AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

ALS hastaligi oldurur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.869
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

ALS hastalığı öldürür mü?​

ALS hastalarında ortalama hayatta kalma süresi 3 ila 5 yıl olmasına rağmen, birçok hasta 10 veya daha fazla yıl yaşayabilmektedir.

ALS hastalığının sebebi nedir?​

ALS hastalığı, kasları uyaran motor sinirlerdeki hasar nedeniyle gelişen ve kas güçsüzlüğü ile seyreden ciddi bir hastalıktır. ALS’nin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak genetik ve çevresel faktörler, kimyasal toksinlere maruziyet ve sigara ALS riskini arttırmaktadır.
Bacak incelmesi neyin belirtisi?​
ALS hastalığının belirtileri nelerdir? Belirtiler her hastada aynı olmaz. Genellikle bir kolda ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme, hastanın fark ettiği ilk belirti olur. Örneğin, kalem tutmak, düğme iliklemek, çanta taşımak zorlaşır; ya da hasta yürürken tökezler.

Ön boynuz hastalığı nedir?​

Ön boynuz hastalığı nedir?
Motor nöron denilen sinir hücreler, medulla spinalis denen omuriliğin ön boynuz bölgesinde yer aldığından hastalığın ismine motor nöron hastalığı veya ön boynuz hastalığı da denir. Kasları hareket ettiren motor nöronların kaybına bağlı olarak kaslarda ilerleyici bir güçsüzlük oluşur.

ALS ağrı yapar mı?​

ALS ağrı yapar mı?
Bazı hastalarda ise hastalık, konuşma veya yutma güçlüğü şeklinde başlar. Hastanın kendisi ya da yakınları peltek, genizden konuşma fark eder. Kaslarda seyirme, ağrı ve kramplar bu belirtilere eşlik edebilir. Kontrol edilemeyen ağlama ve gülmeler olabilir.

ALS hastalığına hangi bitki iyi gelir?​

Bir kas ve sinir hastalığı olan ALS’de beslenme özel önem taşır….Yeteri kadar lif alabilmek için;
- Yumuşak sebze ve meyveler tüketilmeli; muz, şeftali, çilek, her türlü sebze gibi.
- Tüm sebze ve meyveler püre olarak tüketilebilir.
- Erik, şeftali, üzüm hoşafı ve kompostosu; tabi ki taneli olması önemli.

ALS hastalığı kimlerde görülür?​

Bulaşıcı bir hastalık olmayan ALS; dünyanın her yerinde ve her kesimden insanda ortaya çıkabilir. Erkeklerde biraz daha sık görülür. Ortalama başlangıç yaşı 55’tir. Ancak, çok genç yaşta da, çok ileri yaşta da görülebilir.
ALS hastalığı nasıl başlar?​
ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığı, beyin ve omurilikte bulunan ve kasların hareket etmesini sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkar. Motor nöronların (kaslara hareket emri veren sinir hücreleri), kaslara uyarılar gönderemediği zaman kaslarda güçsüzlük başlar.

Bacak kasları neden incelir?​

Bacak kasları neden incelir?
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.

Bacakta incelme neden olur?​

Bacakta incelme neden olur?
Temel nedeni yaşlılık olsa da kötü beslenme ve stres gibi faktörler de bu sorunun gelişmesine neden olabilir. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte egzersiz, sağlıklı ve yeterli beslenme ile kas kütlesindeki ve kas gücündeki azalmalar önlenebilir. Tedaviden en iyi sonucu alabilmek için erken teşhis çok önemlidir.

Ön kök ön boynuz tutulumu nedir?​

Özet: Ön boynuz motor nöronlar, spinal korddan çıkan uyarıları aksiyel kaslara taşıyan yolaklardır. Ön boynuz motor nöronlarının hastalıklarında ortak olarak lezyon seviyesinde gevşek parezi veya paralizi, kısmi veya tam refleks kayıpları ve kaslarda atrofi ortaya çıkar.

Ön boynuz nerede?​

Beyin korteksinden omuriliğe kadar gelen bölümdeki sinir hücrelerine birinci motor nöron (üst motor nöron) denir. Omurilikte ön boynuz denilen bölgede ikinci motor nöron (alt motor nöron) başlar. 1 ve 2. motor nöron arasındaki elektriksel uyarı geçişi, Sinaps adı verilen boşlukta kimyasal işlemler ile gerçekleşir.
ALS konuşma bozukluğu nasıl olur?​
Alt motor sinir hücresinin (nöron) bozulması nedeniyle konuşma, çiğneme ve yutma güçlüğü ile başlayan bir durumdur. Bu bozukluk, ALS’li tüm hastaların yaklaşık % 25’ini kapsar. Alt motor nöronların kötüleştiği progresif nörolojik bir hastalıktır.

ALS hastalığının tedavisi bulundu mu?​

ALS hastalığının tedavisi bulundu mu?
Sinir hücrelerini öldürerek kas zayıflamasına neden olan ve yürüme, konuşma, yemek yeme, nefes alma zorluğuna yol açan ALS hastalığının, bilinen kesin bir tedavisi bulunmuyor. Yeni geliştirilen ilacın 2024 yılında insanlar üzerinde yapılacak klinik denemelerin ardından kullanıma sunulması halinde ALS tedavisinde yeni …
 
ALS hastalığı genellikle motor sinirlerdeki hasar nedeniyle gelişir ve kas güçsüzlüğü ile seyreder. Tedavisi bulunmayan bu hastalıkta, genetik ve çevresel faktörler, kimyasal toksinlere maruziyet ve sigara kullanımı gibi etkenler riski artırabilir. Belirtileri arasında bir kolda ya da bacakta güçsüzlük, incelme, kramplar, konuşma zorlukları, yutma güçlüğü, kaslarda seyirme ve kontrol edilemeyen duygusal tepkiler yer alabilir.

ALS hastalarında ortalama hayatta kalma süresi 3 ila 5 yıl olmasına rağmen, bazı hastalar 10 yıl veya daha uzun süre yaşayabilirler. Hastalığın ilerleyiş şekli ve etkileri her hasta için farklılık gösterebilir. Tedavi yöntemleri genellikle semptomları hafifletmeye veya yönetmeye yöneliktir, ancak spesifik bir tedavi bulunmamaktadır.

ALS genellikle bulaşıcı değildir ve her yaş grubunda görülebilir, ancak genellikle ortalama başlangıç yaşı 55'tir. Erkeklerde biraz daha sık görülme eğilimi gösterir. Beslenme, egzersiz ve erken teşhis hastalığın ilerlemesini kontrol altında tutmada önemli rol oynayabilir. Yanı sıra, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik araştırmalar devam etmektedir.

ALS hakkında daha fazla bilgi için uzman bir sağlık çalışanına danışmanız önemlidir. Tedavi sürecinde hastaların ve yakınlarının destek alması da önemli bir unsurdur.
 
Geri
Üst