AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

ALS kac senede ilerler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.829
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

ALS kaç senede ilerler?​

Çoğunlukla ortalama 3-5 yıl süreyle hızlı ilerler. Amyotrofik kelimesinin anlamı ”kas beslenmesi olmaksızın” ve sinirlerin normal olarak kaslara yolladığı sinyallerin kaybı anlamına gelir.

ALS de ağrı olur mü?​

ALS de ağrı olur mü?
Özellikle 40-60 yaş arasında kuvvetsizlik eşliğinde ağrı yoksa ayırıcı tanıda ALS mutlaka akla gelmelidir. Bel ve boyun fıtıklarında, kuvvetsizlik ile beraber ağrı vardır, oysa ALS’de kuvvetsizliğe ağrı eşlik etmez.

Her kas seyirmesi ALS mıdır?​

Kaslarda seğirmeler ve kramplar meydana gelebilir. Ancak bu, kas seğirmesi olan herkesin ALS olduğu anlamına gelmez, hatta tam tersi kas seğirmeleri genellikle masumdur ve stres, yorgunluk, uygunsuz beslenme-diyet gibi sebeplerle ortaya çıkar.

ALS ne zaman ortaya çıkar?​

ALS ne zaman ortaya çıkar?
ALS hastalığı, yüzde 10 genetik nedenlerle ortaya çıkarken, yüzde 90 genetik etmenlerden bağımsız olarak ortaya çıkabiliyor. Klinik bulgular genellikle 50- 60 yaşlarında başlıyor, fakat özellikle genetik kaynaklı vakalarda daha erken başlangıç gösterebiliyor.
ALS hastaları ne kadar yaşar?​
ALS’nin seyri her hastada farklı şekilde olur. Hastalıkta hayatta kalma süresi genellikle 4-6 yıl olarak verilse de, 10 yıl ve üstünde yaşayan pek çok hasta vardır. İyi bir tıbbi ve sosyal destek ile 20 yıldan fazla yaşayan ALS hastaları vardır. Bu farkın nedeni tam olarak bilinmemektedir.

ALS hastalığı öldürücü mü?​

ALS hastalığı öldürücü mü?
2018 yılında kaybettiğimiz dünyaca ünlü bilim adamı Stephen Hawking’in hastalığı olarak duyduğumuz, halk arasında ‘kas erimesi’ olarak da bilinin Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hızlı ilerleyen ve genellikle ölümcül olabilen nörolojik bir hastalıktır.

ALS hastası olduğumu nasıl anlarım?​

En sık görülen şikâyetler el ve ayak kaslarında belirgin güçsüzlük, seyirme ve kramplar şeklindedir. Hastalık sırasında hiç bir zaman uyuşukluk ve karıncalanma gibi yakınmaların olmaması ve tek taraflı elde ya da ayakta güçsüzlük ile başlaması tanıda önemli ipuçlarıdır.

ALS hastalığı kan tahlilinde çıkar mı?​

ALS hastalığı kan tahlilinde çıkar mı?
ALS’nin erken dönemde teşhis edilmesi güçtür; çünkü belirtiler başka nörolojik hastalıklarla karışabilir. Tanısı için EMG ( elektromyografi) denen tetkik yöntemi, MR (Manyetik rezonans görüntüleme), kan ve idrar testleri, lomber ponksiyon ( belden omurilik sıvısı alma) ve kas biyopsisi uygulanır.

Her seyirme ALS mi?​

Seğirmeler, sadece ALS belirtisi değildir. Ama seğirmelerin, kastaki erimeler ve güçsüzlükle birlikte görülmesi bu hastalığın belirtisidir. Eğer, vücutta yaygın bir seğirme varsa, nörolojik muayeneden geçmekte yarar vardır” dedi.

ALS kan tahlilinde çıkar mı?​

ALS kan tahlilinde çıkar mı?
ALS olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

ALS hastaları nasıl ölür?​

ALS hastaları nasıl ölür?
ALS hastalarında kol ve bacak kasları güçsüz olur, konuşma ve yutmada zorluğu görülür. Hasta basit günlük işlerini bile yapmakta zorlanır. Solunum kaslarının etkilenmesi durumunda solunum yetmezliği ve ölüm gelişebilir. ALS hastalığının kesin bir tedavisi yoktur.
 
ALS genellikle ortalama 3-5 yıl süreyle hızlı bir şekilde ilerleyen bir hastalıktır. Fakat hastalığın seyri her hastada farklı olabilir. Hayatta kalma süresi genellikle 4-6 yıl olarak verilse de, bazı hastalar 10 yıl ve üstünde yaşayabilirken, iyi bir tıbbi ve sosyal destekle 20 yıldan fazla yaşayan ALS hastaları da bulunmaktadır.

ALS hastalığı genellikle ölümcül bir hastalıktır. Solunum kasları da etkilendiğinde solunum yetmezliği ve sonrasında ölüm gelişebilir. Kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. ALS'nin tanısı için EMG (elektromyografi) testi, MR (manyetik rezonans görüntüleme), kan ve idrar testleri, lomber ponksiyon (belden omurilik sıvısı alma) ve kas biyopsisi gibi tıbbi testler yapılabilir.

ALS hastalığının erken dönemde teşhis edilmesi zor olabilir, çünkü belirtileri başka nörolojik hastalıklarla karışabilir. En sık görülen belirtiler arasında el ve ayak kaslarında güçsüzlük, seyirme ve kramplar bulunur. Eğer vücutta yaygın bir seğirme varsa, nörolojik bir muayeneden geçmek önemli olabilir.

Sonuç olarak, ALS genellikle hızlı ilerleyen ve ölümcül bir nörolojik hastalıktır. Erken teşhis ve uygun tıbbi ve sosyal desteklerle hastalığın seyrini yönetmek mümkündür. Herhangi bir endişeniz olduğunda mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst