en ideal çözümlerden.
- Rezene.
- Zencefil.
- Papatya çayı
- Anason çayı
- Limonlu su.

Alt karın neresi oluyor?​

Alt karın olarak tabir edilen bölge; göbek deliği çevresi ve altına denk gelir. Genelde kiloya ve yağlanmaya bağlı olarak meydana gelen sarkmalar önce alt karın bölgesinde oluşum gösterir.

Karında kitle tehlikeli midir?​

Dr. Mehmet Ali Deneme, karın içinde bulunan ve bazen çapı 50 santimetreye kadar ulaşan kitlelerin çoğunlukla iyi huylu olduğunu, ancak patlaması durumunda hastaya zarar vereceğini söyledi.

Kitlelerin özellikleri nelerdir?​

Kitlelerin özellikleri nelerdir?
‘ Canetti’ye göre, kitlenin dört temel niteliği vardır; büyüme, eşitlik, yoğunluk ve yönelim.

Karında kitle kanser midir?​

Karında kitle kanser midir?
Dr. Mehmet Ali Deneme, “Karın içi kitleler aslında çok büyük bir hastalık ailesinin septomları ve bulguları olarak karşımıza çıkabilirler. Son dönemde medyada gördüğümüz çok popüler olan kitleler genellikle iyi huylu teratomlar dediğimiz veya mezenkimal kistler dediğimiz iyi huylu kitlelerdir” dedi.

Ne yesem içsem karnım şişiyor?​

Şişkinlik ve gaza sebep olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir: Gastrit ve mide mikrobu (Helikobakter) Hassas barsak sendromu (Irritable kolon) Kalın barsak diğer hastalıkları (Divertikül, aşırı bakteri çoğalması vb.)

Alt karın göbek nasıl gider?​

– Göbek eritmek için hangi spor veya egzersizleri önerirsiniz? Yürüyüş, bisiklet ve diğer kardiyo hareketleri yağ yakımının artmasına yardımcıdır. Bunun yanında karın hareketleri bu bölgedeki kas kitlesinin artmasına katkı sağlar. Mekik, plank, crunch gibi egzersizler kas yapılanmasına yardım eder.
 
Alt karında sertlik oluşumuna sebep olan birkaç farklı durum bulunmaktadır. Bunlar genellikle sağlık sorunlarına işaret edebilir:

1. **Gaz ve Şişkinlik:** Sindirim sisteminde birikmiş gaz veya sindirilmemiş yiyecekler alt karında sertlik hissine neden olabilir. Bu durum genellikle rahatsızlık hissi ile birlikte görülür.

2. **Kabızlık:** Düzensiz bağırsak hareketleri veya sıvı alımının yetersiz olması kabızlığa yol açabilir. Bu durum da alt karında sertlik hissine neden olabilir.

3. **Hassas Bağırsak Sendromu (IBS):** Sindirim sistemi ile ilgili sorunlara bağlı olarak oluşan IBS, karında sertlik hissini de tetikleyebilir.

4. **Mide Kanseri:** Nadir görülen ancak ciddi bir durum olan mide kanseri bazı belirtiler arasında karında sertlik hissi de bulunabilir.

5. **Hamilelik:** Hamilelik döneminde karın bölgesinde değişiklikler yaşanabilir ve karında sertlik hissedilebilir. Bu durum genellikle karın büyüdükçe daha belirgin hale gelir.

Alt karında sertlik hissi devam ediyor veya diğer belirtilerle birlikte ortaya çıkıyorsa, bir sağlık uzmanına başvurmanız önemli olabilir. Profesyonel bir değerlendirme ile sorunun kaynağı belirlenerek uygun tedavi planı oluşturulabilir. Sağlıklı günler dilerim.
 
Geri
Üst